4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A francia elnök szerint sokkal határozottabban kellett volna fellépni a magyar kormánnyal szemben, az Európai Néppártnak pedig választania kell a merkeli és az orbáni irányvonal között. Az Európai Parlament jövő szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének. A nagy kérdés, hogyan voksolnak majd a Néppárt politikusai.
Álljon meg a menet! A francia elnök a luxemburgi találkozón. EPA/JULIEN WARNAND

Újabb csatájához érkezett a Macron-Orbán háború: a francia elnök ugyanis tegnap arra kérte az Európai Néppártot (EPP), hogy válasszon a magyar miniszterelnök és Angela Merkel politikája között.

„A német kancellár  teljes egészében a haladáspártiak oldalán áll, ez teljesen egyértelmű” – idézte a Spiegel a francia elnököt, aki a luxemburgi Burglinsterben egyeztetett a luxemburgi, a belga és a holland kormányfővel. Szerinte az EPP Orbán Viktor nacionalista irányvonalát is támogatta, márpedig „nem lehet egyszerre Merkelt és Orbánt is támogatni”.

„Az Európai Néppártnak tisztáznia kell az álláspontját. A konzervatívok feladata, hogy tisztázzák a helyzetet” – jelentette ki a francia államfő.

Macron: nem engedhetünk

Macron egyúttal felszólította az EU-t, hogy lépjen fel határozottabban a polgárok és az európai értékek megőrzése érdekében: „Európa nem működik jól. (...) Én egy olyan Európában hiszek, amely meghatározza a saját szabályait.”

Lengyelországra és Magyarországra utalva megjegyezte: a jogállamot mindenhol meg kell védeni. ”Néhány országgal szemben már sokkal korábban, sokkal határozottabban kellett volna fellépni. Ebben a kérdésben nem szabad engedni” – figyelmeztetett.         

A francia elnök is visszafogná a migrációt

Macron és a Benelux-államok vezetői abban egyeztek meg, hogy a szeptember 20-án Salzburgban tervezett informális uniós csúcstalálkozón javasolni fogják: az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az afrikai országoknak cserébe a migránsok útnak indulásának megakadályozásáért.

Macronék szerint a Törökország-EU egyezményhez hasonló megállapodást kell tető alá hozni az afrikai országokkal. Az EU még 2016 márciusában kötött menekültügyi megállapodást a török kormánnyal, ami jelentősen csökkentette az Európába érkező menedékkérők számát.

Orbán: Macron migránspárti

Mint ismert, Orbán Viktor augusztus végén a migráció támogatásával vádolta meg Emmanuel Macront. Az EPP-ben két tábor van: az egyiket a francia elnök vezeti, ő "fel akarja robbantani" a Néppártot, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – mondta a magyar kormányfő, miután Milánóban tárgyalt Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel.

Orbán Viktor szerint ezzel szemben "vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt". Erről az EPP-ben is nagy vita van, és "szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános", és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt – fűzte hozzá. A magyar kormányfő és Salvini közösen, bevándorlás-ellenes erőként lép majd fel az európai parlamenti (EP) választásokon jövő tavasszal.

Macron: én vagyok az ellenfél

Amikor Macront Orbán és Salvini vele kapcsolatos megjegyzéseiről kérdezték, a francia elnök azt válaszolta: egyértelmű, hogy erős szembenállás alakul ki a nacionalisták és a progresszívok között, ő pedig nem fog engedni a nacionalistáknak és a gyűlöletbeszéd pártolóinak. Hozzátette: ha Orbán és Salvini őt látják a fő ellenfélnek, akkor igazuk van.

A verbális adok-kapok azóta sem hagyott alább. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például mai közleményében azt írta: "a bevándorláspárti erők Macron vezetésével folyamatosan támadják Magyarországot, de bármekkora is a nyomás, a kormány vállalja ezt a harcot a haza és Európa érdekében."

Szerdán szavaznak a Sargentini-jelentésről

Az EP jövő kedden vitázik majd Judith Sargentini EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. Eszerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben.

Az EP szerdán fog szavazni a magyar különjelentésről, Sargentini szerint szoros eredmény várható. Sok múlhat azon, hogy az Európai Néppárt politikusai közül hányan voksolnak a jelentés mellett. A dokumentum elfogadásához a leadott voksokat tekintve több mint kétharmados többség kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG