2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Egy belgrádi kutatóintézet tanulmányt készített arról, hogy Szerbia semleges államnak számít-e nemzetközi jogi értelemben. Alaposan áttekintették ennek minden feltételét, ami kínos eredményt hozott.

Szerbiát semleges államként mutatja be az ország vezetése. Azt állítja, hogy nem tartozik sem a Nyugat, sem a Kelet érdekszférájába, ám a balkáni ország sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem semleges. Ezt állapította meg a Biztonságkutató Központ (CIB) elemzése, amelynek szerzője Aleksandar Stojanović – idézte a jelentést a vajdasági Szabad Magyar Szó.

A katonai semlegesség intézménye nemzetközi jogi kategória, ami a nemzetközi egyezmények alapján számos jogot és kötelességet foglal magában. Ezek közé tartozik a tilalom a katonai szövetségekbe való belépésre, a háborús feleknek nyújtott katonai segítségre, a terület használatára katonai műveletekhez, a szállításra és hasonlókra vonatkozóan.

Valóban semleges Szerbia? Fotó: Depositphotos
Valóban semleges Szerbia? Fotó: Depositphotos

Kulcsfontosságú a katonai semlegesség szempontjából más országok, elsősorban a nagyhatalmak által biztosított garancia, amellyel egy országot elismernek katonailag semlegesként. Ez azt jelenti a nemzetközi jog szempontjából, hogy katonai értelemben nem lehet egy ország semleges pusztán azáltal, hogy önmagát annak minősíti.

Ebből következően Szerbia semmiképp sem lehet katonailag semleges állam, mert más országok, katonai szövetségek, elsősorban a nagyhatalmak, például az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína nem ismerik el ezt el. Szerbia az elmúlt húsz évben különböző fázisokon ment át a NATO-hoz való közeledéstől kezdve az oroszoktól és kínaiaktól vásárolt fegyverekig. Ezzel egyfajta egyensúlyt próbált tartani elsősorban politikailag. Az elemzés szerint, amennyiben a jövőben a helyzet elfajulna, Szerbia fegyveres konfliktusba keveredne, egyedül maradna. Kivéve, ha Kína és Oroszország nem állna készen, hogy hatalmas pénzeket és emberi erőforrást költsön a balkáni ország védelmére - írta a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az Európai Parlament is rábólintott az ukrán támogatásra
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 15:24
Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a hétéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, benne az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatást.
Makro / Külgazdaság Japán 2027-re várja Tajvan lerohanását
Káncz Csaba | 2024. február 27. 15:02
A legújabb, J-35 típusú lopakodó vadászgép meglepetésszerű megjelenése ebben a hónapban Kína egyik repülőgép-hordozóján sokakat meglepett. A japán politikai döntéshozók és biztonsági elemzők úgy vélik, hogy a 2027-es év meghatározó fordulatot hozhat a kelet-ázsiai biztonsági tájképben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nagyon nem tetszik az oroszoknak Orbán Viktorék lépése
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:23
Reagáltak a hétfői svéd NATO-szavazásra.
Makro / Külgazdaság Okoztak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 14:07
Összeült a Monetáris Tanács, a forintnak fájt a döntés.
Makro / Külgazdaság Az ország, ahol lassan nem ismerik azt a szót, hogy infláció
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:53
A japán infláció már három hónapja csökken és 2 százalékra esett januárban, de nagyobb volt az elemzői várakozásoknál. Eljött a negatív kamatok vége?
Makro / Külgazdaság Oroszország betiltotta a benzinexportot
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 13:12
Hat hónapra, március 1-től - jelentette be Alekszandr Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes szóvivője.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem vétózott, márciusban megkapja az uniós pénzt Ukrajna
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 12:01
Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud biztosítani a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést lebegtetett meg Joe Biden
Wéber Balázs | 2024. február 27. 11:25
Az amerikai elnök szerint jövő hétfőig megszülethet az új, átmeneti tűzszünetről szóló megállapodás a gázai háborúban. Az izraeli bombázásokban már mintegy 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben, ahol terjed az éhínség is.  
Makro / Külgazdaság Kihalnak a japánok?
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:49
Japánban a születések száma nyolc éve csökken, tavaly is rekord alacsony volt.
Makro / Külgazdaság Kezd felpörögni az amerikai hadsereg, megint lelőttek valamit az égről
Privátbankár.hu | 2024. február 27. 10:14
Az Egyesült Államok hadserege hétfőn több csapást mért húszi harci járművekre, melyeket a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen készültek bevetni a lázadók.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG