4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kiderült, kik járnak Magyarországra pihenni - záporoznak a hírek a Raiffeisenről - új grúz barátokat szerzett a kormány - aggasztó görög hírek miatt esik a forint és kiderült, kiknek ad pénzt hűtőre az állam.

A KSH friss jelentése szerint 2014-ben a belföldi vendégek 8, a külföldiek 2,7 százalékkal több éjszakát töltöttek a magyarországi szálláshelyeken. Az egész évet tekintve a külföldi vendégek több mint 12 millió vendégéjszakát töltöttek el hazánkban, bő 2 százalékkal többet, mint tavaly. A képernyőn láthatják, mely országokból érkeztek hozzánk a turisták. Ami a változásokat illeti: Magyarország elsősorban Szlovákiában lett népszerű utazási célpont, de a vendégéjszakák száma több mint 10 százalékot nőtt Csehország, Izrael és az Egyesült Államok vonatkozásában is. Sokkal kevesebbet aludtak nálunk viszont a hollandok, a svédek és az ukránok. Nagyot bővült egyébként a belföldi turizmus: közel 10 százalékkal több magyar kelt útra tavaly, mint egy éve.

A grúz turisták száma egyelőre nem jelentős, de ez változhat: Budapesten tárgyalt ma Irakli Garibasvili grúz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor Grúzáról azt mondta, úgy tekintünk rájuk, mint amely országot Közép-Európából érdemes figyelni. Tavaly az első tíz hónapban 10 százalékkal nőttek a kereskedelmi kapcsolatok a két ország között, tavasszal pedig kereskedőház nyílik majd a grúz fővárosban, Tbilisziben.  Orbán Viktor az energiabiztonságról is beszélt. Mint elmondta, most, hogy az Ukrajnát elkerülő gázvezetékek sorra buktak el, Európa számára Grúzia mint tranzit ország jelentősége megnőtt.

Váratlanul nagyot bukott a Raiffeisen. A még nem végleges adatok szerint a bankcsoport tavalyi adózás utáni konszolidált vesztesége 493 millió euró volt, miközben az elemzők által csak 455 millió eurós veszteséget vártak. A cég 2013-ban még bő félmilliárd eurós nyereséget ért el. A társaság bejelentette: eladja lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és direktbankját, az ázsiai és az amerikai piacról visszavonul, Magyarországon pedig optimalizálja tevékenységét.

Nemrég azt is megtudtuk, mit ért optimalizálás alatt a Raiffeisen: bezárnak jónéhány bankfiókot és a lakosság helyett jobban koncentrálnak majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre. Mindazonáltal Karl Sevelda, a Raiffeisen vezérigazgatója úgy fogalmazott: "a magyar piac sokkal fontosabb annál, mint hogy feladjuk".

És ezzel még nincs vége a Raiffeisenes híreknek: a Fővárosi Törvényszék ma utasította el a banknak azt a keresetét, amelyben azt akarta bizonyítani, hogy tisztességesek a forintalapú és deviza fogyasztói kölcsönszerződéseik. A bank még az 1 milliós perköltséget is kifizetheti. A CIB Lízing magyar állam ellen a forinthitelek tisztességessége ügyében indított perében viszont elhalasztották ma a döntést.

A hír, hogy a kormány visszavonulót fúj a bankadóval kapcsolatban, és igyekszik barátságosabb működési környezetet teremteni a hazai bankok számára, továbbra is hajtja az OTP-t a tőzsdén. Ma is szépen menetel a bankpapír.

A forintnak viszont nagyon nem tesz jót a görög helyzet, nem igazán körvonalazódik a megállapodás a hitelezőkkel, egyre többen ízlelgetik annak a lehetőségét, hogy a görögök kiesnek az eurózónából. A Reuters jelentése szerint a görög védelmi miniszter azt közölte, hogy ha országa nem jut megállapodásra az EU-val, akkor máshonnan szereznek pénzt. Az euró esik a dollárral szemben, a forint pedig gyengül az euróval szemben.

Végül egy jó hír: megvan a hűtőcsere-pályázat eredménye. Közel 16 ezer pályázó kapott támogatást az Otthon Melege Programban. 794 millió forintot osztottak szét, 30–40 ezer forintot adott az állam új, magas energiahatékonyságú hűtőre vagy fagyasztóra a pályázóknak. Ha tudni szeretné, hogy ön is a nyertesek között van-e, kattintson a Privátbankár.hu cikkére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG