Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mától kapható a MÁP Plusz a postákon, kinyomtatott, hazavihető formában. A forma tetszetős, ugyanakkor praktikus, átmenet a díszes értékpapírok és a postai csekkek között. De van egy nem várt előnye a nyomtatott sorozatnak a sima sorozattal szemben. A visszaváltásnál a postai sorozat meglepő biztonságot ad.

Mától a Magyar Posta kijelölt hivatalaiban is kapható a “szuperkötvény”, azaz a Magyar Állampapír Plusz. A Posta korábbi megfogalmazása szerint “az informatikai támogatottsággal rendelkező postákon, országszerte közel 2200 hivatalban”.

Elmentünk hát, és vettünk egyet. Nem volt könnyű, a sorban álláson túl is lehetett közel fél óra, három postai dolgozónak is össze kellett dugnia a fejét hozzá. De nagyon kedvesek voltak, és sűrűn szabadkoztak, hogy még nem csináltak ilyet, nekik is ez volt az első. Bankkártyával nem lehetett fizetni, így először pénzt vettünk ki (ami drága, idegen automatás kivétnek számít), majd azzal vásároltunk.

A feltételek elvileg teljesen azonosak, mint a kinyomtatás nélküli, azaz dematerializált verziónál. Ugyanakkora, magas, sávosan emelkedő a kamatozás, a hozam pedig öt év alatt fokozatosan eléri az évi 4,95 százalékot. A kamat fix, egy esetleges kamatváltoztatás csak az az után megvásárolt értékpapírokra vonatkozhat.

Állampapír, visszaváltás, levonás

A kötvény pedig a kamatozás fordulónapjai – amikor kifizetés helyett tőkésítik a kamatot – után öt munkanapon névértéken, azaz levonások nélkül váltható vissza. Mégis van egy különbség a bankokban és az Államkincstár fiókjaiban vásárolható sorozatokhoz képest.

Az értékpapír-számlákon levő papíroknál ugyanis nem szerepel a dokumentumokban, hogy milyen árfolyamon váltják vissza két ilyen öt napos kamatfizetési időszak, “ablak” között. A gyakorlatban nettó 99,75 százalékot alkalmaztak eddig, vagyis csekélynek számító, negyed százalékos értéket.

A PMÁP-visszaváltás története

Azon az értékpapíron azonban, amelyet ma vásároltunk, kerek perec az szerepel, hogy az értékpapírt vissza lehet váltani bármikor a névérték 99,75 százalékán. Ez pedig hatalmas különbség: nem mindegy, hogy valami benne van a kibocsátó és a befektetők közötti szerződésnek számító hivatalos dokumentumokban. Vagy csak a gyakorlatban, önként alkalmaznak valamit, mindenféle kötelezettség nélkül.

Ezt láthattuk korábban a Prémium Állampapírok (PMÁP) esetében. Korábbi években sokáig két százalékos levonással, 98 százalékon váltották vissza. Később ezt a levonást csökkentették 99 százalékra. Nemrég pedig egyes papíroknál megint két százalék lett, pont a legújabbaknál (erről itt írtunk).

Csekkre is, értékpapírra is hasonlít

A lakossági állampapírokkal foglalkozó allampapir.hu oldalon külön-külön menüpontban szerepel a “nyomdai Magyar Állampapír Plusz” és a “Magyar Állampapír Plusz”. A hivatalos dokumentumokban (“Ismertetők” és “Nyilvános ajánlattételek” már fellelhető ez a visszaváltási különbség. Hogy érdemes-e ezért a postára menni vásárolni, az viszont kérdéses.

A nyilvános, nagy sorozatban kibocsátott értékpapírokat Magyarországon körülbelül az ezredfordulón kezdték dematerializálni, azaz megszüntetni a kinyomtatásukat. A folyamat néhány év alatt lényegében lezajlott. A postákon kapható állampapírok mindez ideig kivételek voltak. Ezek, mint a Kincstári Takarékjegy, egy furcsa, féli értékpapírnak, félig postai csekknek vagy űrlapnak kinéző formában máig túlélték. (Lásd archív képünket.)

Lopás ellen mi véd?

Az új, nyomdai MÁP Plusz is hasonló: Értékpapírokhoz vagy más hivatalos dokumentumokra emlékeztető kerete, díszítése van, de egyben űrlap is. Névre szóló, a visszaváltásnál igazolnia kell magát a befektetőnek. Az értékpapír egy szelvénye pedig kitöltve, az ügyfél aláírásával ellátva eleve a postán marad.

Ez lopás, elvesztés ellen vélhetően jelentős védelmet ad. Egyébként az értékpapírok elvesztésénél szokásos eljárást kell követni.

(Archív kép: Kincstári Takarékjegy)

Amint a papírok ismertetője írja, “amennyiben a Magyar Állampapír Plusz elveszett, eltulajdonították vagy megsemmisült, a befektető… közjegyzői eljárás útján kérheti az érintett Magyar Állampapír Plusz semmissé nyilvánítását… A befektető ezen közjegyzői megsemmisítési eljárás eredményének függvényében… gyakorolhatja jogait.”

El is adható, de minek

A papírokat elvileg el is lehet adni más személynek, amennyiben a befektető bemutatja a megfelelő szerződést: “Olyan teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt engedményezési szerződést, illetőleg annak hiteles másolatát mutatja be a postai szolgáltatóhely részére, melyben az engedményező személye azonos a Magyar Állampapír Pluszon tulajdonosként feltüntetett személlyel”. Ennek persze a visszaváltási feltételek miatt nincs sok értelme jelenleg. Egy nagy kamatzuhanás esetén a jövőben esetleg még lehet valamikor.

Egy papír, két szabály

A nyomdai MÁP Plusz hivatalos ismertetőjében ez szerepel: “Lejárat előtti visszaváltás esetén az egyes kamatfordulók utáni 5 munkanapos időszakokban a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében 100%, az ezeken kívüli napokon a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében 99,75% kerül alkalmazásra visszaváltási árfolyamként”.

Az értékpapír-számlákon levő MÁP Plusz hivatalos dokumentumaiban ez áll: “Minden kamatjuttatás napját közvetlenül követő 5 (öt) munkanapos időszakban (a „Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak”) megkötésre és elszámolásra kerülő ügylet tekintetében a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat) jegyeznek vételi árat.”

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Friss
hírlevél
depositphotos