3p
KKV
A cégek fejlődési pályája és piaci helyzete is döntő lehet annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy milyen utat válasszunk a forrásbevonás terén - hangzott el a Privátbankár.hu Cégutódlás, cégvezetés konferenciáján.

A tőkebevonás során eltérő feltételekkel és garanciákkal szembesül az, aki tőke, mint az, aki hiteloldalon szeretne forrást bevonni a vállalkozásába – hangzott el a Privátbankár.hu Cégutódlás, cégvezetés konferenciáján. Egy bank komolyabb biztosítékokat ír elő, ezért ugyanakkor visszafogottabb hozamot (kamatot) akar, s nem szól bele az operatív működtetésbe. A kockázati tőkés ugyanakkor a hozam maximalizásban érdekelt és fontos neki az exit. A fentiek nyomán komolyabban érdeklődik a cég iránt, át akarja látni a cég működését – vélekedett Jalsovszky Pál, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda igazgatója.

Korai fázisú cégeknek nincs cash-flow-ja, épp ezért induló céget rendkívül nehéz hitelből finanszírozni. Így esetükben csak a tőkéági finanszírozás jöhet szóba, ám az induló cégek – tekintve, hogy a konkurencia bármikor megfojthatja a transzparencia révén megismert adatok birtokában – nem szabad, hogy a tőzsdei forrásbevonásban gondolkodjanak. Jó példa lehet erre a SkyEurope, amelyet a versenytársak megfolytottak, mivel minden adatát ismerték a túl korán tőzsdére lépő légicégnek. Marad tehát a kockázati tőke, mint befektetési lehetőség – mondta el Zsembery Levente, az X-Ventures vezérigazgatója.

A kockázati tőke hiányosságokat is pótol

A kockázati tőke nem csak arról szól, hogy a cég egy nagy zsák pénzt kap, hanem olyan partnereket is, akik kellő tapasztalattal bírnak, hogy miként lehet jelentősen megtöbbszörözni ezt a vagyont. Itt nem szakmai, hanem menedzsment, vállalatvezetési és egyéb támogatásról beszélhetünk - mondta Siklósi Zoltán, az Invescom Tőkebefektetési Tanácsadó Kft. vezetője

Zsembery Levente szerint a kockázati tőke és a családi cégek sok esetben bizony nem tudnak együttműködni, hiszen a kockázati tőkés érdeke profitmaximalizálás mellett a cég értékesítése, miközben a családi cégek esetében az elvárás az, hogy 20 év múlva is a család birtokában legyen a cég. A szakember szerint érettebb, a piacon dolgozó cégek kisebb forrásszükségletét a hitel, nagyobb tőkeszükségletet ugyanakkor a kötvénypiacra lépés biztosíthatja.

Mi az előnye a tőzsdére lépésnek?

A hazai cégvezetők fejében a tőzsdére lépés nincs annyira napirenden, mint nyugaton – ahol a növekedés és a forrásszerzés egyik kézenfekvő megoldása a tőzsde. Pedig a tőzsdére lépés a pénzügyi indokokon túl a tulajdonosi kör kontrollált bővítésében (s ehhez kapcsolva forrásbevonásban) is olyan lehetőséget kínál, ahol maga a tulajdonos döntheti el, hogy milyen beleszólást enged a befektetőknek a cég irányításába. A részvények tőzsdére vitele a menedzsment érdekeltté tételében is segíthet a részvényopciós programok révén – mondta el Szalay Rita, a Budapesti Értéktőzsde igazgatója.

A tőzsdére lépés persze költséges – bár Szalay Rita szerint korántsem annyira, mint sokan gondolnák – s persze az áttekinthetőség, a kötelező transzparencia is sokakat eltántoríthat. Ezzel szemben áll ugyanakkor a reputációs és a bizalmi hatás, a partnerek és a hitelezők is másképp viszonyulnak egy tőzsdén jegyzett, nyílt céghez. A rendszeres jelentéskényszer erősítheti a cégek pénzügyi fegyelmét, míg a társaság folyamatos tőzsdei árazása, a likviditásra is jótékonyan hat – ez tehát komolyan segít az exit megvalósításában.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG