<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Még meg sem kötötték a győztes tőkealapokkal a Jeremie II-es pályázat szerződéseit, újabb pályázat kerülhet kiírásra. Forrásaink szerint így kárpótolnák a veszteseket.

Szakmai körökben nagy volt a felháborodás

Az elmúlt hetekben egyre több helyről lehetett azt a pletykát hallani szakmai körökben, hogy elindul a Jeremie III. program is, de hivatalosan ezt még senki sem erősítette meg. Több, neve elhallgatását kérő forrásunk azt mondta, forrás még lenne egy újabb programra, egy kisebb keretösszegű, gyors kiírásra pedig látnak lehetőséget, mert a II-es alapok nemrég zárult eredményhirdetésén több, pénzt végül nem nyerő induló is felháborodott.

Piaci szereplők szerint egyenlőtlenül sikerült elosztani a Jeremie II. alapok között a forrást, a megítélt uniós támogatás negyedét egy üzleti kör kapta, a kiválasztás módszerével pedig több probléma is volt, bennfentesek szerint a végső döntés meghozatalából kizárták a szakmai szerveket (azt csak az NFÜ vezényelte le), a pályázóknak szóbeli prezentációt kellett tartaniuk, amit eleve nehéz objektíven leosztályozni. Az NFÜ szerint szakmailag megalapozott és transzparens döntés született a pályázatok elbírálásánál.

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett - ide tartozik például a kombinált mikrohitel, erről lásd korábbi cikkünket -, köztük a Kockázati Tőke-programot. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása). A Jeremi II-es pályázatról pedig itt olvashat bővebben >>>Nagy a hallgatás állami részről

A témával foglalkozó Insiderblog szerint 4-6 alapkezelő pályázhatna egy több mint 10 milliárdos keretre a III. pályázaton, a blogzin úgy tudja, a nyertes alapokkal szerződő Magyar Vállalkozásfinanszírozó (MV) Zrt. szeretne gyorsan túl lenni az újabb kiíráson.

Az ügyben kerestük az MV Zrt.-t is, ahol a sajtó koordinációs referens nem is értette ennek kapcsán miért őt keressük, az MV Zrt.-nél nem hallottak egy újabb kiírásról. Természetesen megkerestük a II-es pályázatokat egyedüli szervezetként elbíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, ahol írásos megkeresésünkre csak ennyi választ kaptunk: "pályázatokról a kiírás megjelenése előtt nem áll módunkban információt kiadni".

10 milliárdos kárpótlás?

Az Insiderblog állatása szerint 3 komoly piaci szereplő is megerősítette a kiírást. Az érintettek állami oldalról ugyanakkor látványosan hallgatnak. Az eddig sem volt titok, hogy valószínűleg lesz Jeremie III, az azonban meglepetés lenne, ha most írnák ki egy kisebb keretösszegre, a II-es pályázat nyerteseivel ugyanis még csak most szerződik az MV Zrt., nem is biztos, hogy karácsony előtt megszületnek a kontraktusok, vagyis a II-es alapok indulása kissé csúszhat az eredetileg tervezetthez képest (ne feledjük, a nyári pályázati határidőt is gyorsan kitolták őszre).

Piaci szereplők szerint ennek az lehet az oka, hogy a kiírók így akarják kárpótolni a II-es pályázaton vesztes szereplőket. Egy neve elhallgatását, de a pályázati folyamatot jól ismerő forrásunk szerint, ez nem lenne meglepő, mert a Jeremie II-es pályázatok elbírálása "nagyon is sok problémát vet fel".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
Ingatlantájoló