<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A korábban tervezetthez képest legalább egy héttel későbbre halasztotta a japán kormány az új jegybankelnök személyére vonatkozó javaslatát, miután a miniszterelnök és pénzügyminisztere között nézeteltérés támadhatott az új jegybanki gazdaságösztönzés mértékéről. A jelenlegi elnök mandátuma március végén jár le.

A kormányzati kinevezési folyamatra rálátó források a Reuters hírügynökségnek elmondták: Abe Sindzo miniszterelnök olyan jegybankelnököt látna szívesen, aki hajlandó radikális lépések megtételére annak érdekében, hogy az ország kikerüljön a deflációs környezetből. A pénzügyminiszter Aszo Taro, és más kormánypárti képviselők azonban mérsékeltebb jelölt mellett állnak ki, mivel tartanak attól, hogy egy markánsabb fellépés veszélyeztetné a pénzpiaci stabilitást. A japán kormányfő hétfőn még azt mondta, hogy "hamarosan" - hírügynökségi források szerint még ezen a héten - bejelentik a jelölt személyét. A gazdaság fellendítéséért felelős miniszter Amari Akira azonban kedden úgy fogalmazott: Abe miniszterelnök csak azt követően nevezi meg jelöltjét, hogy hazatért a hét második felére tervezett amerikai látogatásáról. "Miután a miniszterelnök hazatért, megteremtjük az ellenzéki pártokkal való megegyezés alapjait" - fogalmazott.

A miniszterelnök jelöltjét a parlament alsó- és felsőházának is jóvá kell hagynia. Utóbbiban a kormányzó erők kisebbségben vannak. A késlekedésnek más oka is lehet: öt évvel ezelőtt a japán törvényhozás olyan szabályt alkotott, amely szerint automatikusan kizárják a jegybankelnöki pozícióra esélyesek közül az olyan jelölteket, akiknek a személye a tárgyalások alatt kiszivárog. A kormányzó Liberális Demokrata Párt 2012 decemberében azzal az ígérettel került hatalomra, hogy agresszív monetáris és költségvetési ösztönző politikával próbálja meg kihúzni a gazdaságot a recesszióból. Az új kormány terveinek hatására a jen november óta 15 százalékkal esett a dollárhoz képest, miközben az irányadó Nikkei mutató 30 százalékkal erősödött.

Forrás: Privátbankár Dealbook

 

A jen gyengülésének hatására szakmai körökben arról beszélnek, hogy újabb devizaleértékelési háború kezdődhet, amelyben az egyes országok egymást túllicitálva igyekeznek leértékelni fizetőeszközüket, hogy így segítsék a kiviteli szektorukat. Az abei politikának már megvan az első jegybanki döntése: a japán jegybank januárban kétszeresére, 2 százalékra emelte inflációs célját és 2014-től korlátlan eszközvásárlási programot hirdetett meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG