<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Németország húzza az eurózóna gazdaságát is, mindketten remekül teljesítettek novemberben a Markit elemzése szerint.

Összességében erős negyedévet zárhat Németország gazdasága a Markit Economics felmérése szerint, igaz, novemberben az összesített feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index az októberi 55,1 pontos rekordnál valamivel alacsonyabban, 54,9 ponton zárt novemberben. A szolgáltatásokat a kereslet növekedése, míg a feldolgozóipart a rendelésállomány növekedése, a kapacitásbővítés és a külföldi vásárlóerő húzta ebben az időszakban.

A Reuters elemzői 55 pontot vártak, az eredmény azonban még így is bőven a növekedést jelző 50 pontos határérték felett van. Ez a két ágazat felel egyébként a német gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, az utolsó negyedévben a várakozások szerint összesen 0,5 ponttal emelkedhet a teljesítményük. A német jegybank elsősorban a fogyasztástól vár erősödést a jövőre nézve, ez idén 1,8, jövőre pedig 1,4 százalékkal támogathatja a GDP növekedést.

Jó hatással van az eurózónára is

Mindeközben a régió is szép teljesítményt produkált novemberben, az euróövezet feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI-je az októberi 53,3 pontról 54,1 pontra emelkedett. A Markit elemzése szerint itt is elsősorban a megrendelések száma húzta az eredményt, a gyárak 2008 óta nem látott kapacitáson dolgoztak. Ennek következtében rengeteg plusz alkalmazottat kellett felvenni, ez várhatóan a foglalkoztatási rátán is meglátszik majd.

Az inflációs nyomás azonban öt éves csúcsra jár a térségben, ennek következtében a termelői árak is emelkedtek, augusztus óta először. A zóna gazdaságát a német teljesítmény húzta, így a Markit egyik vezető elemzője, Chris Williamson szerint az eurózóna gazdasága is tovább bővülhet az utolsó negyedévben, év végéig további 0,4 százalékos növekedésre számítanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG