<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Közel 100 lengyel építőipari cég – köztük a piacvezető PBG S.A. és tucatnyi más nagyvállalat is – fizetésképtelenséget jelentett a Lengyelország és Ukrajna közös rendezésében lebonyolított labdarúgó-Európa-bajnokság befejezése óta eltelt időszakban. Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb iparági elemzése szerint a rendkívüli csődhullámot az EURO 2012-höz kapcsolódó, nagyszabású építőipari beruházások alulárazása, az alapanyagok árának ugrásszerű megemelkedése, valamint a fizetési morál drasztikus megromlása indították el.

Az egész iparágat alapjaiban megrengető fizetésképtelenségi hullám indult el a lengyel építőiparban a június 8–július 1 között megrendezett, lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság befejezése után. 100 cég került a tönk szélére, mindegyik részt vett az Eb kiemelt projektjeinek kivitelezésében.

Az érintettek vállalkozások között van a piac legnagyobb szereplője is, a PBG S.A., csakúgy mint a szektorban meghatározó DSS S.A. és a Poldim S.A. vállalatok is, amelyek csődje egyenként is dominóhatást indíthat el a piacon. A legalább 20 különböző céget tömörítő PBG-csoport korábbi méretét jellemzi, hogy három leányvállalatának a részvényeivel lehet kereskedni a Varsói Tőzsdén.

A PBG S.A. árfolyama az Eb kezdete óta. Forrás: Privátbankár DealbookElszámították magukat a cégek

Az Atriadus szerint a csődhullám hátterében a sporteseményhez kapcsolódó kiélezett árverseny miatt kialakult rendkívül nyomott árszint, valamint jelentős összegű késedelmes kifizetések állnak. Ugyancsak fokozta a munkálatokban részt vevők kitettségét, hogy az 2011-ben ugrásszerűen megnövekedő alapanyagárakkal a legtöbben nem számoltak. Tavaly az aszfalt ára 42%-kal nőtt az előző évhez képeset, a gázolaj, az acél és a beton ára pedig közel 30%-kal emelkedett. A lengyel bankszektor pedig nem érdekelt a jellemzően nullszaldós vagy veszteséges építkezések finanszírozására kibocsátott vállalati kötvények refinanszírozásában. 

Veszteségbe fordult az egész szektor

A túlvállalások és a késedelmes pénzügyi teljesítések pusztító hatást gyakoroltak a már korábban is strukturális problémákkal küszködő lengyel építőiparra. Bár az elmúlt években is egyre romló tendenciát mutatott a szektor profitteljesítménye, de 2010-ben még 3 százalékos, 2011-ben pedig 1,6 százalékos nyereségre számíthattak a piac szereplői. Ugyanakkor, idén márciusban riasztó mértékű, átlagos 6,2 százalékos veszteséget könyvelhettek el az infrastrukturális fejlesztésekben résztvevő vállalatok, ráadásul 2012 első negyedévében az iparágban működő cégek mintegy fele veszteséges volt.

Magával rántott másokat is

A lengyel építőipar mélyrepülése nem állt meg az országhatároknál: a sporteseményekhez kapcsolódó nagyberuházásokban résztvevő ír és kínai alvállalkozók, így például a  China Overseas Engineering Group (COVEC) – is csődvédelmet kértek az EURO 2012 megbízásai kapcsán.

Emlékszünk még a Szeviépre?

Vanek Balázs, az Atriadus országigazgatója szerint nem újdonság az a jelenség, amikor nagyobb megbízások kapcsán a kkv-k rosszul tervezik meg a cash-flow-jukat, illetve túlbecsülik pénzügyi teherbíró képességüket, majd pénzzavarba kerülnek. Hasonló helyzet alakult ki Magyarországon az M43-as autópálya építésénél, amikor  a konzorciumban résztvevő Szeviép Zrt. késedelmes fizetése illetve nemfizetése mintegy 400 hitelezőt, köztük számos kkv-t hozott nehéz helyzetbe. A Szeviép először csődvédelmet kért, majd miután nem tudott megegyezni hitelezőivel, felszámolás indult ellene.

A lengyel építőipar jelenlegi helyzete tökéletes példája annak, hogy a késedelmes fizetések vagy nemfizetések miként roppanhatnak össze akár jelentős megrendelés-állománnyal rendelkező, nagy múltú cégeket, vagy akár teljes iparági struktúrákat is – tette hozzá Vanek Balázs.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG