3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egymásnak feszült a spanyol és a katalán kormányzat, fenyegetőznek, de végzetes lépést még senki nem tett. Vajon elfajulhat, komolyabb engedetlenséggé válhat-e a katalán függetlenedési törekvés, vagy békés megoldás születik? Olyan durva eseményekre mindenesetre remélhetőleg nem kerül sor, mint nálunk 61 éve.

A katalán függetlenségi népszavazás után egyelőre úgy tűnik, patthelyzet alakult ki. A spanyol kormány érthető módon mindent megtenne, hogy elfojtsa a kezdeményezést, de látszik, hogy nem akar túl durva lépéseket sem tenni, mégiscsak egy demokratikus országról van szó. Eddigi jelzéseik szerint azt tervezik, hogy közvetlen irányítás alá vonják Katalóniát, ugyanakkor most nem beszélnek az autonómia felfüggesztéséről, csak arról, hogy feloszlatják a katalán parlamentet és kormányt, és új választásokat írnak ki.

Nem kapkodnak a spanyolok

Ezt feltehetően fenyegetésnek szánják, mivel nem léptek azonnal, most is arról van szó, hogy majd pénteken a parlament elé kerül a kérdés. Így megfelelő ideje is marad a katalán vezetésnek, hogy reagáljon, adott esetben effektíve kikiáltsa a függetlenséget. A spanyol kormánynak ugyanakkor jó oka van nem kapkodni: nem lehet biztos benne, hogy ha feloszlatja a katalán vezető szerveket, akkor a katalánok ezt tudomásul veszik, és nem engedelmeskednek tovább a feloszlatott szerveknek.

Szabadságharc

Nézzük, milyen kimenetelek lehetségesek. Az egyik lehetőség, hogy a katalán vezető, Carles Puigdemont még a spanyol lépés előtt élesíti a függetlenség kikiáltását, és utána arra hivatkozik, hogy független ország vezetőjeként már nem válthatják őt le a spanyolok. Ezért úgy tekinti, hogy külföldi támadás éri parlamentjét és kormányát, melyet joga van megvédeni, és erre felszólíthatja mind népét, mind a katalán rendőrséget, a Mossos d’Esquadrát. Ha akár csak részben is neki engedelmeskednek, máris előállhat a szabadságharc, és akkor természetesen sor kerülhet erőszakra, sőt fegyverhasználatra is.

Ez az a pont, ahol mindkét félnek át kell gondolnia, meddig megy. A spanyolok azt mondhatják, hogy az alkotmány védelmében joguk van fegyveresen is leverni az ellenállást, ugyanakkor ez rendkívül rosszul mutatna, hisz még viszonylag friss a Franco-diktatúra emléke, ahol ezek a módszerek szokványosak voltak. A szabadságharc véres leverése roppant kínos lenne, és egyáltalán nem jelentene megoldást, hisz az ország légkörét hosszú időre megmérgezné, nem oldódna meg a probléma.

Békésebb utak

A katalánoknak az ellenállás kisebb kockázat, hisz ők így hősökké válhatnak, ugyanakkor ők maguk is megosztottak a kérdésben. A katalán ellenzéknek tetszene a választások gondolata, mivel így esélyt kapnának a kormányzásra, és ők feltehetően nem erőltetnék a függetlenséget, bár azok, akik igennel szavaztak, nehezen nyugodnak majd bele ebbe. Előfordulhat az is, hogy Puigdemont visszafogott marad és csak a feloszlatás után élesíti a függetlenséget, de ebben az esetben hátrányba kerül, hisz hivatkozási alap lehet, hogy immár nem volt pozícióban, mikor döntést hozott, ezért az érvénytelen.

Végül még az is lehetséges, és talán ez lenne a legjobb, hogy egyik fél sem megy el a falig, akkor viszont muszáj tárgyalásokat folytatni, és muszáj mind a két félnek engedni valamit. A spanyoloknak meg kéne növelni az autonómia mértékét egészen a kvázi függetlenségig, ugyanakkor a katalánoknak is bele kéne nyugodni, hogy a de facto függetlenség mellett mégiscsak valamilyen formában föderációban maradnak Spanyolországgal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG