BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 15. 18:22

Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.

A nemzeti ünnepeken, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja az állami múzeumokat, állampolgárságra való tekintet nélkül. Egyre többen használják ki ezt a lehetőséget, hosszú sorok szoktak ilyenkor kígyózni a bejárat előtt. A koronavírus azonban idén ezt is felülírta, a kihirdetett veszélyhelyzet miatt egész hétvégén zárva tartottak a múzeumok - nemhogy ingyen, még pénzért sem nézhettük meg a kiállításokat, ahogy az állami, önkormányzati ünnepségeket is lemondták. Ahogy az egész életünkre, úgy a nemzeti ünnepre is árnyékot vet a világjárvány; körbejártunk néhány nagyobb múzeumot, ahol kígyózó sorok helyett csak rollerező turistákat találtunk - ám azért egy sajátos megemlékezésbe is sikerült belebotlanunk.

A Nemzeti Múzeum kertje fontos helyszín volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében; bár Petőfi Sándor a közhiedelemmel ellentétben nem szavalta el a múzeum lépcsőjén a Nemzeti dalt, de népgyűlés valóban volt a múzeumkertben, ahol a költő is felszólalt. A megemlékezésekben is kiemelt helyszín a múzeum, az elmúlt években a miniszterelnök is itt tartotta ünnepi beszédét (kivéve 2018-ban, amikor a múzeumkertet felújították), itt szokott összejönni a legtöbb megemlékező, és időnként tüntető / ellentüntető is. Idén a múzeumkert nyitva volt, ottjártunkkor néhány tucatnyi ember sétált, üldögélt, játszóterezett a kertben - a múzeum kapui azonban zárva maradtak.

A meg nem rendezett ünnepséghez feldíszített lépcsőkön egy férfi épp a Himnuszt játszotta fuvolán:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén két nagy múzeumban is bejárhattuk volna a kiállításokat - mindkettőt kerítés zárta el a látogatók elől. Egy férfi épp a Szépművészeti Múzeum tájékoztatását olvasgatja:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Műcsarnok teraszán az asztalok üresen maradtak, az ajtók pedig zárva:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén a szokásosnál sokkal kevesebben voltak, így a turisták a nagyrészt üres téren nyugodtan jaszkarizhatnak az elektromos rollerekkel. A Várban is főleg külföldiekkel találkoztunk, elvétve azért magyarokkal is össze lehetett futni. Pedig a Budai Várnegyed lett volna az egyik központi helyszíne az egész napos ünnepnek, vásárral, térzenével - ebből sem valósulhatott meg semmi, így egyetlen "műsorszámként" a turisták szép csoportba verődve fotózzák az őrségváltást a Sándor-palota mellett. A Várban található Magyar Nemzeti Galéria kapui zárva maradtak.

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

Ráadásul ez volt az a nap, amikor a hatóságok az első, koronavírushoz köthető halálesetet is bejelentették - erről és a témával kapcsolatos további információról itt tájékozódhat >>

Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
Kultúra Összművészeti jubileum - 40 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 10:46
Beethoven és Liszt munkái városszerte, vibrálóan pozitív energiájú soul-funk előadók, köteleken álmodozó akrobaták és barokk színház egy ódon templomtérben – és ez csak néhány program az április 3-19. között megrendezésre kerülő 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményáradatából.
Kultúra A nap képe: Mona Lisa maszkban, mobillal
Wéber Balázs | 2020. március 9. 16:24
A koronavírus (vagy az azt övező pánik) megihletett egy olasz street art művészt, aki csavart egyet a történeten.
Kultúra Az Oscar-díj, az ázsiai tigris és a szag
Pető Fanni | 2020. március 7. 19:01
A február 9-én megrendezett Oscar-gálán a legjobb filmnek járó díjat az Élősködők (기생충, Parasite) nyerte.
hírlevél