5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jól harcoltak a szakszervezetek - keveseknek nem lesz munkájuk a Tesconál. Szélmalomharcot folytat Budaörs, de a kormányt egyelőre nem rettenti a városon átmenő autóstömeg. Bajban a Sharp, míg a német kötvényekért rekordalacsony hozamot fizettek - bár e téren mi sem panaszkodhatunk.

Megállapodott a Tesco több ezer dolgozóját képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vállalat vezetőivel a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók ügyében. Sáling József, a szakszervezeti elnöke azt mondta, hogy az eredetileg a 13 üzlet bezárása okán létszámleépítésben érintett 570 dolgozó közül 308-at továbbfoglalkoztat a Tesco más üzletekben. A szakszervezet és a vállalat vezetősége megállapodott továbbá arról is, hogy azok a munkavállalók, akik számukra kedvezőtlenebb munkakörben, vagy más városban munkát vállalva tudnak csak továbbra is a Tesco alkalmazásában maradni, kompenzációt kapnak az őket ért hátrányért. A munkavállalók közül 132-en kérték a felmondást, 75-en már az első híreket követően távoztak a cégtől, tartós távolléttel (gyes,gyed) pedig 60-an érintettek. Azoknak, akik végül távozni kényszerülnek, sikerült a jogszabályban előírtnál jelentősen kedvezőbb feltételekben megállapodni.

Hogy szeretjük a hipermarketeket – vagy épp a Tescót – azt az is bizonyítja, hogy átlagosan 15, egyes részeken azonban 35 százalékkal nőtt a forgalom a Budaörsöt átszelő főútvonalon az M7-M1-es autópályák bevezető szakaszának fizetőssé tétele után a januári mérések szerint. Wittinghoff Tamás polgármester az adatok fényében igazolva látja korábbi aggályaikat, melyek szerint a települést kettészelő autópálya-bevezetőre is kivetett útdíj miatt a forgalom jelentős része átterelődik Budaörs belsejébe.  Naponta átlagosan 2-3 ezerrel több jármű halad át a városon, mint korábban, ami drámai változás – értékeli a mérés összegzésére utalva Wittinghoff Tamás. A polgármester emlékeztetett: noha még az útdíj bevezetése előtt figyelmeztettek a várost érintő várhatóan súlyos következményekre, de ezeket a kormányzat azzal hárította el, hogy szerintük nem terelődik át az autópályáról a forgalom a településre. Az adatok fényében az önkormányzat újfent tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az érintett sztrádaszakasz ingyenessé tétele érdekében.

Evezzünk más vizekre. Jó esetben önök is ázsiai monitoron nézik híradónkat, így talán nem is meglepő, hogy éves veszteségről adott profit warningot kedden a japán Sharp,szórakoztató elektronikai konszern a képernyők és a tévékészülékek piacán az ázsiai gyártók között kiélezett versenyre hivatkozva. A társaság a folyó pénzügyi évében második alkalommal csökkentette éves eredmény előrejelzését, most viszont 30 milliárd jenes (mintegy 70 milliárd forintos) veszteséget jelzett előre a márciusban záró 2014-es pénzügyi évre, szemben az előző évi 11,56 milliárd jen nettó nyereséggel. Bár az az értékesítési árbevétel csak 0,9 százalékkal 2,9 ezer milliárd jenre csökken a folyó pénzügyi évben, ám a társaság a 2014-es pénzügyi év első kilenc hónapjában a Sharp már 7,16 milliárd jen (16,7 milliárd forint) nettó veszteséget szenvedett el. A Sharpnak nemcsak japán szektortársai - a Sony és a Panasonic - támasztanak egyre erősebb konkurenciát, hanem dél-koreai és kínai gyártók is. A jen alacsony árfolyama, amellett, hogy kedvezett az exportnak, csökkentette egyúttal a vállalat külföldön gyártott és a japán piacon értékesített termékeinek a nyereségességét is. Ráadásul nemcsak a képernyő-businessben, de a napelem üzletágban is erős a verseny, amely miatt a Sharp költségcsökkentésekre és az európai piac elhagyására kényszerült.

S ha már Japán. Az adatsorok közlése óta először a német tíz éves kötvények hozama alatta volt a japán kötvényekének ma reggel. Mint arról a Bloomberg beszámolt róla, a japán tíz éves kötvények hozama 0,363 százalékra ugrott az előző napi 0,287 százalékról. A német hozam pedig 0,317 százalék lett, ennél jóval szerényebb emelkedés után – de hétfőn nap közben 0,297 százalékon már történelmi mélyponton járt. A Bloomberg azt feltételezi, hogy a befektetők az európai gazdaság deflációba süllyedésének veszélye és a görög helyzet miatt keresik a kockázatmentes befektetéseket.  Ennek jele például az, hogy a befektetők a svájci tíz éves államkötvények esetében elviselik a negatív, azaz hozamot, hogy pénzüket biztonságban tudják. Igaz, a frank elengedése utáni pillanatok –0,284 százaléka helyett ma reggel „csak”  –0,136 százalék volt a tíz éves svájci évesített hozama.

Ami a hazai állampapír-piacot illeti, aligha ugyanolyan szándék, a kockázatmentes befektetés keresése hajtotta a befektetőket, az azonban tény, hogy az 50 milliárd forint értékben meghirdetett 3 hónapos diszkont kincstárjegyet 80 milliárd forint értékben jegyezték az elsődleges forgalmazók a mai aukción. Az ÁKK az ajánlatokból a meghirdetettnek megfelelő összeget fogadott el az előző aukción kialakultnál 8 bázisponttal alacsonyabb, 1,67 százalékos átlaghozammal. A 3 hónapos lejáratú diszkont kincstárjegyek hétfői másodpiaci referenciahozama 1,76 százalék volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG