TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.

A nemzeti ünnepeken, így március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án mindenki ingyenesen látogathatja az állami múzeumokat, állampolgárságra való tekintet nélkül. Egyre többen használják ki ezt a lehetőséget, hosszú sorok szoktak ilyenkor kígyózni a bejárat előtt. A koronavírus azonban idén ezt is felülírta, a kihirdetett veszélyhelyzet miatt egész hétvégén zárva tartottak a múzeumok - nemhogy ingyen, még pénzért sem nézhettük meg a kiállításokat, ahogy az állami, önkormányzati ünnepségeket is lemondták. Ahogy az egész életünkre, úgy a nemzeti ünnepre is árnyékot vet a világjárvány; körbejártunk néhány nagyobb múzeumot, ahol kígyózó sorok helyett csak rollerező turistákat találtunk - ám azért egy sajátos megemlékezésbe is sikerült belebotlanunk.

A Nemzeti Múzeum kertje fontos helyszín volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében; bár Petőfi Sándor a közhiedelemmel ellentétben nem szavalta el a múzeum lépcsőjén a Nemzeti dalt, de népgyűlés valóban volt a múzeumkertben, ahol a költő is felszólalt. A megemlékezésekben is kiemelt helyszín a múzeum, az elmúlt években a miniszterelnök is itt tartotta ünnepi beszédét (kivéve 2018-ban, amikor a múzeumkertet felújították), itt szokott összejönni a legtöbb megemlékező, és időnként tüntető / ellentüntető is. Idén a múzeumkert nyitva volt, ottjártunkkor néhány tucatnyi ember sétált, üldögélt, játszóterezett a kertben - a múzeum kapui azonban zárva maradtak.

A meg nem rendezett ünnepséghez feldíszített lépcsőkön egy férfi épp a Himnuszt játszotta fuvolán:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén két nagy múzeumban is bejárhattuk volna a kiállításokat - mindkettőt kerítés zárta el a látogatók elől. Egy férfi épp a Szépművészeti Múzeum tájékoztatását olvasgatja:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Műcsarnok teraszán az asztalok üresen maradtak, az ajtók pedig zárva:

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

A Hősök terén a szokásosnál sokkal kevesebben voltak, így a turisták a nagyrészt üres téren nyugodtan jaszkarizhatnak az elektromos rollerekkel. A Várban is főleg külföldiekkel találkoztunk, elvétve azért magyarokkal is össze lehetett futni. Pedig a Budai Várnegyed lett volna az egyik központi helyszíne az egész napos ünnepnek, vásárral, térzenével - ebből sem valósulhatott meg semmi, így egyetlen "műsorszámként" a turisták szép csoportba verődve fotózzák az őrségváltást a Sándor-palota mellett. A Várban található Magyar Nemzeti Galéria kapui zárva maradtak.

Fotó: Kerényi Judit / Privátbankár.hu

Ráadásul ez volt az a nap, amikor a hatóságok az első, koronavírushoz köthető halálesetet is bejelentették - erről és a témával kapcsolatos további információról itt tájékozódhat >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél