5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt. Erre nem sokan fogadtak volna - írja friss elemzésében Barlai Róbert, az OTP Bank Regionális Treasury ügyvezető igazgatója. A nagy jegybankok árnyékában eddig könnyen elmanőverezett az MNB, de most rég látott dilemmával szembesülhet.

Barlai Róbert LinkedInen közzétett elemzését publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

A piacok mindig rácáfolnak a várakozásokra, különösen, ha azok nagyon konszenzusosak. A forrongó és volatilis nyári hónapok nehéz őszt ígértek a piacokon, és ennek ismételten az ellenkezője történt. Eddig.

Tavasszal és nyáron is többször megírtam, hogy a gyenge forint szembemegy a magyar fundamentumokkal, illetve bizonyos forintgyengülés fölött az MNB nem maradhat csendben (kamatemelés) annak várható inflációs hatásai miatt. A volatilis forint nyáron zömében olyan nemzetközi hatásoknak volt betudható (török líra, orosz szankciók, feltörekvő piaci sell off, politikai események, stb.), mely hatások az ősz első felében kifutottak, illetve az MNB helyesen látta meg, hogy a spekulatív forintellenes pozíciók hosszabb távon nem veszélyeztetik az ultra laza kamatpolitikát.

Azonban eltelt 4-5 hónap, és a nyugodtabb piaci hangulat mögött továbbra is jelentős gazdasági változások zajlanak. 2018 utolsó hónapjaiban mind a befektetők, mind a gazdaságpolitikai döntéshozók figyelme már a jövő évet fürkészi.

Barlai Róbert,
az OTP Bank Regionális Treasury ügyvezető igazgatója

Az egyik legjelentősebb fejlemény az infláció várható alakulása Magyarországon. Nyárhoz képest több meglepetést okozó adat jött ki, amelyek lényegesen magasabb jövő évi inflációs pályát jeleznek előre. Magasabb az infláció minden részszáma, mint amit nyáron vártunk mostanra. Noha továbbra is lesznek átmeneti hatások az infláció emelkedésében, a maginfláció (is) lassan, de biztosan menetel felfelé (2,8%). A jövő évtől kezdődően a hatékonyság-javulástól jelentősen magasabb bérnövekedés pedig további és azonnali inflációs nyomást hozhat a gazdaságban. Ez újdonság lesz a korábbi évekhez képest.

Mára megközelítettük a 4%-os inflációt és az érintetlen nullás kamatszint mellett nemhogy nem gyengül a forint, hanem erősödik. Ki gondolt volna erre a nyáron, amikor a külföldi befektetők nyomás alá helyezték a jegybankot a túl alacsonyan tartott kamatok miatt?

3-4% közötti infláció és ténylegesen nulla bankközi kamatok mellett a forint nem tud gyengülni. Wow! Magyarországon ilyen talán a rendszerváltás óta nem volt. Erre nem sokan fogadtak volna.

Szeptemberben azt is megtudtuk az inflációs jelentés publikálása után, hogy az MNB ugyan tervezi a jövő évben a kamatemelések megkezdését, de csak nagyon lassan és kis lépésekben. Az eddigi jegybanki kommunikáció alapján csak követni szeretnék az EKB szigorító lépéseit, a forintgyengüléssel szemben pedig azért is lehetne toleránsabb az MNB, mert a devizagyengülés inflációs hatása jelentősen lecsökkent a 10 évvel ezelőtti hatásokhoz képest. Azt most nagyon nehéz megmondani, hogy az EKB lépései a laza monetáris politika visszafogására hogyan alakulnak majd, hiszen a magországok növekedési kilátásai jelentősen romlottak az elmúlt két negyedévben. Unikális a helyzet. Miért?

Valaki bekiabálta, hogy az OTP bajban van, erre mindent adni kezdtek

A tíz évvel ezelőtti gazdasági összeomlás kapcsán korábban a Privátbankár.hu és az Mfor.hu pedig megkereste a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő történeteiket elevenítjük fel - Barlai Róbert írását itt olvashatja >>

Eddig a mennyiségi lazító, nulla vagy negatív kamatot tartó nagy jegybankok árnyékában könnyen elmanőverezett az MNB. Egy leforduló eurózóna növekedési- és inflációs kilátások mellett az EKB biztosan visszafogja szigorító elképzeléseit, ami mögé már nehezen bújik be az MNB egy 3-4% körüli magyar inflációval. De egy dologban biztosak lehetünk: meg fogja próbálni.

Mindezt úgy, hogy a forint stabilitást adó legfőbb fundamentumban, a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg adatokban jelentős romlást figyelhettünk meg tavasz óta. Egyelőre konszenzusos az elemzői szakma, hogy noha lecsökkent a többlet, de deficitbe nem fog átfordulni. Erre biztosan érdemes lesz figyelni a következő hónapokban.

Sokszor megtapasztaltuk, hogy elvont, távoli vagy nehezen árazható kockázatokat nem tudnak a piacok kezelni. Azért érdemes felsorolni azt is, hogy mik lehetnek ezek:

  • kérdéses a Brexit hatása és lefolyása;
  • globális likviditásszűkítés, -szűkülés;
  • az olasz kormány meglepő és eltökélt fiskális lazítási terve 130% körüli adósságráta mellett;
  • erőteljesen lassuló kínai gazdaság, egy esetlegesen tovább leértékelődő kínai jüan, mely nyomás alá helyezhet más feltörekvő devizákat is;
  • az USA által kezdeményezett kereskedelmi háborúról ma még nem látjuk, hogy egy rövid távú amerikai szavazatgyűjtés motiválta, vagy egy hosszabb távú geopolitika része. Ha az utóbbi, akkor további eszkaláció várható;
  • az USA történelmének második leghosszabb növekedési ciklusában van, ha a növekedés kitart év végéig, akkor ez az eddigi leghosszabb konjunkturális időszaka.

Ne aggódjunk, kockázatok korrekciókra, trendváltásra mindig vannak, és az is igaz, hogy Magyarországon sok, korábbi jelentős kockázati faktor leépült vagy lebontották. Mégis, ha a fentiek akárcsak egyike jelentős világ- vagy regionális gazdasági lassulást okoz, az olyan külső keresleti sokkot okozhat Magyarországon (mivel egyike vagyunk a világ egyik legnyitottabb gazdaságának), ami a jegybankot további ultra laza monetáris politika felé lökheti, ami alacsony vagy még alacsonyabb kamatokat, gyorsan növekvő jegybanki mérleget, gyengülő forintot jelenthet.

Egy régi barátom szokta mondani: a nagy szélben a pulykák is repülnek. Amíg a piacokon jó a hangulat, a megnövekedett sérülékenység nem mutatja meg magát.

De vajon karácsonyra megsütik a pulykákat?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG