Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az innovatív cégek tőkealapokon keresztül 100 milliárdos forráshoz juthatnak, a pénz alig ötödét utalták eddig ki, harmadára viszont már van befektetési döntés.

A források harmadáról már döntés született

A Jeremie kockázati tőke harmadik programjának kiírásával – az Európai Uniós visszatérítendő forrásokat is beszámítva - összességében 100 milliárd forintnál is több forrás nyílt meg több részletben az innovatív startup cégek számára. Az MV- Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. szerint 2013 első negyedévében a tőkealap-kezelők már 32 milliárd forint értékben hoztak befektetési döntést. A 2013-as év a kihelyezéseket illetően 2011-2012 után megint kiugró év lesz, mert a Jeremie I. és II. alapkezelők is aktívak a piacon. Az átmenetileg megnövekedett verseny azonban középtávon nem jelent reális veszélyt a tőkealap-kezelők számára – összegezte Oszkó Péter, a PortfoLion elnök-vezérigazgatója.Az MV Zrt.-adati szerint a jóváhagyott ügyletek száma 2013 első negyedévének végén 93 volt, amely több mint 32 milliárd forintot jelent. A szerződött ügyletek már 75 darabnál tartanak, a leszerződött érték 26,4 milliárd, ebből 18 milliárd folyósításra is került.

Nagy lesz a verseny

A 2011-2012 kiugró év volt, a korábbi tendenciák alapján a 2013-as év is erős lehet, hiszen a Jeremie I. és Jeremie II. nyertes tőkealap-kezelők közösen fektethetnek be a piacon. Azonban a verseny is egyre nő; az első körös alapkezelők sok jó céget elvittek a piacról, így sokkal kevesebb hely marad a Jeremie II. alapoknak az érvényesülésre- mondja el Oszkó Péter.
Középtávon, azaz 2013 után azonban úgy gondoljuk, hogy a második körös alapok nagyon is jó helyzetben lesznek, mivel a Jeremie I-es program indulásával a hazai startup-ökoszisztéma gyors fejlődésnek indult – tette hozzá a szakértő.Nem mindenkinek fekszik ez a pálya

A pályázatban megfogalmazott korlátozások, valamint a befektetők magas, évente 20-30%-os hozamelvárásai miatt azonban nagyon sok cég nem juthat hozzá ehhez a finanszírozási forráshoz.

A kihelyezéseket illetően komoly koncentráció figyelhető meg, a magas hozamelvárások miatt vannak olyan fő iparágak (informatika, elektronika, telekom, biotechnológia), ahol szignifikánsan nagyobb összeget költenek el a tőkealap-kezelők. Ez viszont nem egyedi eset, külföldön is hasonló tendenciák rajzolódnak ki.

Amellett, hogy a frissen induló, és magas növekedési potenciállal jellemezhető cégek számára komoly tőke áll rendelkezésre, van egy olyan szegmens a kkv szektorban, ahol tőkehiány van. A Jeremie-pályázatban megfogalmazott limitek az árbevételt (1,5 milliárd és 5 milliárd forint) és az alapítást (5 évnél nem idősebb) illetően nagyon erős korlátot jelentenek, több cégről is azért kellett lemondaniuk a befektetőknek, mert nem tudták ezeket a korlátokat leküzdeni. Az EU a következő költségvetési periódusban a visszaterítendő támogatások arányát kívánja emelni, ami kedvez a Jeremie-programnak, a jövőben érdemes lenne az adminisztratív korlátokon lazítani. A nem innovatív vállalkozásoknak is van most lehetősége a forrásszerzésre, hiszen a Széchenyi Tőkealap három új konstrukcióval lép a kockázati piacra, az EU egyedül Magyarországnak adott felmentést arra, hogy az uniós pénzek felhasználásánál az eddigi szigorú kereteken lazíthasson. Erről bővebben itt írtunk >>>

Oszkó szerint már a program elején lehetett látni, hogy a portfóliócégek közül nem lehet mindegyik sikeres, az alapkezelők is azzal számolnak, hogy 10 befektetésükből 1-2 lehet igazi sikertörténet, több átlagos cég mellett pedig lesznek veszteséges vagy akár bebukó vállalkozások is. Ráadásul az első pályázati kiíráshoz képest a hazai és nemzetközi gazdasági környezet is sokat változott negatív irányba, ami nem segíti a portfólió-vállalatokat – tette hozzá Oszkó Péter.

A HVCA nemrég közölt adatai szerint Magyarországon a cégfinanszírozásban a magántőke nem tölt be jelentős szerepet, annak GDP-hez mért arányát nézve hazánk a sereghajtók között van, a kockázati tőkét nézve azonban ott vagyunk az élbolyban.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.