3p
A gyed extra szinte biztosan jön, kérdés, milyen formában. Jól járhat az is, aki egyetemista korában szül - főleg, ha van hitele.

Jön a gyed extra

Kevesebb a gyerek

Bár lassabban fogy az ország népessége, mint tavaly, ez annak köszönhető, hogy a halálozások száma gyorsabban csökkent, mint a születéseké. Tovább >>>

Szinte biztos, hogy a kormány bevezeti a gyed extrát, vagyis ha egy anyuka gyermeke első születésnapja után vissza akar menni dolgozni teljes munkaidőbe, akkor ezt megteheti anélkül, hogy bukná az állami támogatásokat. A második illetve harmadik gyermek vállalása után sem veszítenék el az állami juttatásokat az anyukák az idősebb testvér után (gyed, gyes) - nyilatkozta Soltész Miklós, szociálpolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek. A politikus szerint a családdal töltött idő nem elvesztegetett, de a skandináv példák azt mutatják, hogy azok az anyukák, akik gyorsan visszatérnek a szülés után a munkaerőpiacra, hamarabb bevállalják az újabb gyereket. Magyarországon ma akár 3 évig is otthon maradhat egy anya a szülés után. Soltész szerint az új rendszer január elsejétől startolhat el - de végső döntés erről még nem született.

Karrier vagy gyerek?

2015-től arra is lehetőség lenne, hogy az anya a gyermek 3 éves koráig járó ellátmányokat (tgyás, gyes, gyed) felvegye, ha másfél év után visszamegy dolgozni - ez azonban bonyolultabb ügy. Ha ugyanis a munkába visszatérő anyuka mégsem tud állást vállalni, vagy valami okból a gyermekéhez vissza kell mennie, akkor másfél évre ellátás nélkül maradhat.

Az államtitkárnak arra is van megoldása, hogyan tegyék vonzóvá a gyermekvállalást a felsőoktatásban részt vevő nők számára, akik a karrierépítés miatt általában kitolják a szülést. "A felsőoktatásban részt vevők családalapítását magasabb gyeddel támogatnánk, mégpedig úgy, hogy az alapképzésben hallgatóknál szülés esetén a minimálbér összegéből számolnánk ki a gyedet, míg a mesterképzésnél a garantált bérminimum adná a juttatás alapját. Ez már 114 ezer forintot jelentene" - nyilatkozta Soltész.

Elengednék a diákhitelt is?

És ha mindez még nem lenne elég, a kormány előtt van az a javaslat is, mi szerint a diákhitellel rendelkező anyukák hitelét illetve annak egy részét elengedné a kormány, ha tanulmányaik közben a gyermekvállalás mellett döntenek. Ez egyelőre javaslat. A jelenlegi szabályok szerint a tgyás, gyes és gyed ideje alatt az anyukáknak nem kell törleszteniük tartozásuk, kamatot pedig nem számít fel a Diákhitel Központ erre az időszakra, vagyis ha valaki ekkor törleszt, az a tőketartozását faragja.

Az államtitkár szerint a gyed 3+1 pontja évi 30 milliárd forintos kiadást jelenteni az államkasszának és megvan rá a fedezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG