3p
Újabb céget vett az állam – a Btel profilt vált – a forint a várakozásokkal ellentétben nem erősödött év végére, mi történhetett?

A Business Telecom közgyűlése profilváltásról és kivonulásról döntött. A cég az ügyfél és hálózati elemek értékesítésével vonul majd ki a szolgáltatói piacról, ezzel első számú üzleti céljává az általa kifejlesztett Xprime szolgáltatás franchise terjesztését téve a hazai és a nemzetközi piacon is.  A Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt közgyűlési jegyzőkönyv szerint az új stratégia mellett szól, hogy az XPrime egy védjegyoltalom alatt álló termék, amely ötvözi az online reklámozást, valamint a hagyományos távközlési szolgáltatásokat.

Az év végéhez közeledve sokan számítottak arra, hogy a forint erőre kap, ez azonban eddig nem következett be. A várakozások alapja az előző évek tapasztalata, miszerint december végén, különösen szilveszter napján megerősödik a nemzeti valuta. A széles körben elfogadott magyarázat szerint maga a jegybank interveniál ilyenkor, hogy az év végi, forintban mért államadósság-adatok szebbek legyenek. Idén azonban az euró immár tartósan 300, sőt többször 310 forint fölé került, az év előrehaladtával pedig belendültek az év végi jegybanki intervencióban reménykedők. Eurójukat forintra váltották, és most nyugtalanul nézik, mi történhet. Egyrészt a jegybank, látva a spekuláció által megnyitott pozíciókat, úgy dönthetett, hogy ezúttal nem megy szembe a piaccal, mert az túl sokba kerülne. Másrészt a devizában fennálló államadósság a kormány terveinek megfelelően csökkent, így lehet, hogy már kevésbé fontos az árfolyamszépítés, esetleg már egyáltalán nincs is szükség rá. És végül még az sem kizárt, hogy az utolsó pillanatban mégis látunk egy kis tűzijátékot.

Az év utolsó kereskedési napja gyakran okoz furcsa árfolyammozgásokat a tőzsdén, a hazai részvények egyelőre ilyesmit nem produkálnak.

Az FHB Jelzálogbank eladta az FHB Életjáradék Ingatlanbefektetőt a Nemzeti Eszközkezelőnek - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A bank az eladást azzal indokolta, hogy a biztosítási törvény módosítása szerint 2015 első napjától életjáradékot csak biztosító nyújthat, s a törvény lehetővé tette, hogy az ilyen cégek tulajdonosaik - rögzített feltételekkel - felajánlhatják cégeiket megvételre az államnak, illetőleg a képviseletében eljáró Nemzeti Eszközkezelőnek.

Októberben 4937, novemberben további 1254 fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani munkaügyi statisztika szerint. Ez annyiból nem meglepő, hogy ismétlődő ritmus szerint ősszel és tavasszal csökken, télen és nyáron nő a magyar foglalkoztatottak létszáma. Most már hónapok óta csökken a magyar munkavállalók száma Ausztriában, de most indul csak a téli idegenforgalmi szezon.

A Magyar Pékszövetség szerint az üzemanyagár csak néhány százalékot tesz ki a kenyér költségében, ezért hiába lett olcsóbb az üzemanyag, nem indokolt a kenyér árcsökkentése – írja a Magyar Nemzet. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy a szállítási költség 16-20 százalékot tesz ki az összes költségből. A logisztikai költségnek azonban jó néhány egyéb eleme is van, a jármű fenntartása, a sofőr bére, a különböző biztosítások, a súlyadó, a szervizköltségek, az útdíjak is idetartoznak. Ezek figyelembevételével szerinte az üzemanyag árának a súlya a logisztikai költségen belül körülbelül egy százalék. Korábban a 40-50 forintos dízeldrágulás 12-18 százalékos kenyérdrágulást eredményezett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG