<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      

A dél-amerikai országban jelenleg három koronavírus elleni vakcinával oltják a lakosságot: a Szputnyik V mellett a kínai Sinopharmmal és az indiai Covishielddel. Az orosz oltóanyagot 2,5 millióan, a kínait 1,2 millióan, az indiait több mint félmillióan kapták meg eddig.

Az argentinoknak bejött

A három vakcina közül a Szputnyik bizonyult a leghatékonyabbnak, írja a Moscow Times helyi lapjelentésekre és az argentin egészségügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A minisztérium szerint

az orosz vakcinával beoltottaknak mindössze 0,27 százaléka kapta el a koronavírust az első oltás utáni két hetet tekintve. A Covishieldnél 0,46, a Sinopharmnál 0,49 százalék volt ez az arány.

Szintén biztató, hogy – egy múlt héten publikált argentin felmérés szerint – a Szputnyikkal beoltottak 94 százalékának a vérében már az első oltás után találtak ellenanyagot, a második oltás után pedig 100 százalékra nőtt ez az arány. A felmérésben 288 fő vett részt.

Időseket oltanak az orosz Szputnyik vakcinával a  Tecnopolis Campusban Argentína fővárosában, Buenos Airesben 2021. április 15-én. EPA/Juan Ignacio Roncoroni
Időseket oltanak az orosz Szputnyik vakcinával a Tecnopolis Campusban Argentína fővárosában, Buenos Airesben 2021. április 15-én. EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Argentína Dél-Amerikában elsőként már tavaly decemberben engedélyezte az orosz vakcinát. Globálisan eddig mintegy 60 ország, köztük Magyarország tette meg ugyanezt.

Érdekesség, hogy Alberto Fernández argentin elnök, akit év elején oltottak be Szputnyikkal, április elején elkapta a koronavírust. Tünetei azonban enyhék voltak, és néhány hét alatt meggyógyult.

Véd a súlyos betegségtől           

A fentiekkel egybevágó eredményeket mutat egy korábbi, a Lancet című szaklapban megjelent tanulmány is:

eszerint a Covid-betegséget 92, a komoly megbetegedést pedig 100 százalékos hatékonysággal akadályozza meg az orosz oltóanyag.

Ez a tanulmány a klinikai vizsgálatok harmadik fázisán alapul.      

Egy 10 ezer fő bevonásával készült szerb kutatás a napokban szintén azt állapította meg, hogy a Szputnyik megfelelő védettséget nyújt a Coviddal szemben, csakúgy, mint a kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer/BioNTech, valamint az angol-svéd AstraZeneca vakcinája is. (Szerbiában ezt a négy oltóanyagot használják.)

Múlt heti közlés szerint az orosz vakcina megfelelőnek bizonyult a Szlovák Tudományos Akadémia orvosbiológiai központjának összes tesztjén is.

Kétmilliót rendeltünk

Az Európai Gyógyszerügynökség még vizsgálja az orosz oltóanyagot. A magyar hatóságok már év elején engedélyezték, és február 12. óta oltanak vele.

Magyarország kétmillió adag – tehát egymillió ember beoltására elegendő – Szputnyikot rendelt, ebből több mint 1,2 millió adag érkezett meg eddig hivatalos közlések szerint. A vakcinát adagonként mintegy 10 dollárért vásároltuk. (Háttéranyagunk: Drága Sinopharm, olcsó Szputnyik – mennyibe kerülnek nekünk a vakcinák?)

Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG