BUX
36 297.10
+2.55%
+903.00
OTP
11 050.00
+1.84%
+200.00
MOL
1 873.00
+2.86%
+52.00
RICHTER
6 780.00
+3.91%
+255.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2019. november 4. 14:02

Mától kapható a MÁP Plusz a postákon, kinyomtatott, hazavihető formában. A forma tetszetős, ugyanakkor praktikus, átmenet a díszes értékpapírok és a postai csekkek között. De van egy nem várt előnye a nyomtatott sorozatnak a sima sorozattal szemben. A visszaváltásnál a postai sorozat meglepő biztonságot ad.

Mától a Magyar Posta kijelölt hivatalaiban is kapható a “szuperkötvény”, azaz a Magyar Állampapír Plusz. A Posta korábbi megfogalmazása szerint “az informatikai támogatottsággal rendelkező postákon, országszerte közel 2200 hivatalban”.

Elmentünk hát, és vettünk egyet. Nem volt könnyű, a sorban álláson túl is lehetett közel fél óra, három postai dolgozónak is össze kellett dugnia a fejét hozzá. De nagyon kedvesek voltak, és sűrűn szabadkoztak, hogy még nem csináltak ilyet, nekik is ez volt az első. Bankkártyával nem lehetett fizetni, így először pénzt vettünk ki (ami drága, idegen automatás kivétnek számít), majd azzal vásároltunk.

A feltételek elvileg teljesen azonosak, mint a kinyomtatás nélküli, azaz dematerializált verziónál. Ugyanakkora, magas, sávosan emelkedő a kamatozás, a hozam pedig öt év alatt fokozatosan eléri az évi 4,95 százalékot. A kamat fix, egy esetleges kamatváltoztatás csak az az után megvásárolt értékpapírokra vonatkozhat.

Állampapír, visszaváltás, levonás

A kötvény pedig a kamatozás fordulónapjai – amikor kifizetés helyett tőkésítik a kamatot – után öt munkanapon névértéken, azaz levonások nélkül váltható vissza. Mégis van egy különbség a bankokban és az Államkincstár fiókjaiban vásárolható sorozatokhoz képest.

Az értékpapír-számlákon levő papíroknál ugyanis nem szerepel a dokumentumokban, hogy milyen árfolyamon váltják vissza két ilyen öt napos kamatfizetési időszak, “ablak” között. A gyakorlatban nettó 99,75 százalékot alkalmaztak eddig, vagyis csekélynek számító, negyed százalékos értéket.

A PMÁP-visszaváltás története

Azon az értékpapíron azonban, amelyet ma vásároltunk, kerek perec az szerepel, hogy az értékpapírt vissza lehet váltani bármikor a névérték 99,75 százalékán. Ez pedig hatalmas különbség: nem mindegy, hogy valami benne van a kibocsátó és a befektetők közötti szerződésnek számító hivatalos dokumentumokban. Vagy csak a gyakorlatban, önként alkalmaznak valamit, mindenféle kötelezettség nélkül.

Ezt láthattuk korábban a Prémium Állampapírok (PMÁP) esetében. Korábbi években sokáig két százalékos levonással, 98 százalékon váltották vissza. Később ezt a levonást csökkentették 99 százalékra. Nemrég pedig egyes papíroknál megint két százalék lett, pont a legújabbaknál (erről itt írtunk).

Csekkre is, értékpapírra is hasonlít

A lakossági állampapírokkal foglalkozó allampapir.hu oldalon külön-külön menüpontban szerepel a “nyomdai Magyar Állampapír Plusz” és a “Magyar Állampapír Plusz”. A hivatalos dokumentumokban (“Ismertetők” és “Nyilvános ajánlattételek” már fellelhető ez a visszaváltási különbség. Hogy érdemes-e ezért a postára menni vásárolni, az viszont kérdéses.

A nyilvános, nagy sorozatban kibocsátott értékpapírokat Magyarországon körülbelül az ezredfordulón kezdték dematerializálni, azaz megszüntetni a kinyomtatásukat. A folyamat néhány év alatt lényegében lezajlott. A postákon kapható állampapírok mindez ideig kivételek voltak. Ezek, mint a Kincstári Takarékjegy, egy furcsa, féli értékpapírnak, félig postai csekknek vagy űrlapnak kinéző formában máig túlélték. (Lásd archív képünket.)

Lopás ellen mi véd?

Az új, nyomdai MÁP Plusz is hasonló: Értékpapírokhoz vagy más hivatalos dokumentumokra emlékeztető kerete, díszítése van, de egyben űrlap is. Névre szóló, a visszaváltásnál igazolnia kell magát a befektetőnek. Az értékpapír egy szelvénye pedig kitöltve, az ügyfél aláírásával ellátva eleve a postán marad.

Ez lopás, elvesztés ellen vélhetően jelentős védelmet ad. Egyébként az értékpapírok elvesztésénél szokásos eljárást kell követni.

(Archív kép: Kincstári Takarékjegy)

Amint a papírok ismertetője írja, “amennyiben a Magyar Állampapír Plusz elveszett, eltulajdonították vagy megsemmisült, a befektető… közjegyzői eljárás útján kérheti az érintett Magyar Állampapír Plusz semmissé nyilvánítását… A befektető ezen közjegyzői megsemmisítési eljárás eredményének függvényében… gyakorolhatja jogait.”

El is adható, de minek

A papírokat elvileg el is lehet adni más személynek, amennyiben a befektető bemutatja a megfelelő szerződést: “Olyan teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt engedményezési szerződést, illetőleg annak hiteles másolatát mutatja be a postai szolgáltatóhely részére, melyben az engedményező személye azonos a Magyar Állampapír Pluszon tulajdonosként feltüntetett személlyel”. Ennek persze a visszaváltási feltételek miatt nincs sok értelme jelenleg. Egy nagy kamatzuhanás esetén a jövőben esetleg még lehet valamikor.

Egy papír, két szabály

A nyomdai MÁP Plusz hivatalos ismertetőjében ez szerepel: “Lejárat előtti visszaváltás esetén az egyes kamatfordulók utáni 5 munkanapos időszakokban a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében 100%, az ezeken kívüli napokon a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében 99,75% kerül alkalmazásra visszaváltási árfolyamként”.

Az értékpapír-számlákon levő MÁP Plusz hivatalos dokumentumaiban ez áll: “Minden kamatjuttatás napját közvetlenül követő 5 (öt) munkanapos időszakban (a „Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak”) megkötésre és elszámolásra kerülő ügylet tekintetében a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat) jegyeznek vételi árat.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, magyar állampapír? Miért esett akkorát az arany?
Privátbankár.hu | 2020. március 3. 12:04
Miért csökkent a “szuperkötvény, a Magyar Államkötvény Plusz jegyzési eredménye februárban? Miért esett az arany pont a legnagyobb pesszimizmusban, ha menedékeszköz? Hallgassa meg a TrendFM kollégánkkal készített beszélgetését az állampapír-piac jövőjéről, az olajról, a nemesfémekről.
hírlevél