BUX
35 392.67
-1.08%
-388.00
OTP
10 660.00
-1.39%
-150.00
MOL
1 825.00
-2.14%
-40.00
RICHTER
6 680.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
381.00
-0.91%
-3.00
 
2020. június 2. 09:06

Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.

7,6 milliárd euróba, azaz 2644 milliárd forintba kerülhet a német állami egészségbiztosítási pénztáraknak a német egészségügyi minisztérium által tervezett tömeges koronavírus-szűrés az érdekvédelmi szervezetük számításai szerint. Emiatt a pénztári hozzájárulásokat 0,8 százalékkal kellene növelni, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi dolgozók egy esseni kórház intenzív osztályán 2020. április elsején. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi dolgozók egy esseni kórház intenzív osztályán 2020. április elsején. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

4,5 millió teszt hetente

Az egészségbiztosítási pénztárak azt szeretnék, ha a szövetségi állam teljes egészében átvállalná tőlük a költségeket.

Jens Spahn egészségügyi miniszter tervei szerint

szisztematikus tesztelés alá vetnék az óvodákat, iskolákat, kórházakat és idősotthonokat annak érdekében, hogy még jobban visszaszorítsák a járványt.

A pénztárak számításai szerint hetente 4,5 millió tesztet kellene végrehajtaniuk.

A miniszter azt szeretné, ha a költségeket az állami pénztárak állnák, a magán egészségbiztosítókat nem vonnák be a tesztelésbe.

Németországban május végéig mintegy négymillió koronavírus-tesztet hajtottak végre – ennél többet csak Oroszország tesztelt az európai államok közül.  

Alacsonyabb a halálozási ráta

A németeknél a diagnosztizált fertőzöttek száma 184 ezer – majdnem annyi, mint a franciáknál, mintegy ötvenezerrel kevesebb, mint a spanyoloknál és az olaszoknál, és mintegy 90 ezerrel kevesebb, mint a briteknél –, a halálos áldozatok száma azonban „mindössze” 8555.

Összehasonlításul: Nagy-Britanniában 39 ezren, Olaszországban 33,5 ezren, Franciaországban csaknem 29 ezren, Spanyolországban pedig 27 ezren vesztették életüket a vírussal összefüggésben, azaz a regisztrált fertőzöttek számához mért halálozási ráta Németországban jóval alacsonyabb, mint az említett országokban. (Ennek persze összetett okai vannak - a szerk.)

Az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma Belgiumban a legmagasabb a világon, azt követi Spanyolország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország. Németország nincs az első tízben. (A top 10-es listánkat itt olvashatják: ezeket az országokat sújtja legjobban a koronavírus.)

Globálisan továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet, ahol 1,8 millió diagnosztizált fertőzött van, és 105 ezren hunytak el a koronavírussal összefüggésben.

Ráadásul a napok óta tartó zavargások feltehetően segítik a járvány terjedését.

A járványellenes korlátozó intézkedések miatt eddig több mint negyvenmillió amerikai vesztette el állását.

Világszerte csaknem 6,3 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben mintegy 375 ezren vesztették életüket, 2,7 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3921, 532-en hunytak el.

Számításaink szerint a magyar koronavírusos halálozási ráta Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas.

Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
hírlevél