Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Brexit az Brexit, Katalóniánál viszont kicsi a valószínűsége a tényleges kiválásnak, ennek ellenére hasonló cégelvándorlási hullám indult el, mint Angliából. Sok nagyvállalat vagy bank nem engedheti meg ugyanis magának, hogy az EKB köldökzsinórja nélkül létezzen. Ez a folyamat komoly adóbevétel-kiesést okozhat a katalánoknak.
Ti vagytok a hibásak! - sugallja a sötétszürke felirat a Barcelonai Tőzsde bejáratán egy pár évvel ezelőtti, megszorítás-ellenes tüntetés után.

„Hogyan kényszeríti térdre a pénzügyi ipar és a politika Katalóniát” címmel írt kommentárt a Heise.de német weboldal, amely szerint a nagy cégek vezetői segítséget kértek és kaptak a kormánytól, hogy székhelyeiket villámgyorsan elvigyék a renitens tartományból (úgynevezett autonóm közösségből). Kiderült, „hogyan dolgozik együtt a politika és a pénzügyi ipar, hogy hatalmát fenntartsa, érdekeit akár a törvények semmibe vételével is keresztülvigye” – írja a cikk.

Eszerint múlt héten csütörtökön bejelentette az Európai Bizottság, hogy a független Katalónia nem maradhat az EU tagja, és ennek következtében pénzügyi rendszere sem kaphat segítséget az EKB-től. Erre egy sor Katalóniában székelő bank és nagyvállalat tartott válságtanácskozást, mert az EKB nulla kamatozású hiteleire vannak utalva. Illetve az EKB kötvényvásárlási programjára, amelynek során vállalati kötvényeket is vásárolnak meglehetősen jó áron.

Villámrendeletet hoztak

Ezek után a cégvezetők Mariano Rajoy kormányfőhöz fordultak, hogy segítsen, aki ezt meg is tette. Míg máskor hónapokig, sőt inkább évekig tart egy törvény keresztülvitele, most egy nap alatt, pénteken el is fogadtak egy rendeletet, amely 24 órán belül lehetővé teszi a spanyolországi cégeknek székhelyük áthelyezését. Felmentve őket az alól a kötelezettség alól is, hogy ehhez a részvényesek hozzájárulását kikérjék. (Ami egyébként alapvető feltétel, Magyarországon is.)

Megmarad a zsírosbödön

A 18,8 milliós ügyfélkörrel rendelkező Caixabank még aznap, pár egérkattintással helyezte át székhelyét Valenciába, úgy, hogy 5468 fiókja és 37 ezer munkatársa közül egyetlen egyet sem kellett mozdítania – állítja a kommentátor. A Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja Alicante városába költözött. Elment Madridba a Gas Natural energiakonszern, amelynek kötvényeit szorgalmasan veszi az EKB. Elment két szállodalánc, egy gyógyszercég, egy reklámcég, egy médiavállalat.

Spanyolország bankrendszerét évek óta az EKB tartja mesterségesen életben, és az ország politikai elitje az egyik legkorruptabbnak számít Európában” – írják. A politika segített a bankoknak, nagyvállalatoknak, hogy továbbra is az EKB zsírosbödönjéből lakmározhassanak.

Elmegy az ország szimbóluma

A katalán kormányzat lépései bizalmatlanságot szültek a pénzügyi rendszerben, a katalán nacionalisták a napokban átléptek egy fontos határt sok vállalkozás szemében – írja a spanyol El País. Betétkivonási hullám indult meg, tőzsdei eladási hullám, és egyes vállalatok inkább más bankoknál folyamodnak hitelhez, nem a Katalóniában működökhöz.

A Caixabank Katalónia emblematikus pénzintézete, valósággal szimbóluma, amelynek 68 milliárd eurónyi betéte származik ebből a régióból. Így különösen abszurd az elköltözése, Valenciát pedig részben a kulturális-nyelvi közösség okán választották. (Ott is a katalán egyik dialektusát beszélik, bár nem vallják magukat katalánnak a valenciaiak – a szerk.) A székhely áthelyezése valójában még nem léphet életbe, mert az említett rendelet nem jelent meg a hivatalos közlönyben, és a bank vezetőségének még egyszer össze kell ehhez ülnie – értesült az El País.

Kevesebb lesz a helyi adó

Úgy látszik tehát, hogy a függetlenségi törekvéseknek máris komoly gazdasági ára van (hasonlóan a Brexithez, ami szintén cégelvándorlási hullámot indított el). Még ha az alkalmazottak és a tényleges tevékenység nagy része nem is megy el, a székhelyek áthelyezése az adóbevételek áthelyeződését is jelentheti. Az El Mundo szerint a költöző cég adóinak nagy részét ugyan továbbra is a központi kormányzatnak fizeti, de a tartományi és önkormányzati helyi adók az új helyre folynak majd be.

A Telepolis.de szerint a székhely-áthelyezésre azért is szükség volt, mert kisebbfajta betétesi roham indult meg a bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Ironikus módon ez után lehet, hogy a másik tábor tagjai viszik majd el a betéteiket azért, mert valamely bank hűtlenül elvitte a székhelyét onnét.

Bár az elemzők kevés esélyt adnak arra, hogy Katalónia valóban szétválik, a pénzintézeteknek gondosan mérlegelniük kell betéteseik és részvényeseik érdekeit, védelmét, meghatározni, hol vannak nagyobb biztonságban, hol várható kisebb kár – emlékeztet rá az El País másik cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.