TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Hét közben hirdették ki az idei közgazdasági Nobel-díjasokat, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson, a Stanford egyetem két professzora. Az amerikai közgazdászokról kiderült egy érdekes történet, és azt is megtudhatják olvasóink, hogy miért járt nekik a díj.

Két amerikai közgazdász, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson kapta idén a svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat, amit a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítél oda. A díjjal járó tízmillió svéd korona (1,1 millió dollár) pénzjutalom megoszlik a két kitüntetett között.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a díjazott professzorokat előzetesen nem sikerült telefonon értesíteni, pedig az elbírálást követően mindkét közgazdászt megpróbálták felhívni. Mint a The Guardian írásából kiderült, Bob Wilson azért nem vette fel a telefonját, mert azt hitte valamilyen politikai, választási ügyben keresik. Szerencsére azonban őt közvetve mégis sikerült elérni, hiszen a feleségét is megpróbálták felhívni, aki ellenben felvette a telefonját. Így Bob Wilson végül a hivatalos bejelentés előtt értesült a megtiszteltetésről.

Nem így Paul Robert Milgrom, aki nem reagált a hívásra, majd ki is kapcsolta a telefonját, hogy ne zavarják, és lefeküdt aludni. Az éjszaka során a szomszédságban lakó kutatótársa és annak felesége csengetett be hozzá a jó hírrel. Mint azt a házban lévő okoscsengő rögzítette, egy ideig erről sem vett a közgazdász tudomást. Amikor felriadt, akkor úgy tűnt félálomban először fel sem fogta miért zavarták, végül azonban realizálta, hogy élete legnagyobb szakmai elismerése miatt riasztották fel az éjszaka közepén.

Egyre fontosabb az árverések rendszere

Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a kutatók olyan területen értek el komoly eredményt, amely egyre fontosabb, hiszen napjainkban számos terméket és szolgáltatást értékesítenek árveréseken, így például elektromos energiát, pénzügyi eszközöket, halászati kvótákat vagy éppen szén-dioxid-kvótákat, de még az online hirdetési rendszerekben (legyen szó a Google vagy a Facebook) is ez alapján rangsorolják az ügyfelek reklámjainak megjelenését. Mint jelezték, felismeréseikkel új árverési formátumokat is terveztek olyan termékek és szolgáltatások számára, amelyeket hagyományos módon nehéz eladni, például a mobiltelefon frekvenciákat a legtöbb kormány árverések útján biztosítja a szolgáltatók számára.

Éppen a fentiek miatt az aukciók tudománya nagyon fontos a jól működő piacok megértéséhez. Nem véltelen, hogy az árveréselmélet és licitálási stratégiák két kiemelkedő alakja már évek óta a közgazdasági Nobel-díj esélyesei között szerepel.

Paul R. Milgrom 1948. április 20-án született, és a Michigani Egyetem után a Stanfordon tanult, 1987 óta dolgozik a Stanford professzoraként. Leginkább az árverések elméletében, az árverések megtervezésének gyakorlatában és az árképzési stratégiák területén folytatott munkássága miatt ismert. Már az 1979-ben megvédett doktori disszertációját is az aukciós elméletről írta, konzulense pedig Robert B. Wilson volt, akinek így ő immár a harmadik tanítványa, aki a legrangosabb közgazdasági elismerésben részesült.

Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson az idei díjazottak (Forrás: Youtube.com) Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson az idei díjazottak (Forrás: Youtube.com)

Robert B. Wilson 1937. május 16-án született, a Harvardon tanult, és 1964 óta dolgozik a Stanford egyetemen. Szakterületei a piactervezés, az árképzés, a tárgyalások és más egyéb témák az ipari szervezeteket illetően, valamint a gazdaság és az információáramlás kapcsolatának vizsgálata. Szakértője a játékelméletnek és annak alkalmazásának. Részt vett árverések tervezésében és versenyképes licitálási stratégiák kidolgozásában az energia és a kommunikációs szektorban, valamint újító árképzési sémák megtervezésében is közreműködött.

Csak két női díjazott volt eddig

A közgazdasági Nobel-díjat, egészen pontosan a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította fennállásának háromszázadik évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélték oda. A többi - az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a béke - Nobel-díjat Alfred Nobel (1833-1896) svéd vegyész és üzletember, a dinamit feltalálója végakaratának alapján hozták létre, és először 1901-ben osztották ki.

A díjazottak eddig szinte mindig férfiak voltak, hiszen a most elismert két közgazdásszal együtt összesen 86-an kaptak Nobel-díjat, ebből csupán két alkalommal ismertek el női kutatókat. Az egyikük Esther Duflo, aki 46 évesen tavaly nyerte el a kitüntetést, ezzel ő az eddigi legfiatalabb díjazott. Rajta kívül az amerikai Elinor Ostrom kutatásait ismerték még el ilyen módon, utóbbi 76 éves korában 2009-ben kapta meg a Nobel-díjat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Friss
hírlevél