3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fitch Ratings levette a napirendről Izrael felminősítését, elégedetlen a békefolyamattal és nem tetszik neki a Hamásszal folytatott harc.

Megvonta Izrael államadós-besorolásának eddigi pozitív kilátását a Fitch Ratings. Elsősorban azért, mert a nyári gázai hadműveletek visszavetették az izraeli államháztartási konszolidáció folyamatát.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitívról stabilra módosította a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén izraeli adósság-kötelezettségek egyébként elsőrendű, "A/A plusz" szintű osztályzatainak kilátását. Ez azt jelenti, hogy a cég egyelőre levette a napirendről Izrael felminősítését. A Fitch az izraeli osztályzatokat ugyanakkor megerősítette.

A Hamász elleni harc növeli a hiányt

A kilátás stabilra módosításának indoklásában a Fitch Ratings londoni elemzői kiemelik, hogy a Gázát uraló palesztin szervezet, a Hamász elleni idei harmadik negyedévi izraeli hadműveletek miatt visszaesés tapasztalható az államháztartási hiány csökkentésének folyamatában. A Fitch előrejelzése szerint a deficit 2014-ben az izraeli hazai össztermék (GDP) 3,3 százaléka lesz a költségvetésben szereplő 2,8 százalékos cél helyett, és a növekvő katonai kiadások a hitelminősítő várakozása szerint jövőre még tovább, 3,4 százalékra emelik a hiányt. Mindeközben az államadósság-ráta is meglehetősen magas: a Fitch Ratings prognózisa 2014 végére 67,4 százalékos GDP-arányos adósságrátát valószínűsít. Az Izraelhez hasonló besorolású szuverén adósok mediánértéke 48,9 százalék. A hitelminősítő kiemeli, hogy a gázai konfliktus miatt az adósságcsökkentési folyamat is megakadt.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy Izraelnek jelentős finanszírozási rugalmasságot adnak a mély és likvid hazai piacok, a hozzáférés a nemzetközi tőkepiachoz, a diaszpóra által folytatott kötvényvásárlási program, valamint a piaci zavarok esetére vállalt amerikai kormánygaranciák. Emellett az izraeli államadósság lejárati szerkezete is kedvező.

A szíriai polgárháború sem elhanyagolható

A konfliktus a Hamásszal, valamint a békefolyamat stagnálása mindazonáltal kiemeli az izraeli adósbesorolásokra nehezedő geopolitikai kockázatokat. A Fitch Ratings e kockázatok között említi a szíriai polgárháborút, bár a hitelminősítő szerint ennek eddig csak elhanyagolható közvetlenül átszűrődő hatásai vannak.

Konfliktus után fellendülés?

A cég 2014-re 2,3 százalékos, 2015-re és 2016-ra évi átlagban valamivel 3 százalék feletti reálnövekedést vár az izraeli gazdaságban. A gyorsulást valószínűsítő előrejelzést a Fitch Ratings szerint az a várakozás támasztja alá, hogy a gázai konfliktus után fellendülés valószínű mindenekelőtt a turizmusban és a beruházásokban.

A Fitch Ratings nem számol azzal, hogy katonai konfliktus robban ki Izrael és Irán között, és azzal sem, hogy a szíriai polgárháború közvetlenül átterjedne Izraelre. A Hamásszal viszont a cég szerint nem zárható ki újabb konfliktus, annak ellenére sem, hogy a palesztin szervezet katonai kapacitásai komoly mértékben meggyengültek. A jelenlegi izraeli adósbesorolás és az osztályzati kilátás fenntarthatósági tűréshatára attól függ, hogy milyen gazdasági és költségvetési hatásai lennének egy esetleges újabb konfliktusnak - áll a Fitch londoni elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG