<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Bár globálisan egyre több helyről tiltják ki a dízelautókat, a legújabb típusok már jóval környezetkímélőbbek, így elképzelhető, hogy továbbra is lesz igény ezekre az autókra. A flottaszegmens továbbra is előnyben részesíti a dízeleseket, de még így is meredeken csökkenek az eladások. A benzines autók térnyerése tovább rontja a környezetet, az e-autózás pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő zenéje.

Habár globálisan egyre több helyről tiltják ki a dízelautókat, a legújabb típusok már jóval környezetkímélőbbek, mint korábbi társai, így elképzelhető, hogy továbbra is lesz igény ezekre az autókra. A flottaszegmens továbbra is előnyben részesíti a dízeleseket, az VW-botrány azonban az egész alágazatra rányomta a bélyegét, így meredeken csökkenek az eladások.

Igenis van igény a dízelesre

Az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent a személyautók károsanyag-kibocsátása, miközben a legyártott autók száma emelkedett. A Magyar Lízingszövetség összeállítása szerint a korlátozások ellenére is lesz igény a legkorszerűbb dízelmotorokra. A mai dízelek már jóval tisztábbak és 71 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk, mint a benzines társaiké. A növekvő flottapiacon, ahogy a teljes autópiacon is van jövőjük a dízeleknek.

Az utóbbi hírek szerint egyre több országból tervezik kitiltani a dízeles autókat, hangsúlyos szerepet kapott a személyautók károsanyag-kibocsátása – ez környezetvédelmi szempontok miatt teljesen érthető, de érdemes pontosan megnézni, milyen eredményeket értek el a gyártók – írják.

Nemzetközi szinten a gépjárműgyártásból származó összes széndioxid-kibocsátás 2008 óta 24 százalékkal csökkent, az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás pedig 30 százalékkal csökkent. Szintén kedvező, hogy a járműgyártáshoz kötődő vízfelhasználás 31 százalékkal, az egy autó után keletkezett hulladék mennyisége 14 százalékkal csökkent. Ezt annak ellenére érték el a gyártók, hogy 2008-tól 2017-ig nőtt a legyártott autó száma.

Jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás

A személyautók károsanyag-kibocsátását nézve a dízelmotoros autók is kiemelt szerepet kaptak az utóbbi időszakban, ám több mértékadó felmérés szerint a legkorszerűbb dízelmotoros autók a károsanyag-kibocsátást nézve felveszik a versenyt a benzinmotoros társaikkal: a Fleetnews brit flottapiaci szakportál szerint a legújabb dízelmotoros autóknak átlagosan 71 százalékkal kisebb a károsanyag-kibocsátásuk, mint a benzines társaik – mondta Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke.

Tovább dagad a dízelbotrány - újabb csalást fedeztek fel?

Az újabb szabálytalanság több tízezer autót érint világszerte. Tovább >>>

A legújabb gyártmányok 18 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint korábban, a nitrogén-oxid-kibocsátás pedig a korszerű dízeleknél kilométerenként 48 milligramm, ami már megközelíti a legújabb benzinesekre vonatkozó 36 milligrammos értéket.

Bár a dízelautók iránti kereslet átlagosan csökkent, a jövőben a visszafogott károsanyag-kibocsátásuk és az alacsony fogyasztásuk miatt újra népszerűbbé válhatnak nemzetközi szinten. Tekse Kálmán kiemelte, hogy a kishaszonjárműveknél és személygépkocsiknál magas futásteljesítménynél jelenleg még nincs is semmilyen alternatíva a dízelmotoros autókhoz képest. Alacsony fogyasztásuk miatt a flottaszegmensben továbbra is népszerűek ezek a dízelesek: az idei első negyedévben a lízingcégek 18,73 milliárd forintot helyzetek ki, ami 3 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Egyre több helyen tiltják ki örökre

Globális szinten ezzel szemben egyre több helyen tiltják ki a dízeles autókat, korábban Madrid, München, Stuttgart és Hollandia, valamint Róma, Mexikóváros Athén és Párizs jelezte, hogy 2025-ig száműzik a dízelmotorokat a nagyvárosokból, de jövő januártól kitiltják Stuttgartból azokat a dízelmotoros autókat, amelyek károsanyag-kibocsátási besorolása Euro 4-es vagy annál rosszabb. Hamburgban egyébként már korábban korlátozták a dízelautók forgalmát egyes szakaszokon, és hasonló lépések várhatók Északrajna-Vesztfáliában is. Erről korábban már részletesen írtunk >>>

Magyarországon szintén évek óta csökkenő tendencia mutatkozik a keresletben: 2013-ban az importált használt autók kétharmada tartozott ebbe a kategóriába, addig tavaly a behozott járműveknek már kevesebb mint fele működött gázolajjal – derült ki a Jóautók.hu közleményéből. Mindeközben a forgalomba helyezett új autók között a dízelüzeműek aránya 46-ról 32 százalékra csökkent.

A Volkswagen-botrány sem segített

Korábban a hazai vásárlók a kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást tartották az autófenntartás legfontosabb paraméterének, ám mostanra az autóvásárlók szélesebb körében is tudatosultak a kockázatok: a magasabb szervizköltségek mellett a kilométeróra-tekerés gyakorisága is magasabb lehet ebben a körben, ami abból adódik, hogy a dízelautók futásteljesítménye átlagosan magasabb, mint a benzineseké – mondta a Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója.

Óriási a kereslet a jövő autóira

Uniós szinten növekedett az elektromos autó eladás. Részletek >>>

A visszaeső dízelautó-használat azonban érdekes tendenciát idézett elő: az elmúlt egy évtizedben most először fordult elő újra, hogy növekedett az új autók szén-dioxid kibocsátása. 2017-ben ugyanis kilométerenként 0,3 grammal nőtt az átlagos CO2-kibocsátás 23 európai ország autópiacának vizsgálata alapján. Az átlagos kibocsátási érték így 118,1 gramm / kilométer lett – hívta fel a figyelmet a JATO Dynamics.

A elektromos autózás sem alternatíva még

A VW-konszertől induló, de az egész autóipart megrázó dízelbotrány óta sokat romlott az ilyen motorokkal szerelt autók társadalmi megítélése. Ennek következtében az újonnan regisztrált dízelautók piaca 7,9 százalékkal zuhant egy év alatt, a teljes piaci részesedésük már csak 43,8 százalék, ami komoly visszaesés a 2011-es csaknem 55 százalékos piaci kapitalizációjukhoz képest. Eközben a benzines autók iránti kereslet egyetlen év alatt közel 11 százalékkal nőtt.

Az is jól látszik, hogy az alternatív hajtás egyelőre még mindig a jövő technológiája: a dízelautók iránti kereslet zuhanása ellenére a hibridek, elektromos autók piaci részesedése 3 százalékról mindössze 5-re tudott emelkedni 2017-ben. A német kormány például hiába kezdte komoly pénzekkel támogatni az elektromos autózást, a töltőállomásokat üzemeltető energiaszolgáltatók szerint továbbra sem nyereséges a töltőpontok üzemeltetése.

Az sem mellékes szempont továbbá, hogy a zöldautók sem olyan zöldek, ha az egész gyártási folyamatokat nézzük – a legtöbb esetben ugyanis mire lefut a gyártószalagról, már több évre előre megtermelte károsanyag-kibocsátását, az akkumulátorok létrehozása ugyanis rendkívül környezetkárosító anyagokat igényel. Az sem mindegy, honnan jön az energia: amíg ugyanis az energiafogyasztást nem megújuló energiaforrásból biztosítják, addig a legtöbb elektromos autó lényegében a hagyományos, fosszilis energiahordozók energiaforrásaiból nyeri az áram nagy részét – ez pedig szintén nem eredményes módja a környezetvédelemnek. Erről itt olvasható a részletes elemzés >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG