1p
Miközben a Fitch beszólt és szinte leírta a Magyarország és az IMF közötti megállapodást, az amerikai képviselőház költségvetési programról szóló szavazásának törlésével lejtőre küldte a tőzsdéket. A forint késő délután már a 290-es euróár felé szaladt.

A hazai tőzsdezárás után a forint/euró árfolyama már erősen 289 forint fölött billegett. Szakértők szerint ebbe sok minden közrejátszott, de az egyértelmű, hogy a Fitch Ratings tegnapi dicsérő szavai okozta erősödés mára elillant. A technikai jellegű okokra visszavezethető gyengülés mellett az sem tett jót a forintnak, hogy megjelent a Fitch újabb elemzése, amelyben egyértelműen leírták, hogy most már nem számolnak új megállapodással a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány között 2013-ban.

Ugyanerre a következtetésre jutottak az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői, akik a globális felzárkózó térség 2013-as kilátásairól összeállított átfogó prognózisukban Magyarországgal kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy a jelek szerint már bezárult az IMF/EU-támogatás megszerzésének lehetősége, két fontos okból.

Az egyik ok az, hogy tavasszal esedékessé válik a vezetőváltás a Magyar Nemzeti Bank élén és valószínűleg sem az IMF, sem az Unió nem mutat majd megállapodási készséget a váltás lebonyolítása előtt. A Barclays elemzői szerint a másik ok az, hogy a 2014-es választások közeledtével egyre szűkebbé válhat a magyar kormány mozgástere a kompromisszumra a valutaalappal és Brüsszellel.

Befékeztek a republikánusok a tengerentúlon

Még az éjjel - sokak meglepetésére - a képviselőház törölte a költségvetési programról beterjesztett szavazást. Ettől viszont mindenki megijedt, mert így nő az esélye annak, hogy nem lesz időre megegyezés a demokraták és a republikánusok között és egyre közelebb kerül az Egyesült Államok a fiscal cliffhez, vagyis a költségvetési szakadékhoz. Ez a barátságtalan hangulat aztán napközben átragadt szinte valamennyi tőzsdére és Nyugat-Európa húzó börzéi mind mínuszban fejezték be a kereskedést. Vélhetően részben ez az idegesség is átragadt a forintra, amely aztán teljesen maga alá került a nap végére.

De mit is mondott ma pontosan a Fitch Ratings?

Az euróövezet folytatódó adósságválsága 2013-ban is beárnyékolja Közép- és Kelet-Európa gazdaságainak növekedési kilátásait, és nem kizárt, hogy szembe kell nézni a valutauniós válság kiújulásával. A Fitch átfogó előrejelzésében az idei évre becsült fél százalékos átlagos visszaesés után jövőre is csak stagnálást vár az euróövezetben. Közép- és Kelet-Európa egészében legfeljebb 2,9 százalékos átlagos GDP-növekedés várható jövőre, de a térségi átlagon belül a közép-európai négyek - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - együttesen is csak 1,5 százalékos növekedésre számíthatnak.

Az euróövezeti jegybank (EKB) és az amerikai Federal Reserve likviditásinjekciói oldották ugyan a finanszírozási feszültségeket, és ennek nyomán élénkült a felzárkózó európai térségbe irányuló tőkebeáramlás, azonban a régió gazdasági növekedési üteme a fenntartható euróövezeti növekedés hiányában várhatóan nyomott marad. A hitelminősítő megítélése szerint az országcsoport idén az első félévben sokkal rosszabbul teljesített, mint egy évvel korábban, mert az euróövezeti válság intenzívebbé vált és elkezdett kelet felé terjedni.

A Fitch Ratings szakértői szerint, bár a közép- és délkelet-európai gazdaságok szoros euróövezeti kapcsolatrendszere korábban hagyományosan a stabilitás forrásának számított, ezek az országok az idén "keményen a vihar középpontjában találták magukat", és a térség négy országa is - Magyarország, Csehország, Horvátország és Szerbia - egyértelmű recesszióba süllyedt, elsősorban külkereskedelmük euróövezeti kitettsége miatt.

Magyarországgal kapcsolatban a Fitch pénteki elemzésében felidézte, hogy előző nap a leminősítés lehetőségére utaló negatívról stabilra javította a magyar államadós-osztályzatok kilátását, elsősorban az idén mutatott magyar költségvetés-finanszírozási rugalmasság, valamint a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány tartása és az adósságráta-csökkentés melletti kormányzati elkötelezettség miatt. Ugyanakkor az állami és a magánszektor magas devizaadósság-állománya és az ehhez kapcsolódó jelentős finanszírozási igények sérülékennyé teszik a magyar gazdaságot a befektetői bizalom esetleges kedvezőtlen irányú változásaitól.

Bekavart a Capital Economics jelentése

Az elemzőház közgazdászai ugyancsak most ismertetett, 2013-2014-re szóló európai előrejelzésükben közölték: valószínűnek tartják, hogy az euróövezeti válság jövőre újból eszkalálódik, és nagyon reális az esélye annak, hogy a folyamat végén Görögország mégis csak távozik az euróövezetből. A ház szerint a megbízható előrejelző aktivitási mutatók - például a beszerzési menedzserindexek és a gazdasági hangulatjelzők - a GDP-érték meredek ütemű csökkenésére utaló szinteken vannak.

Ennek alapján a Capital Economics londoni elemzői közölték: bár valamelyest javították az euróövezetre vonatkozó jövő évi prognózisukat, így is 2 százalékos átlagos GDP-visszaesést várnak 2013-ban a valutaunióban, és fenntartják azt a jóslatukat, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye még 2014-ben is 1 százalékkal csökken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG