<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EKB már úgymond megtette, amit „megkövetelt a haza”, most Európa országain van a sor. A kötvényvásárlási program miatt sok minden olcsóbb lesz, köztük a beruházások is, de ahhoz, hogy ezt az unió realizálni tudja, több tagállamban is komoly reformokra lesz szükség.

Az Európai Központi Bank vezetőségi tagja Davosban arról beszélt, hogy a havi hatvanmilliárdos kötvényvásárlási programra szükség volt, de arra is figyelmeztette a tagállamokat, hogy ne habozzanak további reformokat végrehajtani.

A fenyegető defláció, az áruk és szolgáltatások árának a konjunktúrát fékező hatású csökkenése fényében nem volt más választása az EKB-nek - mondta Benoit Coeuré.

Kell, hogy belefektessenek

Az elnökségi tag szavaiból az is kiderült, hogy a probléma nem azzal van, hogy a beruházásokat ne tudnák olcsóbba tenni, hanem azzal, hogy hiányoznak a befektetni vágyók. Szerinte ez nem az EKB feladata, az egyes országok kormányainak kéne dönteni a szükséges strukturális átalakításokról.

Draghi is egyetért

Mario Draghi, az EKB elnöke egy német gazdasági hetilapban ismét politikai reformokra, közös reformoffenzívára szólította fel az euróövezeti országokat. Az EKB-elnök szerint az euróországoknak előre kell lépniük egy "valódi gazdasági unió" felé. Európának szüksége van strukturális reformokra a verseny élénkítése, a bürokrácia csökkentése és a munkaerő-piacok alkalmazkodóképességének javítása érdekében.

Súlyos érvek szólnak a szuverenitás közös gyakorlása mellett ezen a területen egy valódi gazdasági unió keretében. Azzal, hogy az euróövezeti országokat reformokra köteleznénk, egy gazdasági unió hihetővé tenné, hogy az egyes országok valóban képesek növekedés révén leküzdeni magas adósságaikat - mondta Draghi. A szorosabb együttműködés példájaként említette a pénzügyi piacok mielőbbi mélyebb integrációját.

Az EKB még csütörtökön jelentette be, hogy a bank havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programjával elindítja a teljes mennyiségi enyhítést. A közlést a piacok és a gazdasági döntéshozók többsége pozitívan fogadta, míg német részről többen bírálták.

Mi történt Davosban?

Az idei, immár 45. Világgazdasági Fórumon a politika, a civil társadalom és az üzleti élet mintegy 2500 döntéshozója vett részt több mint 140 ország képviseletében. Négy fő téma - válság és együttműködés, növekedés és stabilitás, innováció és ipar, társadalom és biztonság - köré szerveződött a fórum, amelynek keretében négy nap alatt 280 tanácskozást tartottak. A vitákból is nyilvánvalóvá vált, hogy a világgazdaság megerősödését keményen hátráltatja a magas munkanélküliség, a súlyos geopolitikai kockázatok, a beruházások alacsony szintje és a strukturális reformok végrehajtásának vontatottsága.

Makro / Külgazdaság Valaki gigantikus pénzt adott egy ismert sportklubért
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 13:37
Ezzel ez lett a legdrágább a hazájában, a többiek messze lemaradtak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek kipróbálják a Patriot rendszert
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:46
Az amerikai gyártmányú légvédelmi rendszeren kiképzési gyakorlatot tartanak Varsóban.
Makro / Külgazdaság A csehek szeretnek adakozni az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 12:21
Ironikusan egy Ajándék Putyinnak elnevezésű kezdeményezés keretében gyűjtöttek össze óriási összeget.
Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG