Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A makroszámokat illetően a gazdasági aktivitás nem rossz, a gazdaság 2013-ban nem zsugorodik úgy, mint 2012-ben, de idén sem várható olyan dinamika, amely automatikusan megoldaná a gondokat - mondta a Csongrád Megyei Iparkamara pénteki gazdasági évnyitóján Bod Péter Ákos közgazdász.

A volt jegybankelnök szerint a dinamika alapvetően most is, csakúgy, mint tavaly, az exportból táplálkozik, mert a lakossági fogyasztást, a beruházási aktivitást, a kormányzati költést különböző okok miatt nem lehet pozitív előjellel ellátni.

A magyar gazdaság az utóbbi évtizedben nagyon lassú növekedési pályára állt, amit megtorpanások jellemeznek. Ennek soktényezős okrendszere van, amiből következik, hogy nincs egyetlen biztos megoldás. Az látszik, hogy a soktényezős helyzetben nagyon sok erőfeszítést kell tenni - mondta.

A makroszámokat illetően a gazdasági aktivitás nem rossz, a GDP-növekedés kormányzati előrejelzése 0,9 százalék, a Világbank legfrissebb előrejelzése 0,4 százalék, a kutatóintézetek pedig 0 és 1 százalék közé teszik azt. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság nem zsugorodik úgy, mint 2012-ben.

Bod Péter Ákos szerint a devizatartalékok szintje nem igényli a megállapodást a valutaalappal, hiszen régen is kérdés volt, hogy kell-e ilyen vagy sem. Ami igazából kell és kellett volna, az a kiszámíthatóság, ami a hazai és külföldi gazdasági szereplőknek nyugalmat és biztonságot ad - fogalmazott. A politikusok nem szokták szeretni a valutaalapi "kényszerzubbonyt", pedig az azt is jelenti, hogy kiszámíthatóbb és hagyományosabb eszközöket alkalmazó gazdaságpolitika van az adott országban - tette hozzá.

A devizatartalék nem lehet másra használni, csak tartaléknak

Az MNB egykori vezetője a jegybankelnök-váltásban nem lát mozgásteret a gazdaság fellendítéséhez, sőt veszélyesnek tartja, ha a devizatartalékot nem tartalékként használják, hanem más célra. A devizatartalék szintje most jóval nagyobb, mint 5-6 évvel korábban - magyarázta. Szerinte, ha elkezdenek belőle költeni, az olyan folyamatokat indíthat el, aminek a megállítása nagyon sokba kerülhet, ezért ez nem az a terület, ahol improvizálni lehet.

Feltételezem, ezt a következő jegybankelnök kiválóan érzi majd és tudja is. Az biztos, hogy egy ilyen váltás mindig pillanatnyi kockázatot is jelent, amíg el nem rendeződnek a dolgok. Remélhetőleg olyan személy és személyek kerülnek a jegybank vezetői pozícióiba, akik kellő súlyt adnak ennek a nagyon fontos területnek - hangsúlyozta Bod Péter Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.