BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. március 15. 18:22

Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.

A nemzeti ünnepeken, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja az állami múzeumokat, állampolgárságra való tekintet nélkül. Egyre többen használják ki ezt a lehetőséget, hosszú sorok szoktak ilyenkor kígyózni a bejárat előtt. A koronavírus azonban idén ezt is felülírta, a kihirdetett veszélyhelyzet miatt egész hétvégén zárva tartottak a múzeumok - nemhogy ingyen, még pénzért sem nézhettük meg a kiállításokat, ahogy az állami, önkormányzati ünnepségeket is lemondták. Ahogy az egész életünkre, úgy a nemzeti ünnepre is árnyékot vet a világjárvány; körbejártunk néhány nagyobb múzeumot, ahol kígyózó sorok helyett csak rollerező turistákat találtunk - ám azért egy sajátos megemlékezésbe is sikerült belebotlanunk.

A Nemzeti Múzeum kertje fontos helyszín volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében; bár Petőfi Sándor a közhiedelemmel ellentétben nem szavalta el a múzeum lépcsőjén a Nemzeti dalt, de népgyűlés valóban volt a múzeumkertben, ahol a költő is felszólalt. A megemlékezésekben is kiemelt helyszín a múzeum, az elmúlt években a miniszterelnök is itt tartotta ünnepi beszédét (kivéve 2018-ban, amikor a múzeumkertet felújították), itt szokott összejönni a legtöbb megemlékező, és időnként tüntető / ellentüntető is. Idén a múzeumkert nyitva volt, ottjártunkkor néhány tucatnyi ember sétált, üldögélt, játszóterezett a kertben - a múzeum kapui azonban zárva maradtak.

A meg nem rendezett ünnepséghez feldíszített lépcsőkön egy férfi épp a Himnuszt játszotta fuvolán:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén két nagy múzeumban is bejárhattuk volna a kiállításokat - mindkettőt kerítés zárta el a látogatók elől. Egy férfi épp a Szépművészeti Múzeum tájékoztatását olvasgatja:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Műcsarnok teraszán az asztalok üresen maradtak, az ajtók pedig zárva:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén a szokásosnál sokkal kevesebben voltak, így a turisták a nagyrészt üres téren nyugodtan jaszkarizhatnak az elektromos rollerekkel. A Várban is főleg külföldiekkel találkoztunk, elvétve azért magyarokkal is össze lehetett futni. Pedig a Budai Várnegyed lett volna az egyik központi helyszíne az egész napos ünnepnek, vásárral, térzenével - ebből sem valósulhatott meg semmi, így egyetlen "műsorszámként" a turisták szép csoportba verődve fotózzák az őrségváltást a Sándor-palota mellett. A Várban található Magyar Nemzeti Galéria kapui zárva maradtak.

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

Ráadásul ez volt az a nap, amikor a hatóságok az első, koronavírushoz köthető halálesetet is bejelentették - erről és a témával kapcsolatos további információról itt tájékozódhat >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Újabb múzeumból csinált kiemelt ügyet a kormány
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 06:56
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ végleges elhelyezésére szolgáló épületegyüttes rekonstrukcióját, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánították - derül ki a friss Magyar Közlönyből.
Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
hírlevél