Hirdetés
Hirdetés

Kövér László dicstelen egyiptomi útja: az üzlet árnyékában a keresztényüldözés sem számít?

Káncz Csaba, 2017. november 20., 08:35

Kövér szerint minden a legnagyobb rendben azzal az egyiptomi keresztény közösséggel, akiknek csak a múlt hónapban négy templomukat zárták be a hatóságok. Hazánk idén már megfúrt az ENSZ-ben egy határozattervezetet, amely Egyiptomot bírálta volna az országban tapasztalható jogsértések miatt. Budapest nagy megrendeléseket remél Kairótól.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A múlt héten hivatalos látogatásra Egyiptomba látogatott Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Kövér köszönetét fejezte ki Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnöknek azért a következetes politikáért, amit az egyiptomi vezetés és személy szerint a köztársasági elnök tanúsít az egyiptomi keresztények, a kopt közösség védelme érdekében, és azért, hogy őket egyenjogú, államalkotó közösségként ismerik el. Mint mondta, e közösség társadalmi megbecsülése, jogainak és vallásgyakorlásának biztosítása hozzájárul az ország hosszú távú stabilitásához.

A TASSZ jelenti

Nos, ezek a szavak a szovjet TASSZ hírügynökség időszakát juttatják az eszünkbe, ugyanis Egyiptom esetében stabilitásról nem beszélhetünk, a kopt keresztények védelméről pedig végképp nem. Az egyiptomi alkotmány 1952 óta kizárja, hogy egy keresztény lehessen Egyiptom miniszterelnöke, államelnöke, illetve bármilyen más, magas rangú politikusa. A keresztények Egyiptomban másodrendű polgároknak számítanak – megtűrt, ’dhimmi’ státuszban tartják őket.

Hirdetés

A koptok - Egyiptom legnagyobb vallási kisebbsége - szerint jelenleg két oldalról állnak folyamatos támadás alatt: a muszlim szélsőségesek és az egyiptomi kormányzat részéről. Október végén a hatóságok négy templomukat zárták be Dél-Egyiptomban, amely csak tovább növelte a 90 milliós Egyiptom lakosságának tizedét kitévő keresztény koptok frusztrációját.

A rendőrség ki sem vizsgálja az incidenseket

A hatóságok a muszlim szélsőségesek kedvébe akarnak járni és azzal a képmutató indokkal zárják be a templomokat, hogy a társadalmi békét akarják megőrizni. A bezárást megelőző héten a muszlim szélsőséges csőcselék megtámadta a helyi templomokat és a keresztények otthonait. Október 12-én egy kopt lelkészt a nyílt utcán gyilkolt meg egy iszlamista, április 9-én pedig 44-en vesztették életüket, amint a virágvasárnapi zarándokokat levegőbe repítették a pokolgépek két város templomában.

2011 októberében az egyiptomi katonaság 28 keresztényt gyilkolt meg, akik a templomuk védelmében tüntettek. A civilek lemészárlása idején esz-Szíszi jelenlegi elnök volt az egyiptomi katonai hírszerzés feje és egyben a vezérkar tagja. 2011 és 2016 között 77 koptok elleni incidenst regisztráltak csupán Minja tartományban, ahol a lakosság egyharmada keresztény. Egyetlen egy ember sem került bíróság elé az incidensek miatt, a rendőrség általában ki sem vizsgálja az ügyeket.

Hallgatás és üzlet

Káncz Csaba
Káncz Csaba

De mindezek után mi lehet az oka Kövér László és a magyar kormány hallgatásának? Nos, egy idén márciusi híradás szerint Egyiptom esetében sikerrel lobbizott a magyar diplomácia az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. A testület március 14-ei ülésén tárgyalt egy határozattervezetet, amely Egyiptomot is bírálta volna az országban tapasztalható jogsértések miatt. Az EU a tanács tagjaként támogatta volna a kritikus állásfoglalást, de magyar kezdeményezésre módosítottak a szövegen, amelyből kikerültek a „számon kérő elemek”, a szöveg „konstruktívvá vált”. Az emberi jogi vonatkozások helyett és mellett „Egyiptom térségbeli szerepének fontosságát” emelték ki.

A háttérben gazdasági okok állnak. Tavaly júniusban Orbán Viktor és Szijjártó Péter vezetésével látogatott Kairóba magyar delegáció, és a tárgyalások után a külügyminiszter közlése szerint összesen 129 milliárd forint értékű gazdasági megállapodást kötöttek. A legjelentősebb ezek közül az a vasútfelújítási program, amelyben a Ganz venne részt.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?