<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Irán után Tunéziában és Szudánban is véres szociális zavargások törtek ki az elmúlt napokban. A szegénység, munkanélküliség, a rossz oktatás és a politikai elnyomás Egyiptom esetében is robbanóképes elegyet alkot, amely feszültséget egyelőre a muszlim többség a keresztény kisebbségen vezeti le. A népesség-robbanás több muszlim országhoz hasonlóan Egyiptomot is puskaporos hordóvá teszi.
Egyiptomi szegények (Wikimedia Commons, Badaweee)

Alig két héttel azután, hogy Iránt tüntetés-sorozat rázta meg a széleskörű korrupció, a növekvő társadalmi különbségek, a privilégiumok feudális rendszere és a fiatalkori munkanélküliség magas szintje miatt, ugyanezen okokból ezrek tüntettek most vasárnap Tunézia fővárosában. A múlt héten már legalább 18 tunéziai városban tört ki zavargás, amelynek leverésére a katonaságot is be kellett vetni, miközben mintegy 800 embert letartóztattak. Vasárnap volt 7 éve, hogy sikerült emigrációra kényszeríteni a tunéziai diktátort – ezzel kezdődött az „Arab Tavasz” mozgalom és rá 11 napra már Egyiptomban is kitörtek a zavargások, amelyek végül Mubarak elnök bukásához vezettek.

A fiatalok harmada munkanélküli

Pedig Tunézia volt az egyetlen olyan arab ország, amelynek 2011-es rendszerváltó forradalma kapcsán évekig nyugodt szívvel használhattuk a ’tavasz’ kifejezést. A forradalom szinte vér nélkül ment végbe, a diktátor pedig különösebb ellenállás nélkül törődött bele hatalmának elvesztésébe. De mára a munkanélküliség szintje 15 százalékos, a fiatalok harmada az utcán van, a polgárok vásárlóereje pedig 40 százalékkal alacsonyabb szinten van, mint a forradalom előtt.

Tunéziában a fiatalok mára kiábrándultak a politikusokból, mivel többségük az elmúlt évek politikai vezetését okolja az ország leromlott gazdasági helyzetéért, s emiatt közömbösek a politikával szemben. A forradalom utáni bizonytalanságban pedig sajnos a külföldi tulajdonú munkahelyek sorra megszűntek, miközben a turizmus is visszaesett. A szegénység és munkanélküliség ugyanakkor nemcsak a kormány elleni lázítás könnyedsége miatt veszélyes, hanem azért is, mert a reményvesztett, céltalan emberek fogékonyabbak a vallási fanatizmusra.

A tunéziai kormány szerint körülbelül 2500-3000 állampolgáruk harcolhatott az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban. Ez pedig arányában több bármely más országnál a világon, a londoni Radikalizációs Tanulmányok Nemzetközi Központja szerint. Közülük egyre többen térnek most vissza, amely egyfajta időzített bombát jelent a kis észak-afrikai országra nézve.

Egyiptom a következő?

Káncz Csaba

Eközben Szudánban már három halálos áldozata van a véres zavargásoknak az elmúlt két hét során. A kormány ugyanis radikálisan csökkentette a liszt árának dotációját, amely révén egyik napról a másikra a kenyér ára megduplázódott. Egyiptomban március végén tartanak elnökválasztást és El-Sziszi jelenlegi elnök nem sok mindennel tudja hitegetni népét a katonai erőszakon és az állami elnyomáson kívül. A 2014 óta hatalmon lévő elnök nagyobb biztonságot és gazdasági javulást ígért, de egyiket sem sikerült betartania.

Akárcsak Tunéziában, itt is sokat zuhant az életszínvonal 2011 óta és jelenleg a lakosság harmada él a napi 1.9 amerikai dolláros szegénységi küszöb alatt. A szegénység, munkanélküliség, rossz oktatás és a politikai elnyomás Egyiptom esetében is robbanóképes elegyet alkot, amely feszültséget egyelőre a muszlim többség a keresztény kisebbségen vezeti le. A népesség-robbanás több muszlim országhoz hasonlóan Egyiptomot is puskaporos hordóvá teszi - míg 1992-ben Egyiptomban 58 millióan éltek, ma már 90 millióan.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos