4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brit kormányfőt néhányszor már kidobták Brüsszelből, most mégis megint kopogtat az EU ajtaján, és a Brexit-egyezmény újratárgyalását kéri. Theresa May egy olyan drogfüggőhöz hasonlít, aki nem képes szembenézni a realitással – nevezetesen azzal, hogy az uniós vezetők nem akarnak többet tárgyalni. A no deal rémálmából viszont hamarosan valóság lehet.
Theresa May tegnap, miközben elhagyja a kormányfői rezidenciát Londonban. EPA/WILL OLIVER

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedd este a brit parlament alsóháza felhatalmazta a brit kormányt arra, hogy kérje Brüsszeltől a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartott és tavaly novemberben megállapodással zárult tárgyalások újbóli megnyitását.

London tárgyalni akar...

Mi az a backstop?
A backstop megállapodás azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben úgy kellene biztosítani, hogy Észak-Írország akkor is az EU vámuniójának része marad, ha az Egyesült Királyság már kiválik belőle.
A megállapodást ellenzők tehát attól félnek, hogy Észak-Írország kereskedelmi szempontból  akár ki is szakadhat az Egyesült Királyságból, vagy London – ha ezt el akarja kerülni, viszont nem tud megegyezni Brüsszellel – meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

A britek azt szeretnék, hogy az egyezményből kerüljön ki az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék, és „alternatív megoldásokkal” helyettesítsék azt – azaz más jogi eszközzel biztosítsák a határ átjárhatóságát a jövőben is.

A képviselők közül 317-en szavaztak igennel a módosító indítványra, és 301-en ellenezték azt. Theresa May már a következő napokban megkezdheti az egyeztetéseket az uniós vezetőkkel. Két hetet kapott arra, hogy elérje az egyezmény módosítását.

... Brüsszel meg nem

Minden jel arra utal azonban, hogy erre semmi esélye. Uniós vezetők ugyanis már többször jelezték, hogy szó sem lehet újratárgyalásról, és ezt az álláspontjukat a tegnap esti szavazás után is megerősítették.

"A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, és így nem tárgyalható újra"

- közölte szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Emmanuel Macron francia elnök szintén megismételte, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni.

Kérdés, hogy ezek után miben reménykedik May és a keményvonalas kilépés párti tábor? A brit Guardian egyenesen drogfüggőkhöz hasonlította a Brexit-pártiakat, akiknek most ugyan van egy jó tripjük, de hamarosan szembe kell nézniük a mindennapi valósággal – nevezetesen Brüsszellel. És mindez alighanem elmondható Theresa Mayről is.

Ketyeg az óra

A feloldhatatlannak látszó konfliktus miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból idén március 29-én. Ennek valószínűségét tovább növeli, hogy a brit parlament alsóháza tegnap este leszavazta azt a munkáspárti módosító javaslatot, amely – ha február végig nincs megegyezés London és Brüsszel között  – kilenc hónappal elhalasztotta volna a kilépést. A no deal veszélyeire a közelmúltban számos gazdasági érdekvédelmi szervezet felhívta a figyelmet.

Az alsóház ugyan elfogadott egy másik módosító indítványt, amelyben elutasítja a megállapodás nélküli Brexitet, a BBC szerint azonban ez nem kötelező érvényű – a kilépés dátuma továbbra is március 29. maradt.

UPDATE:

Ma Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is megerősítette: az EU és intézményei egységesen kitartanak a kilépés feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG