1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Nem egészen lehet pontosan tudni, hogy az eddig igen népszerű kombinált mikrohitel program mögül miért fogy el lassan a forrás. Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) egyik legnépszerűbb konstrukciójáról van szó, melynek egy részét külön budapesti és Pest megyei mikrovállalkozásokra szabták, másik részét pedig a vidéki kiscégeknek írták ki – beruházási célú projektekhez, elsősorban eszköz-, szoftver- és hardverbeszerzésre, de akár ingatlanvásárlásra pályázhattak az érintettek.

A Budapest és Pest megye régióra (KMOP 1.2.1.-11/M ) vonatkozó pályázati kiírást már fel is függesztették, a vidéki (GOP 2.1.1-11/M ) még fogad be pályázatokat, ám itt kevés a rendelkezésre álló forrás - aki innen pénzt akar szerezni, jobb ha siet.

A program lényege, hogy az állam által pályázaton kiválasztott közvetítő szervezetek kötött keretek között olcsó, a piaci kamatozásnál kedvezőbb hitelt biztosítanak a mikrovállalkozásoknak, amit az állam vissza nem térítendő támogatással egészít ki (ennek uniós és költségvetési forrásai vannak).

Nőtt a keretösszeg és vele együtt a bizonytalanság

Nem mindegy, ki a közvetítő
Az NFÜ által kiírt pályázatokat professzionális hitelközvetítők, vállalkozásfejlesztő alapítványok és a takarékszövetkezetek közvetítik és hitelezik a kkv-k felé - akiket szintén pályázaton választottak ki. A kkv-k tehát rajtuk keresztül juthatnak az állami támogatásokhoz és a kedvezményes hitelekhez. A kombinált mikrohitel-pályázatokat a kereskedelmi bankoknál ne is keressük.
Nem mindegy, hogy milyen közvetítőhöz fordulunk, hiszen a pályázat egyes részei ugyan kötöttek, de a hitelezők különböző egyedi termékelőnyök kidolgozásával próbálják meg bevonzani az ügyfeleket, így például a közvetítési díjak és egyéb kiegészítő termékek esetében is van eltérés - érdemes tehát végignézni egy-egy pályázatnál, hogy a közvetítők mit ajánlanak. Mivel a vissza nem térítendő támogatást a cégek csak utólag kapják meg, nagy könnyebbséget jelenthet a kkv-knak, ha addig "áthidaló" hitelhez jut, a közvetítők ilyen termékekkel is segítik a megvalósítandó projekteket.
Nem utolsó sorban pedig az ügyfelek kockázati elbírálását a közvetítők végzik - vagyis nem egy egységes sztenderd alapján dől el, ki kaphat hitelt a támogatott beruházáshoz.

Úgy tudjuk a Pest megyei és budapesti cégeknek kiírt pályázatot bár egyelőre csak felfüggesztették, nem valószínű, hogy folytatják, hiszen nem áll rendelkezésre több forrás. Ezen a pályázaton 14,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra pályáztak a cégek, de ebből csak 8,6 milliárdot ítéltek meg az érintetteknek. A többi pályázatot is elbírálták, de az ügyfeleket arról értesítették, hogy tartaléklistán vannak a már említett forráshiány miatt.

A program sikerességét jól mutatja, hogy eredetileg 3 milliárdos keretösszeget írtak ki, amit aztán folyamatosan emeltek, látva, hogy igény van a forrásbevonásra. Ahogy azonban nőtt a keretösszeg, úgy nőtt a bizonytalanság is - az állam végül több pályázatot összevonva különböző csoportokra határozott meg keretösszegeket, így egyelőre azt is nehéz megmondani, hogy egy-egy adott pályázatra mennyi forrás áll rendelkezésre.
Tavasszal a kormány a vissza nem térítendő támogatás és a hozzá felvehető hitel maximális összegét is megemelte, korábban ez 4 + 8 millió forint volt, most 10 + 20 millió forint - ez pedig nagy lendületet adott a programnak.

Elbírálás: kitolt határidő

A földrajzi bontás a beruházások helyére vonatkozik, tehát jelenleg budapesti és Pest megyei cégek is csak vidéki beruházási helyszínre tudnak pályázni - mondta el kérdésünkre Moskovits Pál, a program szerződött közvetítő szervezete, a BG Finance Zrt. vezérigazgatója.

Budapesten a vállalkozások "hamar ébredtek" és pályáztak is, a 14,5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatási igény mögött 2500 pályázó áll, közülük eddig 1500-an kaptak valóban pozitív választ - mondja Moskovits. Vidéken később kaptak kedvet a vállalkozások, eddig 5800 mikrovállalkozás jelentkezett 32,7 milliárd forintnyi támogatásért és ebből 3500-an kaptak pozitív választ (összesen 18,7 milliárdnyi támogatást jelent ez).A többi vállalkozás egyelőre válaszra vár, a pályázatok elbírálására 30 nap áll rendelkezésre, az állam ezt július-augusztusban 15 nappal toldotta meg, de erre lehetősége is van - magyarázza Moskovits. Akik tehát 45 napja adták be a pályázatukat, azoknak még nem kellett választ kapniuk, de a feldolgozás alatt álló volumen is jelentős, ami nagy terhet ró az állami bürokcráciára is.

Kedvező feltételek
A kombinált mikrohitel-programban hardver- és szoftverbeszerzésre valamint ingatlanfejlesztésre lehet pályázni. A mikrohitel mellé járó vissza nem térítendő támogatásra most induló vállalkozások is pályázhatnak. Mikrovállalkozásnak számít a pályázati kiírás szerint az a cég, melynek nettó árbevétele legfeljebb 2 millió euró, alkalmazottainak száma nem haladja meg a 9 főt. A mikrohitel összege minimum 1 millió, maximum 20 millió forint lehet, de maximum az elszámolható projektérték 60%-a, a mellé járó támogatás összege legfeljebb 10 millió forint lehet. Az önerő a projektérték 10%-a. A tőketörlesztés türelmi ideje maximum 1 év, a hitel futamideje maximum 120 hónap lehet - a hitel fix kamatozású forinthitel, a kamat maximum 9% lehet. A projekt fenntartási időszaka 3 év. 

A szerződött közvetítők ezen felül különböző díjakat is felszámolhatnak (hitelbírálat, kezelési költség, stb.), ezekről mindenképpen tájékozódjunk előre, hogy ne érjenek minket meglepetések a szerződéskötéskor.Az idő pénz

A kormány a nyáron a vidéki mikrovállalkozások számára kiírt pályázatokhoz járó vissza nem térítendő támogatások keretösszegét 81 milliárd forintra növelte. Azonban több pályázat összevonására került sor itt is, ami egyfelől rugalmasságot biztosít a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ), hogy több pénzt allokáljon a piaci igények valamint a benyújtott pályázatok alapján bizonyos területekre, ugyanakkor egy-egy pályázaton belül növeli a bizonytalanságot, hiszen  - ahogy arra már utaltunk - nem tudni pontosan egy-egy pályázatra mekkora keretösszeg jut.

Az egyetlen kapaszkodót az jelentheti a pályázóknak, hogy az anyagokat a beérkezés sorrendjében dolgozzák fel és bírálják el, vagyis az idő pénz: aki gyorsabb, nagyobb valószínűséggel tud támogatáshoz jutni. Moskovits Pál szerint az érdeklődés akkora, hogy akár perces is dönthetnek abban, ki az, aki még belefér a keretösszegbe és ki az, aki lekésik a lehetőségről.

Az érintett mikrovállalkozások nagy része folyamatosan forráshiánnyal küszködik, a tapasztalatok azt mutatják, a budapesti pályázók 80% kihasználta a maximális támogatást, a vidéki cégek azonban jellemzően kisebb értékű beruházásokat hajtanak végre, így kevesebb forrásra is van szükségük. A BG Finance tapasztalatai szerint sokan ingatlanvásárlás- vagy -felújítás, -bővítés miatt pályáznak, ezzel a konstrukcióval ugyanis adott esetben az is előfordulhat, hogy a hitel törlesztőrészlete alacsonyabb, mint a cégek által a vásárlás előtt bérelt iroda vagy telephely havidíja.

Rizikó, amivel számolni kell

Moskovits Pál

Ha gördülékenyen zajlana a pályázatok elbíráslása, akkor is sok idő eltelik, mire a pályázó a pénzéhez jut. Eleve az elbírálás minimum 30 nap, majd a hitel folyósításával is elmehet két hét, így máris másfél hónapnál tartunk, de Moskovits Pál szerint ez még kezelhető átfutási idő lenne. A gond az, hogy például hiánypótlás esetén vagy egyéb csúszásnál a vásárlás is kútba eshet, például egy ingatlan esetében az eladó találhat tőkével rendelkező vevőt másfél-két hónap alatt, és nem várja meg a pályázati forrásra váró, bizonytalanabbnak számító kkv-t, mire fizetni tudna. Ez azonban a legtöbb pályázatnál így van, jobb, ha erre felkészülünk és számolunk ezzel a rizikóval. Ha egy kkv mindenképpen megvásárolná az ingatlant, saját forrásból már a pályázat elbírálása alatt is megteheti ezt, ha tudja.

Nem érdemes a pályázatíró cégen spórolni

A pályázati pénzek így is nagyon fontosak a kkv-k és főleg a mikrovállalkozások számára, hiszen piaci alapon szinte senki nem juttat számukra hitelt. A piaci forint hitelek 15-20%-os kamata helyett ráadásul a kombinált mikrohitelek esetében a kamat maximum 9% lehet. Moskovits Pál tanácsa szerint összetett hitelcél esetén jobb, ha a kkv-k pályázatíró cégekhez fordulnak, ezek ugyanis nemcsak a megfelelő kiírások felkutatásában segíthetnek a cégvezetőknek, valamint a pályázat beadásában, hanem a záródokumentumok elkészítésében és a pályázati elszámolásban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
hírlevél
depositphotos