TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Bézs Könyvben nem szokott nagy izgalom lenni, de most megjelent egy új elem: az amerikai cégek komolyan aggódni kezdtek Trump kereskedelmi háborúja miatt, pedig elvileg pont őket hivatott megvédeni az intézkedés-sorozat. Napról napra romlik a helyzet az USA és Kína között, Peking harciasan jelezte, hogy meg sem kottyan majd neki az amerikai protekcionizmus - pedig az egész világgazdaságnak van oka aggódni.
Konténer-hegyek a Los Angeles-i kikötőben. Fotó: EPA / Andrew Gombert

Hirtelen aggódni kezdtek az amerikai cégek

Jó ideje nem szokott óriási izgalmakat hozni az amerikai Bézs Könyv - ezt a kiadványt a Fed havonta állítja össze, a gazdasági szereplők helyzetértékelése alapján ad képet az amerikai gazdaság helyzetéről és főként kilátásairól. Bizonyos szempontból az idei harmadik kiadvány sem hoz újdonságot: a Fed a jól megszokott "szerény vagy mérsékelt" szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedést, amelyet a vállalati hitelezés jelentős bővülése és az egyre bővülő lakossági fogyasztás is segít.

Van azonban egy új elem a mostani Bézs Könyvben: az amerikai cégek egyre növekvő aggodalommal tekintenek a Trump elnök által kirobbantott kereskedelmi háború, a védővámok negatív hatásai miatt.

Az MTI összefoglalója szerint a Fed tizenkét regionális körzetéből kilencben jelezték a megkérdezett gazdasági szereplők aggodalmukat a vámtételek esetleges megemelése miatt. Külön is elégedetlenségüknek adtak hangot az üzletemberek az acél- és alumíniumimportra kivetett vámok következtében megemelkedett beszerzési költségek miatt.

Napról napra romlik a helyzet

Emlékezetes: az acél- és alumíniumtermékek importját 10 illetve 25 százalékkal sújtja az Egyesült Államok, emellett védővámokat vetettek ki mintegy 60 milliárd dollárnyi kínai importtermékre. Peking persze nem hagyta szó nélkül az intézkedést, és nagyjából arányos válaszlépést tett: kevesebb mint 24 óra múlva 25 százalékos importvámot vetett ki több mint 100 amerikai termékre. Az amerikai elnök ezen annyira berágott, hogy újabb 100 milliárd értékű kínai importárura vonatkozó védővám bevezetését lengette be - ezzel egy végtelennek látszó spirálba taszítva a kereskedelmi háborút.

A napokban újabb fordulatot vett a kereskedelmi háború, amikor az amerikai kereskedelmi minisztérium 7 évre megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy a kínai ZTE mobilgyártónak alkatrészeket szállítsanak - állítólag egy néhány évvel ezelőtti ügy miatt, amikor a ZTE az amerikai szankciók ideje alatt termékeket adott el Iránnak. Szakértők szerint a tiltás azt is jelentheti, hogy nem futhat majd az amerikai Alphabet (a Google anyacége) által fejlesztett Android operációs rendszer sem a készülékeken. Kína pedig kedden védővámot jelentett be az amerikai cirokra (ezt takarmányként és egy Kínában rendkívül népszerű likőr készítéséhez használják) valamint az amerikai, európai és szingapúri eredetű szintetikus gumira is.

Sikerült eltörölni az adócsökkentés pozitív hatását

Miközben az összes többi makrogazdasági szemponttal kapcsolatban a szokásos várakozásokat hozták az amerikai üzletemberek a Bézs Könyvben, az importvámok miatti aggodalom egyre nagyobb méreteket ölt - a Fed megjegyzi, hogy ez már jóval nagyobb súllyal szerepel a gazdasági szereplők helyzetértékelésében, mint a Trump-adminisztráció által bevezetett, a gazdasági szereplőknek nyilvánvalóan kedvező adócsökkentés.

Kína beint Trumpnak - pedig mindenkinek van oka aggódni

Közben Kína jelezte: óriásit téved az amerikai elnök, ha azt hiszi, érdemben keresztbe tehet a kínai gazdaságnak a védővámokkal. Gao Feng, a kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint Kína alaposan felkészült az összes okozott negatív hatás kezelésére, így nem lesz komolyabb hatása a kínai iparra az amerikai protekcionista intézkedéseknek.

Kína harcias válasza ellenére a szakértőknek az a meggyőződése, hogy egy elharapózó kereskedelmi háború az amerikai és kínai gazdaság számára egyértelműen negatív következményekkel jár, miközben természetesen számos más ország is megszenvedi majd a következményeket. A globális gazdaság 2010 óta idén bővülhet a legnagyobb tempóban - de a Reuters által megkérdezett több mint 500 közgazdász véleménye szerint a kereskedelmi háború ezt a növekedést nagyon gyorsan lefékezheti. Sokan arra számítanak, hogy a felek végül megegyeznek és sikerül elkerülni a totális kereskedelmi háborút - ám ahogy a kínai szóvivő is emlékeztetett, egyelőre semmilyen hivatalos tárgyalás nem volt ezzel kapcsolatban az USA és Kína között.

Mi a baj a kereskedelmi háborúval?

Miért olyan nagy baj ez, miért nem gyakran alkalmaznak mások ilyen eszközöket mostanában? Miért ellenzi ezt még Trump saját szövetségeseinek egy része is? Trump félreérti a kereskedelem lényegét? Öt ok, amiért ostobaság Trump kereskedelmi háborúja >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél