<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Októberben csaknem elérte idén áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját a GKI-Erste konjunktúra-index (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke. Az üzleti és fogyasztói várakozások is érezhetően javultak; a cégek ezt megelőzően 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével – ahol a várakozások októberben érezhetően romlottak – minden ágazatban érdemben erősödött az optimizmus.

Az ipari várakozások javulásában főként a rendelésállományok (ezen belül főleg a belföldi rendelések) és a termelési kilátások jóval kedvezőbb megítélése játszott szerepet. Kissé kedvezőbb lett a készletekről alkotott vélemény is, az elmúlt időszak termelésének megítélése viszont nem változott. Emelkedett az átlagos kapacitáskihasználás és szerződésállomány, nőttek az új rendelések.

Az építőipari bizalmi index értéke októberben tizenhárom éves csúcsra emelkedett. Az előző háromhavi termelési színvonal megítélése ugyan elég komolyan romlott, a rendelésállományé viszont kedvezőbbé vált. A szerződésekkel biztosított termelési periódus hossza az egy évvel korábbinál hosszabb, de az egy negyedévvel ezelőttinél valamivel kisebb.

A kereskedelmi bizalmi index az előző két havi emelkedést követően visszaesett. Az eladási pozíció megítélése stagnáló készletszint mellett közepes mértében, a rendeléseké erőteljesen romlott.

A szolgáltatói bizalmi index októberben emelkedett, főként a várható forgalom optimistább megítélése következtében. Az üzletmenet értékelése azonban rosszabb lett.

Kevésbé kell félni a munkanélküliségtől

A foglalkoztatási szándék októberben a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően erősödött, s csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelést tervező cégek aránya az építőiparban és a kereskedelemben csökkent, a szolgáltató cégeknél nem változott, az iparban viszont erősödött. A fogyasztók inflációs várakozása tovább mérséklődött.

A gazdaság kilátásait nem látja fényesnek a lakosság, de a pénzügyi helyzetet igen

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban sokat, a szolgáltató cégek körében kevesebbet javult, az építőiparban, a kereskedelemben valamint a fogyasztók körében viszont kedvezőtlenebb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi növekedés után annál kisebb mértékben, de tovább emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. Valamelyest kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG