<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az EU-s források és az autóipar gyengélkedése okozta a vártnál is rosszabb GDP-eredményt, de a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint szebb idők jönnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keresi az okokat az enyhén szólva is kiábrándító első negyedéves gazdasági teljesítményre: ahogy azt a Privátbankárral közölték, a növekedés lassulása elsősorban az uniós pályázatok sajátosságaival magyarázható, amit jól szemléltet az építőipari termelés mérséklődése.

A márciusi építőipari adatok egyébként remekül jelzi azt is, hogy mi lesz az országgal akkor, amikor elapad a brüsszeli pénzcsap, úgyhogy nézzük is meg az ide vonatkozó grafikont:

Az EU-s transzferek ciklikussága mellett az NGM szerint egyedi tényezők is hozzájárulnak az első negyedéves GDP-adathoz. A termelő ágazatok közül az ipari termelés visszafogta a GDP növekedés ütemét. Ennek hátterében részben az elhúzódó téli autóipari gyárleállások, részben a bázishatás állnak. Ebből is látszik, hogy kockázatos szinte csakis az autógyártásra koncentrálni.

Jobb időszak jöhet?

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 2016 második felétől a GDP növekedése érdemben gyorsulhat, amit a lakásépítési engedélyek is megalapoznak. Kiemelik, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra sem hitelfelvétel táplálja. A tartósan javuló munkaerő-piaci trendek, valamint a viszonylag mérsékelt olajárak egyaránt serkenteni fogják a belső keresletet az elkövetkező negyedévekben.

Az első negyedévben mintegy 150 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás az előző éves szinthez képest. A hátralévő negyedévekben az EU-s források kifizetésének felfutása, valamint a bankrendszer hitelezési aktivitásának megélénkülése is várható.

A kormányzati intézkedések is erősítik a belföldi felhasználást, ezek közül kiemelt szerepe van a CSOK-nak és a kedvezményes 5%-os lakásáfának, melyek jelentős lökést adhatnak a lakáspiacnak. A kormány várakozásai szerint idén 13 ezerre emelkedhet az épített lakások száma.

Hasonló véleményen van a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely is: szerinte az ipari termelés jelentősen élénkül és az építőiparra is szebb napok virradhatnak a következő negyedévben. A gazdaságot a jövőben is a fogyasztás hajtja majd, amelyet támogat majd a több ágazatra is vonatkozó béremelés is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG