3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Emelik a minimálbért októberben Görögországban, értéke jövő év júliusára eléri a 2012-es 751 eurót (bő 220 ezer forintot). Igaz, hogy fenyeget az államcsőd - vajon drachmában is kiszámolták már?

A Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter elmondta, hogy október 1-jétől 650 euróra emelik a 586 eurós havi minimálbért, egyben eltörlik a 25 évnél fiatalabbak számára megállapított alacsonyabb értékű, 511 eurós minimálbért. A kormány júniusig beterjeszti az ágazati kollektív szerződéseket visszaállító törvényjavaslatot, amelynek alapján a következő év júliusától ismét köthetnek ágazati kollektív megállapodásokat a munkáltatók és a munkavállalók.

Nagy pénzért cserébe vágták meg korábban a minimálbért

A minimálbér csökkentéséről 2012-ben állapodott meg Görögország a nemzetközi hitelezőkkel a második mentőcsomag egyik feltételeként. Annak célja a görög vállalatok versenyképességének növelése volt.

A fiatalok alacsonyabb minimálbérének bevezetésével azt akarták elérni, hogy a 25 évesnél fiatalabbak könnyebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Mindazonáltal ez az elképzelés nem vált be a gyakorlatban: a 25 évesnél fiatalabbak körében továbbra is 50 százalék körül van a munkanélküliség, ami duplája a teljes munkanélküliségi rátának.

Az ágazati kollektív szerződések rendszerét ugyancsak az előző, Antonisz Szamarasz vezette konzervatív kormány szüntette meg a nemzetközi hitelezők követelésének eleget téve.

Ebből már volt balhé

A 750 euróra emelni tervezett görög minimálbér, akárhová is növelik majd drachmában, 200 eurónál nemigen fog többet érni. Érdekes, hogy ezt nem nagyon számolgatják a kormányerők. Korábbi elemzésünk >>

Az Alekszisz Ciprasz vezette, január végén hivatalba lépett új baloldali görög kormány tabunak tekinti munkaügyi terveit, azokról nem hajlandó tárgyalni a hitelezőkkel, amelyek azt követelik, hogy a magánszektorban teljes egészében liberalizálják az elbocsátás rendszerét.

Ez a követelés egyike volt azoknak a nézeteltéréseknek, amelyek miatt tavaly ősszel az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta hitelezői trojka nem volt hajlandó lezárni a hitelprogram ötödik felülvizsgálatát, és ennek következményeként felfüggesztette az utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását.

A héten fizetni kell

Görögországnak csütörtökön 458 millió eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak. Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal Washingtonban tartott hétvégi találkozóján kijelentette, hogy a görög kormány ki tudja fizetni ezt a részletet.

Persze lehet, hogy Görögország meglépi azt, amitől Európában annyira tartanak: a hírek szerint szerdán Moszkvában kezd tárgyalásokat a görög miniszterelnök, Oroszország állítólag földgázt és hitelt ajánlhatnának nekik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG