<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az EU-s források és az autóipar gyengélkedése okozta a vártnál is rosszabb GDP-eredményt, de a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint szebb idők jönnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium keresi az okokat az enyhén szólva is kiábrándító első negyedéves gazdasági teljesítményre: ahogy azt a Privátbankárral közölték, a növekedés lassulása elsősorban az uniós pályázatok sajátosságaival magyarázható, amit jól szemléltet az építőipari termelés mérséklődése.

A márciusi építőipari adatok egyébként remekül jelzi azt is, hogy mi lesz az országgal akkor, amikor elapad a brüsszeli pénzcsap, úgyhogy nézzük is meg az ide vonatkozó grafikont:

Az EU-s transzferek ciklikussága mellett az NGM szerint egyedi tényezők is hozzájárulnak az első negyedéves GDP-adathoz. A termelő ágazatok közül az ipari termelés visszafogta a GDP növekedés ütemét. Ennek hátterében részben az elhúzódó téli autóipari gyárleállások, részben a bázishatás állnak. Ebből is látszik, hogy kockázatos szinte csakis az autógyártásra koncentrálni.

Jobb időszak jöhet?

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 2016 második felétől a GDP növekedése érdemben gyorsulhat, amit a lakásépítési engedélyek is megalapoznak. Kiemelik, hogy a magyar gazdaság bővülését továbbra sem hitelfelvétel táplálja. A tartósan javuló munkaerő-piaci trendek, valamint a viszonylag mérsékelt olajárak egyaránt serkenteni fogják a belső keresletet az elkövetkező negyedévekben.

Az első negyedévben mintegy 150 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás az előző éves szinthez képest. A hátralévő negyedévekben az EU-s források kifizetésének felfutása, valamint a bankrendszer hitelezési aktivitásának megélénkülése is várható.

A kormányzati intézkedések is erősítik a belföldi felhasználást, ezek közül kiemelt szerepe van a CSOK-nak és a kedvezményes 5%-os lakásáfának, melyek jelentős lökést adhatnak a lakáspiacnak. A kormány várakozásai szerint idén 13 ezerre emelkedhet az épített lakások száma.

Hasonló véleményen van a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely is: szerinte az ipari termelés jelentősen élénkül és az építőiparra is szebb napok virradhatnak a következő negyedévben. A gazdaságot a jövőben is a fogyasztás hajtja majd, amelyet támogat majd a több ágazatra is vonatkozó béremelés is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG