1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Korábbi vetélytársát, Hillary Clinton szenátort kérte fel külügyminiszterének Barack Obama; a védelmi miniszter Robert Gates marad - derült ki a megválasztott amerikai elnök bejelentéséből.

Obama Chicagóban hozta nyilvánosságra a nemzetbiztonsági kabinet tagjainak névsorát. Közölte, az a szándéka, hogy megújítja Amerika nemzetközi vezető szerepét George Bush nyolcévi elnöksége után.

Barátjának, tanácsadójának és kemény korábbi vetélytársának nevezte Clintont. Hangsúlyozta, hogy Clinton teljes bizalmát élvezi, külügyminiszteri jelölése annak a törekvésének a jele, hogy meg kell újítani az Egyesült Államok diplomáciáját és szövetségi viszonyait.

A leendő elnök kijelentette, hogy külpolitikai téren "sok munka" vár kormányára: egyebek mellett meg kell akadályozni, hogy Irán és Észak-Korea atomfegyverhez jusson, tartós békét kell elérni Izrael és a palesztinok között, erősíteni kell a nemzetközi intézményeket. Leszögezte: Amerika felújítja régi szövetségeit és új, tartós partnerségeket épít. Mint fogalmazott, kabinetjének tagjai osztják az ő pragmatista felfogását az erő gyakorlásával kapcsolatban, valamint azon nézetét, hogy Amerikának a világban vezető szerepe van.

Obama arról is beszélt, hogy "az amerikaiak az indiai nép mellett állnak ezekben a nehéz időkben", és támogatja India erőfeszítéseit a mumbai merényletekért felelős elemek elfogásában. "Nem tűrhetjük el, hogy a világon ártatlanokat gyilkoljanak meg szélsőségesek kicsavart ideológiák alapján" - hangsúlyozta.

A volt first lady kifejtette: Amerika nemzeti értékeit és érdekeit nem lehet kizárólag erő útján előmozdítani, élénk diplomáciára van szükség, több partnerrel és kevesebb vetélytárssal. Rámutatott: Amerika nem tudja megoldani a problémákat a világ nélkül.

Gates - aki két éve áll a Pentagon élén, már George H. W. Bush elnöksége idején a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt - az első olyan védelmi miniszter, aki egy új elnök hivatalba lépésével megtarthatja pozícióját. Obama azt mondta, hogy hivatalba lépése után új küldetést ad a Pentagonnak: az iraki háború befejezését. Kijelentette: át kell csoportosítani a forrásokat, a terror elleni háborút ott kell befejezni, ahol elkezdődött, Afganisztánban.

A CNN demokrata szakértői azt hangsúlyozták, hogy Gates a folyamatosságot képviseli Obama kormányában. Mások viszont úgy látják, hogy Gates jelölése "nem passzol" Obama beígért változásába, személye viszály forrása lehet a rakétavédelmi kiadások, valamint a gyors iraki csapatkivonás kérdésében.

Obama azt is bejelentette, hogy az igazságügy-miniszteri posztot Eric Holder kapja; ő Bill Clinton elnöksége idején a tárca második számú vezetője volt, korábban a főváros vezető szövetségi ügyészeként szigorával szerzett hírnevet, a posztra még Ronald Reagan elnök nevezte ki. Holder tagja volt azon szűk tanácsadói körnek, amely segített Obamának az alelnök kiválasztásában.

A belbiztonsági miniszteri tisztségre Janet Napolitano arizonai kormányzó, korábbi szövetségi ügyész Obama jelöltje. Arizonában "konzervatív demokrataként" nyerte el a kormányzói posztot, 2006-ban újraválasztották, biztos többséggel győzött. A határvédelmi kérdések szakértője, valószínűleg John McCain republikánus elnökjelölt is őt választotta volna a belbiztonsági tárca élére.

Obama az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének Susan Rice-ot jelöli. Rice Obama bizalmas tanácsadója, volt külügyi államtitkár. Obama kiemelte: az ENSZ "tökéletlen formában" működik, a világszervezet reformjára van szükség, hogy hatékonyabb szerepe lehessen a kollektív cselekvésben egyebek mellett a terrorizmus, a szegénység, a betegségek elleni küzdelemben.

James Jones nyugalmazott tábornok, a NATO egyesített erőinek egykori főparancsnoka lesz Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója. Jelölése kapcsán a USA Today című lap kiemelte: Jones a kongresszus független vizsgálóbizottságának elnökeként tavaly úgy foglalt állást, hogy az iraki csapatkivonás határidejének kijelölése ellentétes lenne az amerikai nemzeti érdekekkel. Az amerikai katonák kivonásának kérdésében Hillary Clinton és Joe Biden alelnök is óvatosabb állásponton van, mint Obama, aki azt szorgalmazza, hogy hivatalba lépése után 16 hónapon belül kell fejezni az erők hazatelepítését.

Obama egy kérdés kapcsán kifejtette: úgy gondolja, hogy a harcoló alakulatok kivonásához 16 hónap "megfelelő időkeret", de meghallgatja majd tanácsadói véleményét. Hozzátette, bizonyos csapatok Irakban maradhatnak, például kiképzési célokra.

Alig fejezte be beszédét Hillary Clinton, férje, Bill Clinton volt elnök - aki nem volt jelent a chicagói sajtótájékoztatón - közleményben tudatta: a külügyminisztérium élére felesége a megfelelő személy, aki helyre tudja állítani Amerika nemzetközi tekintélyét, befejezi az iraki háborút, előmozdítja a békét és erősíti a biztonságot.

A Fox News konzervatív hírcsatorna egy kommentátora, George Will viszont úgy foglalt állást, hogy Hillary Clintonnak egy hatalmas, megosztott bürokráciát kell majd irányítania, s erre nem alkalmas. "Eddig életében két ügyet irányított; kampánya nem jól sikerült, klikkharcok bénították, több sebből vérzett, korábban pedig az egészségüggyel foglalkozott, azt nem is bocsáthatták (a demokraták) szavazásra az általuk irányított kongresszusban; irányítói teljesítménye óvatosságra int".

Obama az előző héten nevezte meg gazdasági kabinetjének tagjait, a hétfői tájékoztatóval ismertté vált 15 tagú kormányának a fele. Megválasztása óta alig egy hónap telt el, elemzők szerint szokatlanul gyors ütemben állítja össze adminisztrációját, hogy beválthassa ígéretét: hivatalba lépésének napjától máris ütőképes lesz kormánya.

5 millió ember előtt teszi le esküjét Obama
Válságstáb: Eisenhowerről vesz mintát Obama
Obama bemutatja a Szupercsapatot?

MTI

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG