1p
KKV
Miközben a deficiteljárás miatt kisebb számháború alakult ki Brüsszel és Budapest között, az Európai Bizottság Magyarországnak adott először felmentést az uniós projekt-finanszírozásban aranyszabálynak tekintett 70-30%-os kötöttség alól. Nemcsak innovatív cégek juthatnak így plusz forráshoz, aminek elsősorban a munkahelyteremtésben lehet fontos szerepe.
  • EU-s pénzből először Magyarországon indultak kockázati tőke-programok
  • Most megint mi kaptunk először engedélyt: nem minden esetben kötelező a 30-70%-os finanszírozási "aranyszabály", bevonható társbefektető
  • Az új tőkebefektetési programok mobilizálhatják a magántőkét: még több forrás juthat el a cégekhez
  • Magántőke-befektetésben Magyarország sereghajtó, ez a szegmens - a kockázati tőkéhez hasonlóan - most uniós támogatással kaphat lendületet


Az állami Széchenyi Tőkealap (SZTA) vezetője, Csuhaj V. Imre, és a fejlesztési tárca helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor mai sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy hosszas előkészítés után az Európai Bizottság külön engedélyt adott az SZTA egy éve futó kockázati tőke-programjának kibővítésére. A tőkealap elemezte a magyar vállalatok finanszírozási lehetőségeit, és ez alapján győzte meg arról Brüsszelt, hogy szükség lenne az eddigi feltételek enyhítésére, hogy még több hazai vállalkozás juthasson forráshoz.

A válság 2008-as kitörése óta a vállalkozások nehéz helyzetbe vannak, ha forrást akarnak szerezni, ennek a kérdésnek a megoldása a gazdaság teljesítménye és a foglalkoztatás bővítése miatt is nagyon fontos.

A kevésbé innovatív, hagyományos termelőágazatokban működő cégek lehetőségei e téren szűkösebbek voltak eddig - emelte ki Csepreghy Nándor.

Az SZTA hazai kezdeményezésű, új típusú engedélyével egy újabb lehetőséget kapunk arra, hogy a tagállamok közül egyedüliként vezessünk be és működtessünk egy mintaértékű megoldást. A következő EU költségvetési ciklusban pedig már a források elosztásának megtervezésekor is kiemelt szerepe lehet megszerzett tapasztalatainknak”- mutatott rá Csepreghy Nándor, fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

Új tőkeszemlélet: 3 új "terméket" indít az állami tőkealap

Egyenlően osztják le a pénzeket
Az SZTA 14 milliárd forintnyi forrást helyezhet ki a cégekhez, a programban az is különleges, hogy ezt a pénzt a 7 régió között egyenlő mértékben oszthatják el, fejlettsége miatt a közép-magyarországi régió általában kevesebb régiós forrást tud ugyanis lekötni, ez a szabály azonban itt nem él. Így minden régió 2-2 milliárdnyi forráshoz juthat.

A hazai piacon aktív kockázati tőkealapok jellemzően az egymillió euró feletti befektetési lehetőségeket keresik, a magánbefektetők és az üzleti angyalok pedig elsősorban a pár millió forintos befektetésben gondolkodnak. E két sáv között kielégítetlenek a forrásigények, miközben a vállalati szektor alultőkésített. Az uniós támogatással elrajtoló Jeremie-programok visszatérítendő támogatása elsősorban az innovatív cégeket célozzák, az ún. startupokat. A most kapott külön engedéllyel azonban a hagyományos szektorok cégei is könnyebben forráshoz juthatnak. Az SZTA piaic helyzetelemzése meggyőzte az EU-t, hogy további támogatásra szorulnak azok a cégek, akik eddig nem fértek hozzá az uniós pénzből felfutó kockázati tőkealapok pénzéhez.



Csuhaj V. Imre

Mint Csuhaj V. Imre elmondta, teljesen új tőkeszemlélettel helyezhetnek ki pénzeket a befektetésre alkalmasnak talált hazai cégekbe. A külön engedély alapján március 20-ától az egy projektre jutó maximum összeg 200 ezer euróról 750 ezerre emelkedik ráadásul. A gyakorlatban az új lehetőség azt jelenti, hogy az SZTA 3 új "termékkel" jelenhet meg a hazai kockázati tőkepiacon.

A visszatérítendő tőkeforráshoz azok a már legalább két éve működő, legfeljebb kétmilliárd forintos árbevételű magyar kis- és középvállalatok juthatnak hozzá, amelyek növekedési, fejlesztési terveik eléréséhez keresnek tőkét. A tőkebevonásra az SZTA-nak többféleképpen is lehetősége nyílik, önállóan, vagy társbefektetőkkel közösen.

Újdonság, hogy az eddigi támogatások 70 (támogatás) - 30 (önrész) százalékos megoszlása helyett a független, privát befektető részesedése elegendő, ha 10 százalék, a másik 20 százalék előteremthető a célvállalat feltőkésítésével, mondjuk az eredménytartalékból (vagy például a követelések beváltásából is). Az SZTA társbefektetőként a további 70 százalékot adhatja, vagyis befektetőkkel együtt is jelentkezhetnek ebbe a programba a forrást kereső cégek.

Még több tőke mozdulhat meg

Lehetőség lesz arra is egy másik konstrukció keretében, hogy kevésbé kötött rendszerben működhessen együtt magánbefektetőkkel az alap, ezek szerint a privát befektetőknek nem kötelezettségként szabják meg a 30 százalékos önrészt, hanem célként, vagyis lehetőség van arra is, hogy adott esetben egy befektető kiszálljon egy projektből. Ilyenkor az SZTA új befektető után nézhet. Az együttműködés keretei itt sokkal lazábbak, a magánbefektetőknek a Jeremie-alapoknál ugyanis kötelezően be kell tenniük az alapba a saját pénzüket. Ráadásul a Jeremie más nagyságrendet képvisel, egy 4,3 milliárdos tőkealapnál 3 milliárdot az EU ad, a többit a befektetők rakják össze. Innen kiszorulhatnak ugyanakkor azok a befektetők, akik 50-100 millióval szállnának be ígéretes cégekbe, projektekbe.

Csuhaj V. Imre is azt emelte ki a fent felsorolt két "termék" kapcsán, hogy az mobilizálhatja a kisebb volumenű magántőkét, amire eddig nem volt lehetőség. Csuhaj szerint ugyanakkor a "legunortodoxabb" megoldás a harmadik finanszírozási lehetőség, itt ugyanis még a 10 százalékos önrészre sincs szükség. Ebben az esetben az alap magánbefektetőkkel együtt vegyes profilú cégek üzletágfejlesztését támogathatja, mondjuk olyan tevékenységi kör felfuttatását, ami addig nem tartozott a cég főprofiljába. A gyengébb "belépési korlátot" azonban nem adja ingyen az EU, ez csak akkor lehetséges, hogyha piaci tesztet futtat le az SZTA. Vagyis az ilyen projekteket az SZTA, az NFÜ és a HVCA, a hazai kockázati- és magántőketársaság honlapján nyilvánosan ki kell írnia, és van befektető, aki ebbe beszállna, akkor annak az SZTA-nak helyet kell biztosítania. Ez egy jó lehetőség arra, hogy akik eddig a tőkekorlát vagy a volumen miatt nem tudtak pénzt fektetni hazai cégekbe, most léphessenek.

100 cégbe akarják magukat bevásárolni

Csuhaj szerint nehéz megbecsülni, de nagyjából 800 és 2500 közé tehető azon cégek száma, kik részt tudnak venni a programban, az SZTA célja, hogy 2015-ig 100 cégben szerezzen részesedést. Az Új Széchenyi Terv égisze alatt működő SZTA eddig 17 befektetésről döntött és 1,2 milliárd forintot helyezett ki, de 3,6 milliárd forintnyi forrásról született eddig összesen befektetési döntés, év végére 4 milliárd felett lesznek.

Az SZTA a kisebb cégek forrásszerzésére is több programot kidolgozott, a kisebb tőkeinjekcióknál elég lesz például a befektetési utáni második évben 5 munkahely fenntartása, korábban többet írtak elő, ez ugyanakkor korlátozó tényező volt. Munkahelyek fenntartása ugyanakkor a tőkekövetelmények lazulásával együtt is megmarad a most bejelentett három új konstrukciónál, hiszen Csuhaj szerint fontos, hogy "régiós forrásokból a régiós munkahelyteremtést támogassuk".

A HVCA nemrég közölt adatai szerint Magyarországon a cégfinanszírozásban a magántőke nem tölt be jelentős szerepet, annak GDP-hez mért arányát nézve hazánk a sereghajtók között van. A most induló három új konstrukció azonban azt is magával vonhatja, hogy az 50-200 millió forint közti összegek megmozduljanak végre és a hazai cégek befektetési lehetőségként tűnjenek fel azon befektetők előtt, akik eddig erről a piacról kiszorultak.



A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG