1p
KKV
A lízingszövetség szerint érthető, hogy a válság miatt óvatosabbá váltak a céges és lakossági ügyfelek is a finanszírozási döntések meghozatalánál, azonban úgy vélik, mára átestek a ló túlsó oldalára. A lízingpiac kezd magára találni, ami nagyrészt a kis- és középvállalati ügyfeleknek köszönhető; az új áfatörvény segítheti a cégautó-vásárlást.

Az EU-t és Magyarországot is érintő válság miatt megdráguló finanszírozás a lízingszektort is érintette, emellett a vállalkozások bizalma is csökkent a finanszírozási rendszerekben - ez rá is nyomta bélyegét a lízingpiac 2010-es teljesítményére. 2011-ben azonban a piac már minden szegmensben növekedést mutatott, 2012-ben további szolid bővülésére számít a Lízingszövetség.

Tavaly 19 százalékkal növekedett az újonnan kihelyezett finanszírozás, miközben a szerződésszám kissé csökkent. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a piac láthatóan konszolidálódik, növekszik az egy eszközre fordított finanszírozási érték. A talpraállás törékeny, a külpiacok, az EU gazdaságának állapotán múlik a folyamat. A kezelt portfólió mérete a jelentős devizaállomány mellett, a forint árfolyamának gyengülése ellenére 7,5 százalékkal csökkent tavaly.

Az új áfatörvény pörgetheti fel a cégautó-vásárlásokat

A lízingpiacon már a válság kitörése előtt elindult egyfajta átrendeződés, amely azóta is folytatódott. Tovább esett a lakossági autófinanszírozás és az ingatlanlízing részesedése, míg a lízinget választók között csökkent a lakossági és nagyvállalati ügyfelek aránya, és nőtt a kkv-k részesedése.

A gépjármű-finanszírozás továbbra is esik, 7 százalékkal csökkent az új kihelyezések összege, a szerződések száma 15 százalékkal esett vissza. Az autópiac gyenge teljesítményét jól mutatja, hogy 2010 óta a finanszírozási formák közül a lízing még így is nagyobb részt képvisel a hiteleknél.

A szegmensben a tovább nőhet a vállalati ügyfelek aránya; az áfa-törvény változása következtében ugyanis a nyíltvégű lízing havi díjainak áfa-tartalma 2012. január 1-től kezdődően levonhatóvá vált. A teljes újautó-értékesítés 2012-ben a várakozások szerint 10 százalékkal bővül, döntően a vállalati autóbeszerzések számának növekedése miatt, így a céges autók száma közel 35 ezer lehet. A várakozások szerint visszaesik a készpénzes, valamint a hitelre és zártvégű pénzügyi lízingre történő vásárlások aránya, utóbbiak helyét jórészt a nyíltvégű pénzügyi lízing veszi át. Jelentősen, akár 25 százalékkal bővülhet az operatív lízing aránya is.

A haszongépjárművek piacán a kihelyezések 53 százalékkal nőttek, a szerződések száma 66,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Mivel az érintett cégek bevétele többnyire euróban keletkezik, a szegmens szerződései szinte kizárólag euróban születtek.

Biztató jelek az építőiparből és az IT-szektorból

A gépek és berendezések szegmense továbbra is ingadozó teljesítményű. A mezőgép alszegmensben 70 százalékos a kihelyezés bővülése, ez a tavalyinál 57 százalékkal több szerződés eredménye. A kedvező termés erősítheti a finanszírozási keresletet, ez ellen hat azonban a meggyengült magyar bankrendszer. Az építőgépek alszegmensben hosszú idő után először nőtt a finanszírozott összeg.illetve a szerződésszám.

Az informatikai-irodai berendezések szegmense Lévai Gábor szerint az elsők között jelzi előre a válság végét; a szektor tavaly 88,6 százalékkal bővült egy év alatt, így teljesítménye kiválónak mondható. Az alszegmensben rekordmagas, 67,5 százalékos az operatív lízing aránya.

Az általános gépek területe az egyetlen, ahol a portfólió mérete bővült 2011-ben.

A lakásfinanszírozásban is a kkv-k tarolnak

A lakásfinanszírozás területén a kkv-k jelentik a fő hajtóerőt: az ügyvédek, orvosok, könyvelőirodák, tanácsadó cégek körében már minden negyedik ügyfelet lízingcégek finanszíroznak. A szövetség üdvözli az árfolyamrögzítés tervezett kiterjesztését a lízingszerződésekre: a főtitkár szerint ez versenysemleges lépés, mely nem különbözteti meg hátrányosan a lízinget a hitelektől.

A válság nagy tanulsága, hogy a korábbiaknál sokkal megfontoltabban kell közelíteni mindenféle finanszírozás igénybevételéhez - mondta Lévai Gábor. A Lízingszövetség szerint az inga átlendült: a racionális döntéseken túlmutat a félelem, jóval kevesebben vesznek igénybe finanszírozást, mint akiknek érdemes lenne. Ezért a szövetség átalakította honlapját, hogy több információval és tanácsadással segíthesse a döntésben a vállalati és lakossági ügyfeleket, a pénzügyi kultúra fejlődését.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG