TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német kancellár úgy véli, hogy ha nem sikerül megállapodni az Unió következő hétéves költségvetéséről a holnapi uniós csúcson, akkor 2013 elején újabb kormány- és államfői találkozót kell tartani.

Angela Merkel a Bundestagban mondott beszédében hangsúlyozta: Németország legkésőbb az év végéig meg akar állapodni a 2014-2020-as közös költségvetésről. A gyors megegyezés azért szükséges, mert az államháztartási konszolidáció terhe alatt számos tagország kizárólag az uniós forrásokból tud beruházásokat végrehajtani. A hét elején már nem a keretköltségvetés főösszegéről, sokkal inkább a meglévő források kiegyensúlyozottabb belső elosztásáról folyt a vita.

Herman van Rompuy a hétvégén már azt javasolta - és ez kerül végülis a holnapi csúcs elé -, hogy hét év alatt összességében 75-81 milliárd eurót faragjanak le az uniós kiadásokból az Európai Bizottság által javasolt 1033 milliárd eurós keretből. A kohézió barátai nevű, 15 tagállamot tömörítő országcsoport  hétfőn a csomag kiegyensúlyozását szorgalmazta, aminek lényege, hogy ha már mindenáron csökkentik a kiadásokat, akkor gondoskodjanak arról, hogy azok ne aránytalan mértékben a kevésbé fejlett országokat sújtsák.

Martonyi János külügyminiszter a BruxInfónak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kohéziós politika jelenlegi költségvetéséből 9-10 százalékot lecsípett a Van Rompuy féle javaslat, addig a kohéziós országokra jutó rész 23 százalékkal csökkent. Győri Enikő, a Külügyminisztérium államtitkára szerint a jelenlegi helyzet ellentmondásos. Hiszen miközben az Európai Unió megköveteli Magyarországtól az államháztartási hiány GDP-arányosan 3 százalékos szint alatt tartását és azt is, hogy növekedési pályára állítsa a gazdaságot, addig a dolgok jelenlegi állása szerint megnehezítenék a pénzfelhasználást, pedig a forrásokra nagy szükség lenne a kibontakozáshoz.

Az államtitkár több kétoldalú egyeztetést is folytatott tagállami kollégáival. Elmondása szerint ezeken hangsúlyozta, hogy a magyar kohéziós források 30 százalékkal való csökkentése elfogadhatatlan, és „szembemegy a szerződéssel, az igazsággal és a józan ésszel is”. Előbbi kapcsán kifejtette, az Unió Alapszerződése is előírja, hogy a kohéziós politika a szegényebb országok felzárkóztatására szolgál, valamint arra, hogy felkészítse a tagállamokat az euró átvételére,

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél