BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
KKV
2019. április 3. 10:20

Habár a hazai e-kereskedelem bevétele évről évre növekszik, sokan mégis a külföldi terjeszkedésben látják a középtávú céljaik megvalósulását. Számukra a legfontosabb kérdés, hogy a nagy árbevétellel rendelkező nyugati államokat célozzák vagy inkább a felzárkózó CEE régióra helyezzék a hangsúlyt.

Mindkét irány rendelkezik elvitathatatlan előnyökkel és hátrányokkal is, csupán az a kérdés, számunkra melyek a meghatározók. A fejlett e-kereskedelemmel rendelkező piacok 2019-ben már leosztottak, vagyis ezek esetében a piaci részesedés megszerzése kifejezetten költséges. Gondoljunk a kontinens nyugati államaira; ezek esetében nem csupán a vevőszerzésért kell magasabb árat fizetnünk, hanem a logisztikai szolgáltatásokért és a humán erőforrásokért is. Ráadásul ezeket az országokat a nagy népességszámuk és vásárlóerejük miatt kiemelt figyelemmel tüntetik ki a világ legnagyobb e-kereskedői; az Amazon, az Alibaba és társai.

Velük ellentétben a közép- és kelet-európai piacokon relatív egyszerű és olcsó a piaci részesedés megszerzése, ráadásul a nyelvi sokszínűség miatt ezek szinte teljesen védettek a mamutvállalatokkal szemben. Ma még nehéz elképzelni, hogy az Amazon vagy az Alibaba kiemelt figyelmet fordít a Balti-államoknak, Szlovákiának, Magyarországnak, Szlovéniának, Horvátországnak, Szerbiának vagy épp Romániának. Ráadásul az ingyenesen igénybe vehető piacterek is inkább a keleti sajátosságok, amelyek némi hátszelet biztosíthatnak a kis piaci részesedéssel rendelkező webáruházaknak.

Egyelőre kevés hazai webáruházat említhetünk, amely keleti és nyugati piacokon is képes piaci részesedés birtokolni. Az Extreme Digital két évvel ezelőtt nyitotta meg az osztrák edigital.at webáruházát, jelenleg pedig a német shopját készíti elő az indulásra. Szakértők szerint egy jó exporttervvel, megfelelő logisztikai szolgáltatások igénybevételével és jó marketinggel a hazai webáruházak sikeresek lehetnek a szomszédos országokban, ugyanakkor az egyre agresszívabb leárazás kampányok megnehezítik az exporttevékenységre építő e-kereskedők mindennapjait.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a CEE régió országaiban a növekedési potenciál még mindig jelentős mértékű.

Habár a legtöbb piacot az online vásárlói bázis növekedésének lassulása jellemzi, a vásárlási gyakoriság és az átlagos megrendelési érték növekedése továbbra is a bővülés motorjaként fog szolgálni. Sőt, ezeken a piacokon olyan termékkörök is meghatározóvá válnak a következő években, amelyek korábban alig voltak jelen az e-kereskedelemben. Elsősorban a gyorsan felhasználható termékre érdemes gondolni, amelyek forgalmazása ma már egyre több nagy webáruház stratégiáját változtatták meg Magyarországon is.

Végérvényesen megdőlni látszik az a teória, miszerint az e-kereskedelem kifejezetten a fiatal generációk kiszolgálását célozza. Magyarországon a tavalyi évben az online vásárlók mintegy 60 százaléka 40 év feletti volt, ami részben bizonyítja az offline plázák létjogosultságát, hiszen a fiatal generációk számára nem csupán vásárlási lehetőséget jelentenek, hanem egyfajta szórakoztatóközpontot is biztosítanak.

Várható, hogy a fejlett online kereskedelem hatással lesz a hagyományos offline kereskedelemre is, egyre nagyobb teret nyernek a szórakoztató tartalmak, amelyek kellemesebbé teszik a csomagátvétellel járó kellemetlenségeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: KKV Webáruház

KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
KKV Sokat javult a helyzet Magyarországon - így esett vissza a hazai adócsalások aránya
Kollár Dóra | 2020. május 5. 18:21
Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.  
KKV Mennyibe kerül a dolgozók egészsége?
Privátbankár.hu | 2020. május 1. 06:05
A vállalkozások – mérettől függetlenül – keresik a lehetőségét, hogy egészségesen tartsák a munkavállalóikat. A szándékot fel lehet öltöztetni a felelős foglalkoztató köntösébe, de a mérleg serpenyőjében legalább ennyit nyom az igény, hogy csökkenjen a betegállományban töltött napok száma.  
KKV Hiába a mentőcsomag, továbbra is kilátástalan helyzetben a bevásárlóutcák
Privátbankár.hu | 2020. április 29. 10:06
Nem tudták kihasználni a gazdasági mentőcsomagokat a bevásárlóutcák kereskedői, a legtöbb vállalkozás nem tudja igénybe venni az ígért támogatásokat. A tematikus utcák a túlélésért küzdenek.
KKV Megjelent a rendelet: kitolják a bevallási határidőket, növelik a SZÉP-kártya keretösszegét
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 22:39
Megjelent a 82-es sorszámú Magyar Közlöny olyan rendeletekkel, amelyek a kormánytagok által korábban már bedobott könnyítéseknek adnak törvényi keretet.
KKV Alig akartak hinni a szemüknek a katások
Csabai Károly | 2020. április 21. 16:32
Már akik befizették a márciusi penzumukat. Az ugyanis az adószámlájukon több napon át többletként jelent meg. Mára viszont már eltűnt. A magyarázat a könyvelési szabályokban keresendő - közölte a NAV lapunk megkeresésére.
KKV Mi lesz a k+f projektekkel? Új támogatási formák
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 11:30
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal könnyített előlegkifizetési szabályokkal enyhíti a folyamatban lévő projektek likviditási nehézségeit, egyszerűbb eljárási szabályokkal, meghosszabbított határidőkkel segíti a pályázatok kedvezményezettjeit. Az érintettekben felmerülő kérdések kezelésére új kommunikációs csatorna is indul KFI Hotline néven.
KKV Csalódott cégek mondják el, hogy miért nem tudják igénybe venni a bértámogatást
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 09:38
A kisebb vállalkozások elkeseredettek, a nagyobb cégek - köztük tőzsdén forgó vállalatok - még vizsgálják a program feltételeit.
KKV Nem kíméli a válság az infokommunikációs cégeket sem
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:35
A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is” – idézi a szervezet ma közzétett felméréséből. 
KKV Új színtér a startupoknak - a következő állomás a tőzsde?
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 15:12
Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását.  
hírlevél