5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Brexit az Brexit, Katalóniánál viszont kicsi a valószínűsége a tényleges kiválásnak, ennek ellenére hasonló cégelvándorlási hullám indult el, mint Angliából. Sok nagyvállalat vagy bank nem engedheti meg ugyanis magának, hogy az EKB köldökzsinórja nélkül létezzen. Ez a folyamat komoly adóbevétel-kiesést okozhat a katalánoknak.
Ti vagytok a hibásak! - sugallja a sötétszürke felirat a Barcelonai Tőzsde bejáratán egy pár évvel ezelőtti, megszorítás-ellenes tüntetés után.

„Hogyan kényszeríti térdre a pénzügyi ipar és a politika Katalóniát” címmel írt kommentárt a Heise.de német weboldal, amely szerint a nagy cégek vezetői segítséget kértek és kaptak a kormánytól, hogy székhelyeiket villámgyorsan elvigyék a renitens tartományból (úgynevezett autonóm közösségből). Kiderült, „hogyan dolgozik együtt a politika és a pénzügyi ipar, hogy hatalmát fenntartsa, érdekeit akár a törvények semmibe vételével is keresztülvigye” – írja a cikk.

Eszerint múlt héten csütörtökön bejelentette az Európai Bizottság, hogy a független Katalónia nem maradhat az EU tagja, és ennek következtében pénzügyi rendszere sem kaphat segítséget az EKB-től. Erre egy sor Katalóniában székelő bank és nagyvállalat tartott válságtanácskozást, mert az EKB nulla kamatozású hiteleire vannak utalva. Illetve az EKB kötvényvásárlási programjára, amelynek során vállalati kötvényeket is vásárolnak meglehetősen jó áron.

Villámrendeletet hoztak

Ezek után a cégvezetők Mariano Rajoy kormányfőhöz fordultak, hogy segítsen, aki ezt meg is tette. Míg máskor hónapokig, sőt inkább évekig tart egy törvény keresztülvitele, most egy nap alatt, pénteken el is fogadtak egy rendeletet, amely 24 órán belül lehetővé teszi a spanyolországi cégeknek székhelyük áthelyezését. Felmentve őket az alól a kötelezettség alól is, hogy ehhez a részvényesek hozzájárulását kikérjék. (Ami egyébként alapvető feltétel, Magyarországon is.)

Megmarad a zsírosbödön

A 18,8 milliós ügyfélkörrel rendelkező Caixabank még aznap, pár egérkattintással helyezte át székhelyét Valenciába, úgy, hogy 5468 fiókja és 37 ezer munkatársa közül egyetlen egyet sem kellett mozdítania – állítja a kommentátor. A Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja Alicante városába költözött. Elment Madridba a Gas Natural energiakonszern, amelynek kötvényeit szorgalmasan veszi az EKB. Elment két szállodalánc, egy gyógyszercég, egy reklámcég, egy médiavállalat.

Spanyolország bankrendszerét évek óta az EKB tartja mesterségesen életben, és az ország politikai elitje az egyik legkorruptabbnak számít Európában” – írják. A politika segített a bankoknak, nagyvállalatoknak, hogy továbbra is az EKB zsírosbödönjéből lakmározhassanak.

Elmegy az ország szimbóluma

A katalán kormányzat lépései bizalmatlanságot szültek a pénzügyi rendszerben, a katalán nacionalisták a napokban átléptek egy fontos határt sok vállalkozás szemében – írja a spanyol El País. Betétkivonási hullám indult meg, tőzsdei eladási hullám, és egyes vállalatok inkább más bankoknál folyamodnak hitelhez, nem a Katalóniában működökhöz.

A Caixabank Katalónia emblematikus pénzintézete, valósággal szimbóluma, amelynek 68 milliárd eurónyi betéte származik ebből a régióból. Így különösen abszurd az elköltözése, Valenciát pedig részben a kulturális-nyelvi közösség okán választották. (Ott is a katalán egyik dialektusát beszélik, bár nem vallják magukat katalánnak a valenciaiak – a szerk.) A székhely áthelyezése valójában még nem léphet életbe, mert az említett rendelet nem jelent meg a hivatalos közlönyben, és a bank vezetőségének még egyszer össze kell ehhez ülnie – értesült az El País.

Kevesebb lesz a helyi adó

Úgy látszik tehát, hogy a függetlenségi törekvéseknek máris komoly gazdasági ára van (hasonlóan a Brexithez, ami szintén cégelvándorlási hullámot indított el). Még ha az alkalmazottak és a tényleges tevékenység nagy része nem is megy el, a székhelyek áthelyezése az adóbevételek áthelyeződését is jelentheti. Az El Mundo szerint a költöző cég adóinak nagy részét ugyan továbbra is a központi kormányzatnak fizeti, de a tartományi és önkormányzati helyi adók az új helyre folynak majd be.

A Telepolis.de szerint a székhely-áthelyezésre azért is szükség volt, mert kisebbfajta betétesi roham indult meg a bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Ironikus módon ez után lehet, hogy a másik tábor tagjai viszik majd el a betéteiket azért, mert valamely bank hűtlenül elvitte a székhelyét onnét.

Bár az elemzők kevés esélyt adnak arra, hogy Katalónia valóban szétválik, a pénzintézeteknek gondosan mérlegelniük kell betéteseik és részvényeseik érdekeit, védelmét, meghatározni, hol vannak nagyobb biztonságban, hol várható kisebb kár – emlékeztet rá az El País másik cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
Makro / Külgazdaság Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál
MTI | 2021. június 21. 06:52
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
hírlevél
depositphotos