<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Új három éves, az eurozóna inflációja felett 2,5 százalékos kamatprémiumot fizető kötvényt bocsát ki a következő hetekben az állam. A papír a forintos inflációkövető kötvényekhez hasonló konstrukciójú, de nemcsak a hazai lakosság veheti, hanem bármely külföldi befektető is. Ennek ellenére nem számítanak a külföldiek rohamára.

Amikor a lakossági programot megfogalmazták januárban, akkor felmerült, hogy kinek a rovására szeretnék a lakossági állampapírok állományát növelni, a válasz az volt, hogy a nagy mennyiségű készpénz és látra szóló betét rovására. Ezek csökkentek is, nőtt a lakossági állampapír-állomány, de az első félévben sajnálatos módon nőtt a belföldi és külföldi bankbetét-állomány is – mondta el Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón.

Meglepetés: itthon veszik a devizakötvényeinket is

Az idén a lakossági állampapírok állománya jelentősen nőtt, októberi hóközi adat szerint 355 milliárd forinttal, az egyéb állampapírok állománya ugyanakkor kis mértékben még csökkent is. A lakosság névértéken újra elérte az ezermilliárd forintot. Érdekes fejlemény, bár nem teljesen új, hogy a lakosság kezében levő, korábban külföldön kibocsátott deviza-állampapírok állománya is jelentősen megnőtt, forintban számolva a tavaly év végi 39 milliárdról augusztus végére 65 milliárdra (miközben a forint felértékelődése még csökkentette is ezt az értéket). Ez 68 százalékos növekmény, és jól mutatja, hogy a lakossági igencsak érdekelt a devizás államkötvények vásárlásában is.

 

Ezt a piacot célozza meg az új, három éves Prémium Euró Államkötvény, amelynek a nevében az euró egy eurójellel kezdődik. Ez is inflációhoz kötött kamatozású, az eurózóna inflációja felett a tervek szerint 2,5 százalékpontot fizet majd, adagolt kibocsátással bocsátják ki, mint a forintos Prémium államkötvényeket. Ez várhatóan öt százalék körüli kamatot jelent majd.

 

Kisbefektetőbarát egy eurós címlet

Címlete befektetőbarát, mint más EU-országokban, egy euró (a forintos prémiumoké ezer forint). Alapesetben egy évig értékesítenek majd egy-egy sorozatot, szintén forintos elődjéhez hasonlóan, de menet közben emelhetik a mennyiséget. A magyar jog alapján bocsátják ki a papírokat, ami például Görögország esetében nem volt mindegy. (Ha Görögország kilépne az euróövezetből, akkor a belföldi jog alapján kibocsátott kötvények drachmakötvényekké alakulnának – hangzott el.)

A kamatot félévente fizetik majd ki, de kéthavi késéssel állapítják meg, mert az inflációs adatot is késéssel közlik. Az októberi inflációhoz kapcsolódóan például januárban igazítanak a kamaton. A Prémium kötvényektől eltérően ezt a kötvényt bel- és külföldi magán- és intézményi befektetők egyaránt megvásárolhatják majd.

Inkább a belföldi kisbefektetőknek szánják

Nem gondolják azonban, hogy nagy befektetési bankok nagy mennyiségben vásárolják majd a terméket, mert azok a pénzpiacról finanszírozzák magukat, és így az infláció túlzott kockázatot jelentene – mondta Borbély. A kötvényekkel néhány héten belül indulni szeretnének. Mindez szerintük az IMF-tárgyalásokat nem befolyásolja, mert nem a nemzetközi tőkepiacra lépnek ki vele.

Hogy mennyit tudnak majd a kötvényekből értékesíteni, azt nem tudják, hiszen egy új piacra lépnek be. Az inflációkövető kötvények vásárlóinak köre Borbély szerint nagyon speciális, elsősorban kisbefektetők érdeklődnek irántuk, ezért most is azokat célozták meg elsősorban. A belföldi kisbefektetők arányát szeretnék ezzel is tovább növelni. Néhány százmillió eurós értékesítést Borbély már sikernek értékelne. Emellett az eddigi lakossági termékeket is tovább értékesítik.

Még nem tudni, mikor lesz a Kincstárnál

Az első kibocsátási mennyiséget még nem határozták meg, de néhány százmillió eurós (50-60 milliárd forintnyi) összeg lesz. Más forgalmazókkal is tárgyalnak, van, amelyiknek ellenérdekeltsége van, másoknak nem. Amikor meg tudnak majd állapodni, megindul az értékesítés és reklámkampányt is mellékelnek majd hozzá. Az ügyfeleknek devizaalapú értékpapír-számlára lesz majd szükségük a vásárláshoz.

 

A forgalmazók felé elvárás lesz, hogy egy bizonyos összeghatár felett visszavásárolják majd az értékpapírokat, nyilván a vételi és eladási árfolyamok között egy bizonyos marzzsal. A Magyar Államkincstárnál még nincsen devizaalapú értékpapírszámla, nem tudni pontosan, mikor készülnek el vele – hangzott el.

 

Manatban nem, nem, soha

Meddig tart ki a magyar állam külső segítség nélkül – kérdezték az újságírók. „Ameddig kell. A tárgyalóknak a dolga a megállapodás, az ÁKK dolga a finanszírozás” – mondta el Borbély László András. Az, hogy 2013-ban tudjuk-e magunkat finanszírozni IMF-megállapodás nélkül, attól függ, hogy milyen a konkrét helyzet, milyen a piac, de mindenképpen megpróbálják majd. A jelenlegi piacon úgy tűnik, hogy meg tudják tenni, a befektetők jelenleg sorban állnak a magyar papírokért – tették hozzá.

A legmagasabb kormányzati szintig egyeztették a kibocsátást. A fő profiljuk az euró, a legtöbb kapcsolata az országnak az euróövezettel van, így egyelőre dollár-kibocsátást nem terveznek. Azt pedig Borbély az újságból tudta meg, hogy Azerbajdzsánban milyen devizát használnak – manatot -, korábban sem terveztek és most sem terveznek ott kibocsátást – mondta a vezérigazgató-helyettes.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9990 9930 10050 +0,75% 9940 9988 64 239 210 HUF 2023-03-30 09:09:58
MOL 2506 2498 2560 -1,88% 2512 2520 538 449 754 HUF 2023-03-30 09:12:36
MTELEKOM 396 389 397 0,00% 391 396 5 118 407 HUF 2023-03-30 09:07:40
RICHTER 7485 7450 7485 +0,34% 7480 7485 4 095 925 HUF 2023-03-30 09:08:57
OPUS 119 119 119 +0,85% 119 119 100 436 HUF 2023-03-30 09:06:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Állampapír / Kötvény Új lakossági állampapír érkezik!
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 16:35
Egyet kivezetnek, viszont jön egy másik.
Állampapír / Kötvény Már majdnem 15 százalékot fizetnek a pénzünkre
Eidenpenz József | 2023. március 6. 19:31
A rövid oldalon már megint tovább emelkedtek a magyar állampapírok hozamai, ugyanakkor a közepes futamidőknél némi hozamcsökkenés következett be. Nagy dilemma, hogy hogyan diverzifikáljuk a portfoliónkat, vásároljunk-e külföldi értékpapírokat és devizás befektetéseink is legyenek-e, most, amikor viszonylag erős a forint.
Állampapír / Kötvény Mit kell tudni a legújabb állampapírról?
Privátbankár.hu | 2023. február 27. 16:50
A múlt héten debütált új Bónusz Állampapír nagyon hasonlít az előzőhöz, csak valamivel magasabb kamattal és hosszabb futamidővel érkezett. De ha helyette Prémiumot veszünk, és eladjuk három-négy év után, akkor mégis jobban járunk. Mit ígér a decentralizált közösségi média? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel
Eidenpenz József | 2023. február 21. 05:31
Új sorozatot bocsátanak ki a Bónusz kötvényekből, magasabb kamattal, de két ponton is van egy kis különbség az előző sorozat kondícióihoz képest. Nagyot ugrottak a fix kamatú államkötvények, diszont kincstárjegyek hozamai. Most érdemes eurót venni? Mi várható a kötvényalapoktól?
Állampapír / Kötvény 700 ezer lakossági ügyfélszámla van már a MÁK-nál
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 12:38
Az állampapírok iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ezért is fontos további állampapír-értékesítési pontok nyitása - mondta Bugár Csaba, a kincstár elnöke szerdán, Pilisvörösváron.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG