Hirdetés
Hirdetés

Megint gordiuszi csomót próbál átvágni Theresa May

Wéber Balázs, 2019. január 29., 17:00

A novemberi Brexit-megállapodás újratárgyalását kéri az EU-tól a brit kormányfő. Theresa May alternatív megoldással helyettesítené a vitatott backstop mechanizmust, és arra kéri az alsóházat, hogy a ma esti szavazáson küldjön világos üzenetet az EU-nak. Az uniós vezetők eddig azt hangoztatták, hogy nem hajlandók változtatni a novemberi egyezségen.

British Prime Minister Theresa May leaves Downing Street after political cabinet in London, Britain 29 January 2019. The House of Commons is set to vote on amendments to British Prime Minister Theresa May's Brexit plan in parliament on 29 January. EPA/NEIL HALL
A brit kormányfő a mai napon, amint elhagyja Downing Sreet-i rezidenciáját EPA/NEIL HALL

Theresa May a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartott és tavaly novemberben megállapodással zárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól.

Törölnék a backstopot

Hirdetés

A konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni, és „jogilag kötelező érvényű változtatásokra” kéri az EU-t.

A londoni alsóház nagyrészt a backstop miatt utasította el az egyezményt két héttel ezelőtt. Ma este azonban újból szavaz a további lépésekkel kapcsolatos módosító indítványokról.

Üzenne Brüsszelnek

May szerint az alsóházi képviselőknek támogatniuk kell Sir Graham Brady, a tory pártcsoport legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselőjének indítványát. Ennek értelmében a toryk akkor fogadják el a novemberi megállapodást, ha a backstop-mechanizmus helyett más, „alternatív megoldás” kerül be az egyezménybe az ír-északír határellenőrzés elkerülésére.

A BBC szerint a brit kormányfő hozzátette: a ma esti szavazással „világos üzenetet” lehet küldeni az EU-nak a backstop kérdésében.

Theresa May tehát nyomás alá helyezné Brüsszelt, amely már többször jelezte, hogy nem hajlandó újratárgyalni sem ezt a mechanizmust, sem általában a megállapodást. 

Mi az a backstop?

A backstop megállapodás jelenlegi formájában azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben úgy kellene biztosítani, hogy Észak-Írország akkor is az EU vámuniójának része marad, ha az Egyesült Királyság már kiválik belőle.

A megállapodást ellenzők tehát attól félnek, hogy Észak-Írország kereskedelmi szempontból  akár ki is szakadhat az Egyesült Királyságból, vagy London – ha ezt el akarja kerülni, viszont nem tud megegyezni Brüsszellel – meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

No deal fenyeget

Ha London és Brüsszel nem képes kompromisszumot kötni, és nem tolják ki a kilépés dátumát, akkor az Egyesült Királyság megállapodás nélkül távozik az EU-ból március 29-én. Ennek veszélyeire a közelmúltban számos gazdasági érdekvédelmi szervezet felhívta a figyelmet.

Egy munkáspárti módosító indítvány emiatt azt javasolja, hogy kilenc hónappal halasszák el a kilépést. Erről szintén ma este szavaz az alsóház.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

400 ezer alvó számla lehet Magyarországon

Ezek tulajdonosai nem azonosították magukat az október 31-ei határidőig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?