<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az inflációs folyamatok és a forint árfolyamának alakulása az MNB további lépéseit indokolnák, így nem lenne meglepő, ha csütörtökön tovább emelné az egyhetes betétek kamatát a magyar jegybank, többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli monitor című műsorában.

Kilenc éves csúcsra ugrott októberben az infláció, a KSH 6,5 százalékos drágulást ért. Ráadásul az MNB prognózisa szerint novemberben akár 7 százalékos is lehet a fogyasztói árak emelkedésének üteme. Tetézi a bajt, hogy ugyan a múlt héten az MNB ismét gyorsított a kamatemelési cikluson, és 30 bázisponttal növelte az alapkamatot, ez azonban úgymond nem hatotta meg a befektetőket, aki ennél erőteljesebb emelést vártak - mondta kollégánk, Király Béla a Trend fm hétfői műsorában.

Szakértőnk ugyanakkor azt is kiemelte: az MNB jelezte, egy hónap múlva hasonló mértékben fogja növelni az alapkamatot. Egyúttal pedig azt is közölték, hogy duális lesz a kamatrendszer, hiszen az egyhetes jegybanki betétek kamata elválik az alapkamattól. Utóbbi eszköz egyébként azért is lehet mert ellentétben a Monetáris Tanács üléseivel, amelyeket havonta tartanak ezt hetente tudja a jegybank módosítani. Így ez egy rugalmas eszköz lehet, amivel gyorsan tudnak reagálni a piaci fejleményekre. Ennek köszönhetően várhatóan időnként kinyílik az olló a két kamat között. Ha pedig valamennyire javul a helyzet, akkor csökkenhet a két eszköz között a kamatkülönbözet.

Noha a jegybank rendre azt hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcéljuk, a mostani gyenge szint (a beszélgetés még a hétfői történelmi mélypontot megelőzően készült – szerk.) miatt könnyen lehet, hogy az MNB beavatkozik. Ennek legegyszerűbb módja, hogy az egyhetes betétek szintjét tovább emelik.

hirdetés

Ezzel persze nem feltétlenül tudja a magyar jegybank az inflációt megszelídíteni, hiszen az jórészt globális folyamatok eredménye. Így például az energiaárak megugrása, az alapanyagok erőteljes drágulása vagy éppen a szállítási díjak drasztikus emelkedése, amely szintén szóba került a beszélgetésben, mind olyan tényezők, amelyek a központi bankoktól függetlenek.

Ugyanakkor ezek a termékeknek a drágulása visszaköszön a nemzetközi folyamatokban is, ami miatt sokak szerint az amerikai jegybank is lépéskényszerbe kerül. A Fed részben a megugró infláció miatt vezeti ki a kötvényvásárlási programját, és az is elképzelhető, hogy a jövő évben kamatot is emelnek. Ugyanakkor az EKB-nál nem egyértelmű, hogy merre mennek, túl azon, hogy az európai bank kommunikációja ellentmondásos, az eurózónában a fogyasztói árak növekedése egyelőre nem nyomasztó, és a hosszútávú inflációs várakozások is igen mérsékeltek.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló