<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar fizetőeszköz hétfőn 370 feletti szinten is járt az euróval szemben, ilyen gyenge pedig még soha nem volt. A piac lépéskényszerbe hozhatja az MNB-t, amely csütörtökön újabb kamatemeléssel reagálhat.

Történelmi mélypontjára került a forint hétfőn délelőtt, miután áttörte az árfolyam a lélektani 370-es szintet. Az új mélypont így 370,230 lett. Az előző se volt épp régi, tavaly áprilisban 369,60-nál volt csúcson az euró-forint jegyzés.

A háttérben számos tényező áll, az egyik legfontosabb, hogy a magyar infláció 9 éves csúcsra ért októberben, amikor a KSH közlése szerint 6,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A hétfői gyengülés mögött viszont vélhetőleg a dollár általános erősödése állhat, ez ugyanis hagyományosan gyengíti a feltörekvő országok devizáit, ez hathatott most a forint árfolyamára is.

Az elmúlt években, amióta a forint ütemesen gyengül, az MNB rendre azt hangsúlyozta, hogy nincs árfolyamcélja, ám úgy tűnt, hogy a 370-es szint már a jegybank számára sem elfogadható és ennek közelében rendre vagy szóban, vagy egyes eszközök bevetésével beavatkozott. Ilyen volt tavaly ősszel, amikor duális alapkamatrendszert vezetett be, hiszen az alapkamatnál magasabb lett az egyhetes betétek kamata.

Ez a kamatkülönbség ugyan később eltűnt, ám a múlt héten miután az alapkamatot 30 bázisponttal emelték, az egyhetes betéteket további 40 bázisponttal tolták felfele. Ez azonban csak csütörtökön hatott, és állította meg a magyar fizetőeszköz gyengülését, és pénteken már újra lejtőre került. A mai mélypont után az általunk megkérdezett piaci szereplők azt várják, hogy csütörtökön tovább emeli az egyhetes kamatokat a magyar jegybank.

Matolcsy Györgyék helyzete persze egyáltalán nem könnyű, hiszen a globálisan dráguló termékekre nincs ráhatásuk. Az is nehézséget jelent az MNB számára, hogy ők hiába próbálják szűkíteni a pénzkínálatot, ami visszafogná az inflációt, a kormány fiskális politikája ezzel szembe megy, hiszen az idei és a jövő évben is két kézzel szórják majd a pénzt, jelentős hiányt felhalmozva. Nem véletlen, hogy az MNB elnöke többször élesen kritizálta a Pénzügyminisztériumot, legutóbb egy hete írt az elhibázott politikáról.

Frissítés:

11.15 után némi fordulat jött a forint piacán, az árfolyam ugyanis erősödni kezdett és 368,80-ig visszajött a forint. Azt nem lehet tudni, hogy piaci folyamatokat látunk vagy az MNB avatkozott esetleg be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bukarest és nem Budapest - ülésezik a NATO
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 10:06
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete kétnapos értekezletén az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra való választ is megvitatják.
Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG