4p
Iszlamizáció helyett az iszlám nyugatosodása várható? Több folyamat zajlik, egyesek radikalizálódnak, sokan mások viszont elhagyják vallásukat vagy titokban kételkednek. Egy vallástudós szerint az iszlám nagy válságban van, amit csak nyílt, a megreformálásáról szóló vitával lehetne megoldani. Gyors megoldás azonban nincs, addig „még sok olaj és vér fog folyni”.
Kocatepe mecset, Ingolstadt, fotó: Wikimedia Commons

Michael Blume német vallástudós szerint az iszlám nagy átalakulás előtt áll, sokan elhagyják vallásukat, másoknak problémát okoz annak összeegyeztetése a valós élettel – írta a Focus Online. Szerinte a könyvnyomtatás 1485-ös betiltása az addig haladó iszlám kultúra megmerevedését okozta, és nagy szakadék kialakulását a tradicionális és modern iszlám irányzatok között.

Ami a hétköznapi életet illeti, példának azt hozta fel, hogy Irakban sok arab vallási ünnepeken a kurd területekre utazik, mert az ünnepléshez számukra az alkohol fogyasztása is hozzátartozik. Ami lakhelyükön, konzervatív területeken büntetett. Még családon belül is előfordul, hogy egyesek hangos radikálisok, mások eltávolodtak az iszlámtól vagy kételkednek benne.

Egyre kevesebben imádkoznak

A Németországban élő muszlimok 35 százaléka mondta azt, hogy naponta imádkozik, ez az újonnan érkezett bevándorlók között 55 százalék. A bevándorolt törökök körében az arány 27 százalék, a Németországban született utódaik között már csak 18. Nő a fejkendő viselését elutasító nők aránya, pedig ettől kezdve nem tekintik őket többé muszlimoknak.

A tudós egyszerre látja az iszlám radikalizálódását egyes területeken, másutt viszont csendes visszahúzódását. Az iszlám reformjáról nyilvánosan kevés szó esik, inkább szűk körben vagy az interneten fordul elő. Egyiptomban azonban már nyilvánosan is vitatkoznak róla a médiában.

Összeesküvés-elméletek

A radikális iszlám hívei különböző összeesküvés-elméletekkel magyarázzák a világ problémáit, mint a szegénységet, háborút és terrort, ami persze nem old meg semmit. (Hasonlóan gondolkodik sok szélsőséges keresztény is – a szerk.) A vallástudós szerint a muszlim vezetőknek nyílt vitát kéne folytatniuk vallásuk modernizálásáról. De a nyugati világnak is át kéne gondolni azt a stratégiáját, amelynek során kritizál egyes rezsimeket a terror támogatásáért, majd üzletel velük, például olajat, gázt vásárol.

Modern mecset Berlinben (Wikimedia Commons)

A 30 éves háború változata?

Gyors megoldás nincsen, sok évig eltarthat a helyzet rendeződése, és „addig még sok olaj és vér fog folyni” – írta a Focus. A szakember az európai 30 éves háborúhoz hasonlította az iszlám vallásúak egymás közötti harcát, ahol a katolikusok és a protestánsok irtották egymást évtizedeken keresztül, míg bele nem fáradtak. De a muszlimok ettől még messze vannak – fejezi be a tudós.

Az iszlám nemcsak nem egységes, állítólag sokszínűbb, mint a kereszténység, nagyobb különbségek vannak az egyes irányzatai között. Azt sem mondható, hogy ne próbálnák megújítani, a Wikipedia több tucatnyi haladó és liberális mozgalmat sorol fel. Az iszlám megreformálására irányuló törekvések már a 19. században, az akkori nagy változások nyomán felerősödtek.

Keményvonalas reformerek

Az interneten nézelődve vannak, akik szerint az iszlám nem reformálható meg, mások szerint viszont ennek nincs semmi komoly akadálya. Megint mások szerint vigyázzunk, mit kívánunk, és emlékeztetnek arra, hogy az Iszlám Állam vezetője vagy Szaúd-Arábia egy 18. századi vallási vezetője is egyfajta reformerként léptett fel. Sok helyütt pedig iszlám származású ateisták tömegeiről beszélnek, egy brit riport itt, német statisztikákról pedig itt írtunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG