<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kínai tudományos kémkedés megállítására az amerikai igazságszolgáltatás az elmúlt pár évben több tucat professzort, mérnököt és üzletembert vont vád alá és börtönzött be. De az egész egy szélmalomharcnak tűnik: a modern amerikai egyetemi tájkép szerves része lett napjainkra a kínai támogatás elfogadása. Káncz Csaba jegyzete.

Az amerikai politikai- és katonai vezetésnek mára meggyőződése lett, hogy Kína sokkal komolyabb versenytárs, mint a Szovjetunió valaha volt és Peking ambícióinak megfékezéséhez több kell, mint a Hidegháború „feltartóztatási” (containment) stratégiája. 

Új korszakba lépünk 

Az Egyesült Államokban a befolyásos Forbes magazin már 2017-ben követelte a hivatalos kínai egyetemista szervezetek (CSSA) betiltását világszerte. A lap szerint Peking ezeken a szervezeteken keresztül mozgatja a fiatal ügynökeit Kanadában.  De ez csak az előszele volt annak, ami mára kibontakozott.

Az amerikai politikai körökben folyamatosan növekvő Kína-ellenes érzelmeket jól mutatja a Hoover Institution nevű agytröszt 2018-as jelentése.  A kutatás 1930-as évek hangulatát idéző megállapításai szerint a kínai állampolgárok és a kínai származású amerikaiak potenciális nemzetbiztonsági veszélyt jelentenek az Egyesült Államok számára.  A jelentés egyenesen leszögezi: „már nem elfogadható, hogy a Kínai Népköztársaság tudósai, újságírói, diplomatái és közhivatalnokai szabadon érintkezhessenek az amerikai társadalommal”.  Szintén 2018-ban az ausztrál elhárítás (ASIO) széleskörű „kínai beavatkozásról” számolt be az ausztrál egyetemeken.

Az FBI akcióban

Valóban, a kínai gazdasági és tudományos kémkedés megállítására Jeff Sessions akkori legfőbb ügyész már 2018 novemberében útnak indította azt a „Kína Kezdeményezés” nevű programot, amelyet az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági részlege működtet.  A szenátus 109 oldalas kétpárti jelentése ezzel kapcsolatban két éve megállapította, hogy a világ országai közül Kína próbálja legagresszívabban kihasználni az USA nyitottságát, külön kiemelve az „Ezer Tehetség Program”-ot, amellyel behatoltak amerikai kutató-laboratóriumokba.  A Kezdeményezés útnak indítása óta az amerikai igazságszolgáltatás több tucat professzort, mérnököt és üzletembert vont vád alá és börtönzött be.

(Fotó: MTI/AP/Andy Wong)(Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium azóta rendszeresen jelenti be olyan kínaiak letartóztatását, akiket hírszerzéssel vádolnak.  2019-ben egy kínai kormányhivatalnokot, Liu Zhongsant vették őrizetbe vízum-csalás vádjával, amelynek fedése alatt csúcstechnológiával foglalkozó egyetemeken szervezett be szakértőket.

A kém tevékenysége része a kínai Tudomány és Technológiai Minisztérium azon „Ezer Tehetség Program”-jának, amely kínai származású amerikaiakat környékez meg.  A Pentagon 2019 májusi jelentése a kínai hadseregről megállapítja, hogy az „Ezer Tehetség Program” nem csak kereskedelmi célokat szolgál, hanem támogatja a Kínai Néphadsereg nagyarányú modernizációs programját.

Egy tavaly februári előadásában aztán Christopher Wray, az FBI igazgatója kijelentette: „Kína veszélyezteti az amerikai gazdaságot – és nemzetbiztonságot – azon lankadatlan erőfeszítésével, amellyel érzékeny technológiákat és a tulajdonost illető információkat lop el amerikai vállalatoktól, akadémiai intézetektől és egyéb szervezetektől”.  Hozzátette, hogy az FBI és az Igazságügyi Minisztérium felelősségre vonja az ebben résztvevőket és megvédi az amerikai innovációkat.

Ez az egész egy szélmalomharc?

Így érkeztünk el napjainkhoz, amikor múlt decemberben egy bostoni esküdtszék megállapította: Charles Lieber, a nanotechnológia professzora hazudott a hatóságoknak, jövedelmet titkolt el, és egy kínai bankszámlát.  A 60 éves férfi ellen a kínai gazdasági kémkedés elleni, még Donald Trump elnöksége alatt hozott törvény alapján emeltek vádat.

Lieber, aki korábban a Harvard egyetem biokémia-tanszékének volt a vezetője, 2011-től a kínai Wuhan műszaki egyetemen is dolgozott, ahol a havi 50 ezer dolláros fizetést kapott, és további 158 ezer dollárt a költségeire. 1,5 millió dollárért létesíthetett kísérleti laboratóriumot, cserébe publikációkat és szabadalmakat vártak tőle.

Lieber vezető kutatója Elon Musk titokzatos start-up vállalatának, a Neuralink-nek is.  Musk a saját vagyonából tett a cégbe 100 millió dollárt és 58 millió dollárt gyűjtött külső befektetőktől a vállalkozás elindításához.  A cég kutatásokat végez az agy és a gépek közötti csatlakozási felület („interface”) témakörében.  

A kínai "Ezer Tehetség Programban" való részvétel nem minősül önmagában bűnnek, csakhogy Lieber harvardi tanszéke 15 millió dollárt kapott kutatásra az amerikai kormánytól, és a tudós az összeférhetetlenségi szabályok miatt köteles lett volna jelenteni kínai kötődését, amit azonban nem tett meg.

Kérdés, hogy mindez a hadjárat nem szélmalomharc-e?  A modern amerikai egyetemi tájkép szerves része lett napjainkra a – nyílt, vagy bujtatott – kínai támogatás elfogadása.  Alig három hete jelentette az amerikai sajtó, hogy az elit-ligához tartozó Princeton Egyetem 4,6 millió dollárt kapott a kínai kommunista párt által ellenőrzött Pekingi Egyetemtől gyógyszerészeti és számítógépes kutatásokra.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Makro / Külgazdaság Újranyitja éttermeit a McDonald's Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:41
A McDonald's újranyitja néhány ukrajnai éttermét – írja az aftonbladet.se az AP-re hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG