<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Közel 100 lengyel építőipari cég – köztük a piacvezető PBG S.A. és tucatnyi más nagyvállalat is – fizetésképtelenséget jelentett a Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében lebonyolított labdarúgó-Európa-bajnokság befejezése óta eltelt időszakban. Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági elemzése szerint a rendkívüli csődhullámot az EURO 2012-höz kapcsolódó, nagyszabású építőipari beruházások alulárazása, az alapanyagok árának ugrásszerű megemelkedése, valamint a fizetési morál drasztikus megromlása indították el.

Az egész iparágat alapjaiban megrengető fizetésképtelenségi hullám indult el a lengyel építőiparban a június 8–július 1 között megrendezett, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság befejezése után. 100 cég került a tönk szélére, mindegyik részt vett az Eb kiemelt projektjeinek kivitelezésében.

Az érintettek vállalkozások között van a piac legnagyobb szereplője is, a PBG S.A., csakúgy mint a szektorban meghatározó DSS S.A. és a Poldim S.A. vállalatok is, amelyek csődje egyenként is dominóhatást indíthat el a piacon. A legalább 20 különböző céget tömörítő PBG-csoport korábbi méretét jellemzi, hogy három leányvállalatának a részvényeivel lehet kereskedni a Varsói Tőzsdén.

A PBG S.A. árfolyama az Eb kezdete óta. Forrás: Privátbankár Dealbook
hirdetésElszámították magukat a cégek

Az Atriadus szerint a csődhullám hátterében a sporteseményhez kapcsolódó kiélezett árverseny miatt kialakult rendkívül nyomott árszint, valamint jelentős összegű késedelmes kifizetések állnak. Ugyancsak fokozta a munkálatokban részt vevők kitettségét, hogy az 2011-ben ugrásszerűen megnövekedő alapanyagárakkal a legtöbben nem számoltak. Tavaly az aszfalt ára 42%-kal nőtt az előző évhez képeset, a gázolaj, az acél és a beton ára pedig közel 30%-kal emelkedett. A lengyel bankszektor pedig nem érdekelt a jellemzően nullszaldós vagy veszteséges építkezések finanszírozására kibocsátott vállalati kötvények refinanszírozásában. 

Veszteségbe fordult az egész szektor

A túlvállalások és a késedelmes pénzügyi teljesítések pusztító hatást gyakoroltak a már korábban is strukturális problémákkal küszködő lengyel építőiparra. Bár az elmúlt években is egyre romló tendenciát mutatott a szektor profitteljesítménye, de 2010-ben még 3 százalékos, 2011-ben pedig 1,6 százalékos nyereségre számíthattak a piac szereplői. Ugyanakkor, idén márciusban riasztó mértékű, átlagos 6,2 százalékos veszteséget könyvelhettek el az infrastrukturális fejlesztésekben résztvevő vállalatok, ráadásul 2012 első negyedévében az iparágban működő cégek mintegy fele veszteséges volt.

Magával rántott másokat is

A lengyel építőipar mélyrepülése nem állt meg az országhatároknál: a sporteseményekhez kapcsolódó nagyberuházásokban résztvevő ír és kínai alvállalkozók, így például a  China Overseas Engineering Group (COVEC) – is csődvédelmet kértek az EURO 2012 megbízásai kapcsán.

Emlékszünk még a Szeviépre?

Vanek Balázs, az Atriadus országigazgatója szerint nem újdonság az a jelenség, amikor nagyobb megbízások kapcsán a kkv-k rosszul tervezik meg a cash-flow-jukat, illetve túlbecsülik pénzügyi teherbíró képességüket, majd pénzzavarba kerülnek. Hasonló helyzet alakult ki Magyarországon az M43-as autópálya építésénél, amikor  a konzorciumban résztvevő Szeviép Zrt. késedelmes fizetése illetve nemfizetése mintegy 400 hitelezőt, köztük számos kkv-t hozott nehéz helyzetbe. A Szeviép először csődvédelmet kért, majd miután nem tudott megegyezni hitelezőivel, felszámolás indult ellene.

A lengyel építőipar jelenlegi helyzete tökéletes példája annak, hogy a késedelmes fizetések vagy nemfizetések miként roppanhatnak össze akár jelentős megrendelés-állománnyal rendelkező, nagy múltú cégeket, vagy akár teljes iparági struktúrákat is – tette hozzá Vanek Balázs.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló