<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.

Az augusztus eleji négynapos intenzív hadgyakorlatok, és a múlt heti kiterjesztett katonai manőverek lehetőséget nyújtanak a nyugati szövetségesek számára, hogy alaposan megvizsgálják azt a haditechnikát, amelyet Kína a jövőbeni esetleges invázió során használna, emellett megfigyelhetik a parancsnoki, irányítási és kommunikációs rendszereiket is – mondták el a Reutersnek helyi diplomaták és biztonsági elemzők.

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: DepositphotosAz Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: Depositphotos

A gyakorlatok a hírszerzés számára betekintést adtak abba, hogy Kína képes-e blokád alá vonni a szigetet egy esetleges invázió első lépéseként vagy alternatívájaként, amelyre utalhat, hogy Kína első alkalommal lőtt át ballisztikus rakétákat Tajvan fölött, valamint szimulált légi és tengeri támadásokat hajtott végre a keleti partvidéken lévő hajók ellen.

Ugyanakkor két amerikai katonai tisztviselő figyelmeztetett, hogy a gyakorlatok valószínűleg nem nyújtanak olyan mélyreható hírszerzési lehetőséget, mint más, kevésbé a figyelem középpontjában álló manőverek. Szerintük ugyanis nem valószínű, hogy Kína a legjobb taktikáit és stratégiáit mutatja be olyan gyakorlatok során, amelyekről tudja, hogy erősen figyelik. Hozzátették, hogy a Kína által használt rendszerek és rakéták többsége már ismert az Egyesült Államok és szövetségesei számára.

Collin Koh szingapúri biztonsági elemző szerint a gyakorlatok a fegyverek helyett inkább Kína megreformált keleti parancsnoksága, rakétaereje és a stratégiai támogató erők összehangolt működésének megfigyelésére kínáltak kiváló lehetőséget, melyhez az USA minden bizonnyal a hírszerzés teljes spektrumát felhasználta. Ezzel feltárhatja, hol vannak Kína sebezhető pontjai, ami segít a saját ellen- és zavaró rendszerei kialakításában.

Trevor Hollingsbee, a brit védelmi minisztérium korábbi haditengerészeti hírszerzési elemzője szerint a hírszerzés egyik fő célpontja a hajókon lévő politikai komisszárok szerepének kiderítése lesz – ez a nyugati hadseregekhez képest szokatlan kommunista párti ellenőrzési rendszer.

„Minden olyan bizonyítékot keresni fognak, amely arra utal, hogy a kínai hadihajókon politikai tisztet alkalmazó kettős parancsnoki rendszer káros és kihasználható a kínai harci hatékonyság ellen”

– mondta Hollingsbee a Reutersnek.

Hajók, tengeralattjárók, drónok

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Miközben ezek a hajók erős csapásmérő fenyegetést jelentenek, hatalmas megfigyelési képességgel is rendelkeznek mind az óceán felett, mind alatta.

Kevésbé feltűnően, de minden bizonnyal amerikai, japán és tajvani tengeralattjárók és fejlett felderítő repülőgépek is részt vettek a műveletben. A tengeralattjárók például képesek összegyűjteni egy hadihajó egyedi akusztikus „aláírását”, amely konfliktus esetén létfontosságú adat lehet.

Emellett speciális elektromágneses hírszerző eszközök vannak a térségben, köztük nagy teljesítményű amerikai RC-135S Cobra Ball repülőgépek és egy rakétafigyelő hajó. A Reuters által látott videofelvételek szerint Tajvan a kínai hadgyakorlatok alatt saját gyártású Albatross felderítő drónjait is bevetette.

Ellenfél nélkül könnyű

Bár a gyakorlatok azt mutatták, hogy Peking képes volt jól összehangolni katonai erejét a levegőben, a szárazföldön és a tengeren, a gyakorlatok csak korlátozottan árulnak el valamit, mivel nem volt aktív ellenfél. A dolgok könnyen mennek, amíg nem lőnek vissza

– mondta az egyik amerikai katonai tisztviselő.

A tisztek rámutattak Oroszország 2014-es krími és az elmúlt évek szíriai akcióira, amelyek lehetővé tették az Egyesült Államok számára, hogy megpróbálja felmérni Moszkva katonai képességeit. Az Egyesült Államok korábban úgy vélte, hogy az orosz erők két–három napon belül képesek lesznek bevenni Kijevet, de számításaik tévesnek bizonyultak.

Ennek fényében értékelendő a Pentagon azon – változatlanul érvényes – feltételezése is, hogy Kína katonailag még öt évig nem lesz képes egy sikeres tajvani inváziót végrehajtani.

Colin Kahl, amerikai védelmi miniszterhelyettes pedig kijelentette, hogy a kínai hadgyakorlatok ellenére az Egyesült Államok nem változtatott azon a véleményén, hogy Kína a következő két évben nem valószínű, hogy megpróbálná katonailag elfoglalni Tajvant.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG