<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A lízingszövetség szerint érthető, hogy a válság miatt óvatosabbá váltak a céges és lakossági ügyfelek is a finanszírozási döntések meghozatalánál, azonban úgy vélik, mára átestek a ló túlsó oldalára. A lízingpiac kezd magára találni, ami nagyrészt a kis- és középvállalati ügyfeleknek köszönhető; az új áfatörvény segítheti a cégautó-vásárlást.

Az EU-t és Magyarországot is érintő válság miatt megdráguló finanszírozás a lízingszektort is érintette, emellett a vállalkozások bizalma is csökkent a finanszírozási rendszerekben - ez rá is nyomta bélyegét a lízingpiac 2010-es teljesítményére. 2011-ben azonban a piac már minden szegmensben növekedést mutatott, 2012-ben további szolid bővülésére számít a Lízingszövetség.

Tavaly 19 százalékkal növekedett az újonnan kihelyezett finanszírozás, miközben a szerződésszám kissé csökkent. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a piac láthatóan konszolidálódik, növekszik az egy eszközre fordított finanszírozási érték. A talpraállás törékeny, a külpiacok, az EU gazdaságának állapotán múlik a folyamat. A kezelt portfólió mérete a jelentős devizaállomány mellett, a forint árfolyamának gyengülése ellenére 7,5 százalékkal csökkent tavaly.

Az új áfatörvény pörgetheti fel a cégautó-vásárlásokat

A lízingpiacon már a válság kitörése előtt elindult egyfajta átrendeződés, amely azóta is folytatódott. Tovább esett a lakossági autófinanszírozás és az ingatlanlízing részesedése, míg a lízinget választók között csökkent a lakossági és nagyvállalati ügyfelek aránya, és nőtt a kkv-k részesedése.

A gépjármű-finanszírozás továbbra is esik, 7 százalékkal csökkent az új kihelyezések összege, a szerződések száma 15 százalékkal esett vissza. Az autópiac gyenge teljesítményét jól mutatja, hogy 2010 óta a finanszírozási formák közül a lízing még így is nagyobb részt képvisel a hiteleknél.

A szegmensben a tovább nőhet a vállalati ügyfelek aránya; az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyíltvégű lízing havi díjainak áfa-tartalma 2012. január 1-től kezdődően levonhatóvá vált. A teljes újautó-értékesítés 2012-ben a várakozások szerint 10 százalékkal bővül, döntően a vállalati autóbeszerzések számának növekedése miatt, így a céges autók száma közel 35 ezer lehet. A várakozások szerint visszaesik a készpénzes, valamint a hitelre és zártvégű pénzügyi lízingre történő vásárlások aránya, utóbbiak helyét jórészt a nyíltvégű pénzügyi lízing veszi át. Jelentősen, akár 25 százalékkal bővülhet az operatív lízing aránya is.

A haszongépjárművek piacán a kihelyezések 53 százalékkal nőttek, a szerződések száma 66,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Mivel az érintett cégek bevétele többnyire euróban keletkezik, a szegmens szerződései szinte kizárólag euróban születtek.

Biztató jelek az építőiparből és az IT-szektorból

A gépek és berendezések szegmense továbbra is ingadozó teljesítményű. A mezőgép alszegmensben 70 százalékos a kihelyezés bővülése, ez a tavalyinál 57 százalékkal több szerződés eredménye. A kedvező termés erősítheti a finanszírozási keresletet, ez ellen hat azonban a meggyengült magyar bankrendszer. Az építőgépek alszegmensben hosszú idő után először nőtt a finanszírozott összeg.illetve a szerződésszám.

Az informatikai-irodai berendezések szegmense Lévai Gábor szerint az elsők között jelzi előre a válság végét; a szektor tavaly 88,6 százalékkal bővült egy év alatt, így teljesítménye kiválónak mondható. Az alszegmensben rekordmagas, 67,5 százalékos az operatív lízing aránya.

Az általános gépek területe az egyetlen, ahol a portfólió mérete bővült 2011-ben.

A lakásfinanszírozásban is a kkv-k tarolnak

A lakásfinanszírozás területén a kkv-k jelentik a fő hajtóerőt: az ügyvédek, orvosok, könyvelőirodák, tanácsadó cégek körében már minden negyedik ügyfelet lízingcégek finanszíroznak. A szövetség üdvözli az árfolyamrögzítés tervezett kiterjesztését a lízingszerződésekre: a főtitkár szerint ez versenysemleges lépés, mely nem különbözteti meg hátrányosan a lízinget a hitelektől.

A válság nagy tanulsága, hogy a korábbiaknál sokkal megfontoltabban kell közelíteni mindenféle finanszírozás igénybevételéhez - mondta Lévai Gábor. A Lízingszövetség szerint az inga átlendült: a racionális döntéseken túlmutat a félelem, jóval kevesebben vesznek igénybe finanszírozást, mint akiknek érdemes lenne. Ezért a szövetség átalakította honlapját, hogy több információval és tanácsadással segíthesse a döntésben a vállalati és lakossági ügyfeleket, a pénzügyi kultúra fejlődését.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
hírlevél
Ingatlantájoló