<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Pelosi házelnök tervezett tajvani útja kapcsán a kínai védelmi minisztérium kedden leszögezte: a katonaság azt semmi esetre sem fogja tétlenül nézni.  A feszültség eszkalálódásának csalhatatlan jeleként Washington hétfőn Szingapúrból Tajvanhoz rendelte a USS Ronald Reagan anyahajót és kísérőhajóit. Káncz Csaba jegyzete.

Az „alapvető érdek” (core interest) kifejezés 2003 magasságában jelent meg a kínai hivatalos dokumentumokban. Azon geopolitikai témákra utalt, amelyekről Peking nem is óhajt tárgyalni, avagy kompromisszumot kötni, és amelyek megvédése feljogosít a katonai erő használatára.  Kezdetben az „Egy Kína elv”, Tajvan, Hongkong, Makaó, Hszincsiang és Tibet kérdése számított ide, de 2012 végén, amikor Hszi Csin-Pinget megválasztották a kommunista párt főtitkárává, a Dél-kínai-tenger térsége is felkerült a listára.

Az elmúlt időszakban nő az aggodalom, hogy a Washington és Peking között növekvő feszültség kiterjed Kína alapvető érdekeire – különös tekintettel Tajvanra.

Egy tervezett látogatás hullámai

Ma telefonon beszél egymással Biden elnök és Hszi elnök, hogy áttekintsék a több évtizedes mélypontra esett amerikai-kínai kapcsolatokat. A legneuralgikusabb pont Nancy Pelosi képviselőházi elnök augusztusra  tervezett tajvani látogatása, amelyre Peking kemény katonai választ ígért, a Fehér Ház pedig a jelenlegi helyzetben nem is támogatja azt. Peking számára érthetetlen, hogy az amerikai elnök nem utasíthatja a törvényhozás vezetőjét - ilyen Kínában nem fordulhatna elő.

legneuralgikusabb pont Nancy Pelosi képviselőházi elnök augusztusra tervezett tajvani látogatása. Fotó: Depositphtotoslegneuralgikusabb pont Nancy Pelosi képviselőházi elnök augusztusra tervezett tajvani látogatása. Fotó: Depositphtotos

Az utazással kapcsolatos washingtoni és pekingi nyugtalanság nagy része az időzítéssel függhet össze. A Kínai Kommunista Párt várhatóan novemberben tartja 20. kongresszusát - egy nagyszabású összejövetelt, amely ötévente kerül megrendezésre - és amelyen Hszi Csin-ping várhatóan példátlan módon a harmadik elnöki ciklusára kap felhatalmazást.

A feszültség eszkalálódásának csalhatatlan jeleként Washington hétfőn Szingapúrból Tajvan közelébe rendelte a USS Ronald Reagan anyahajót és kísérőhajóit.

Pelosi és a kínai álláspont

Miután a kínai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Kína szigorú figyelmeztetéseket küldött az amerikai tisztviselőknek, és Kína teljes mértékben felkészült minden eshetőségre Pelosi tervezett tajvani útja kapcsán, a kínai védelmi minisztérium kedden leszögezte: a katonaság semmi esetre sem fogja ezt tétlenül nézni, és határozott intézkedéseket foganatosítanak a külső beavatkozások és a "tajvani függetlenségi", szeparatista kísérletek meghiúsítására.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG