1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A pályázati kiírás határidejét eleve kitolták az újabb Jeremie-programnál, ez a héten járt le. Az új alapok indulása azonban tovább csúszhat a következő évre, összesen 10 új alap 41 milliárdot fektethet a kis- és közepes vállalkozásokba, kérdés, lesz-e elég megfelelő jelentkező a pénzekre az amúgy abszolút forráshiányos induló kkv-knál.

A Jeremie II. alapokra kiírt pályázat határideje a héten járt le (az eredeti határidő július vége lett volna, de ezt végül kitolták és a feltételeken is változtattak menet közben). Az új programon belül két alprogram indul, egy a seed tőkét keresőknek (Magvető Alap) és egy a nagyobbaknak (Közös Növekedési Alap) - ezeken belül 28,5 milliárd forintot helyeznek ki. Fontos kitétel, hogy a korábban indított Jeremie I. alapkezelői csak a seed-programban indulhatnak, a növekedési programból az NFÜ kizárta őket.

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett - ide tartozik például a kombinált mikrohitel, erről lásd korábbi cikkünket -, köztük a Kockázati Tőke-programot. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása).


41 milliárd forintnyi befektetés 2015-ig

A mostani pályázaton is csak alapkezelők indulhatnak, a seed-re 6 milliárd forintot, a növekedési programra 22,5 milliárdot különített el az állam, ehhez jön még hozzá az alapok által vállalt 30%-os önrész.

A Közös Magvető Alap Alprogram keretében négy, egyenként 1,5 milliárd forint befektetési összeg kerülhet odaítélésre. Hasonlóképpen, a Közös Növekedési Alap Alprogram keretében háromszor 4,5 milliárd forint, valamint háromszor 3 milliárd forint támogatás adható. Összesen tehát 10 új alapkezelő kezdheti meg működését.

A magánberuházók befektetéseivel együtt 2015-ig összesen 41 milliárd forintnyi beruházást kell végrehajtaniuk az alapoknak. Mivel a növekedési alprogram kiírásában nincs alsó határa a befektetések értékének, így könnyen előfordulhat, hogy ezek az alapok a kisebbeknek is juttatnak majd seed tőkét. A Növekedési Alapoknál egy cég évi maximum 1,5 milliárd forintra pályázhat, vagyis összesen akár 6 milliárd forintot is lehívhat 2015-ig, a seed-programban maximum 150 ezer eurós (42 millió forint) lehet a befektetés, mely ugyanekkora hitellel egészülhet ki.

Banki forrás híján

A Magvetőnél 3 éven belül alapított cégek, legfeljebb 200 millió forintos árbevétellel pályázhatnak legfeljebb 150 ezer euróra. A Növekedési Alapok esetén 5 éven belül alapított, legfeljebb 5 milliárd forintos bevételű cégek indulhatnak majd. A program célja, hogy az induló vagy növekedési szakaszban lévő kkv-kat támogassa, ez a réteg jellemzően nem fér hozzá banki forrásokhoz.

Dr. Zsembery Levente, a Jeremie I.-ben részt vevő BNV Equity vezérigazgatója szerint a Növekedési Alap és a Jeremie I. alapjai nem fognak összecsúszni, viszonylag rövid ideig fognak együttesen befektetési célt keresni ezek az alapok.Csúszhat az alapok indulása

A Biggeorge’s-NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatójával, Zsembery Leventével készült nagyinterjúnkat hétfőn olvashatják.

A szakértő szerint ugyanis nehezen tarthatóak a kiíró által meghatározott határidők (mint említettük, a pályázati határidőt eleve másfél hónappal kitolták), az MV Zrt. november 23-án hirdeti ki a pályázat eredményeit (vagyis hogy kik indíthatják el az új alapokat), és december végén akarja megkötni a közvetítői szerződéseket. Zsembery szerint ez eleve januárra fog tolódni, ami azt jelenti, hogy a szerződéseket csak januárban írhatják alá. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy az új alapok csak a 2013 második, de inkább harmadik negyedévében élesedhetnek, azaz köthetik meg az első befektetési szerződéseiket - ekkora a Jeremie I. alapjai már túl lesznek az utolsó költési fordulójukon. Az MV Zrt. az első Jeremie-program alapkezelőivel 2009 decemberében kötött szerződést, az alapok első befektetéseiket csak a következő év nyarán tudták megkötni (tehát nagyjából fél évre volt szükségük, hogy megtalálják első támogatásra érdemes projektjüket).

Magvetés: sok cég között kellene kevés pénzt elszórni

Zsembery már egy korábbi állásfoglalásában jelezte, hogy a seed tőkére kiírt pályázatok kapcsán ugyan előrelépés, hogy kétszer 150 ezer euróra emelték a befektetések értékhatárát, de a feltételek nem így sem szerencsések.

Jelentősebb eszközberuházást igénylő projektek beindításához ez a keret ugyanis nem feltétlenül elegendő, illetve egy versenyképes fejlesztői csapat kiépítéséhez is nagyobb forrásra lehet szükség azokban az ágazatokban is, ahol nincs jelentős eszközigény. A maximum 300 000 eurós befektetés egyidejűleg azt is jelenti, hogy egy-egy magvető alapnak 20-25 befektetést kell végrehajtania 2015 végéig - mondja Zsembery. Vagyis a 4 induló alapnak összesen 80-100 befektetési célt kellene találnia 3 év alatt - miközben a Jeremie I. nyolc alapkezelője 2,5 év alatt nagyjából 60 támogatható vállalkozást talált. Nem biztos, hogy lesz ennyi hazai cég, amelybe érdemes tőkét fektetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
Friss
hírlevél
depositphotos