<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Európának 15 milliárd eurós költséggel évi egymillió menekültet kellene befogadnia ahhoz, hogy a jövője biztosítva legyen – írja Soros György milliárdos. A terheket igazságosan kéne elosztani, kötvények kibocsátásából is lehetne fedezni, és komoly lökést adhatna az európai gazdaságnak. Hat pontos tervet készített és Orbánnak is beszólt.
(Fotó: Wikimedia Commons)

Európának sokkal többet kellene tennie a menekültekért, menedékkérőkért és bevándorlókért Soros György cikke szerint – írja a ZeroHedge. A magyar származású milliárdos befektető cikkében azt írja, az Európai Uniónak el kéne ismernie, a bevándorlás-politikájának hiányosságai vezettek ahhoz, hogy a menekültprobléma idei eszkalációja kezelhető problémából politikai válsággá fajult.

A tagállamok önző módon saját érdekeit a közössé érdekei elé helyezték, sokszor egymás ellenében cselekedtek. Ez pánikot váltott ki a menedékkérők, a nagyközönség és a az illetékes hatóságok soraiban is, de a menekültek váltak leginkább az áldozatává.

Hat pont ellen hat pontot

Az EU-nak soros szerint megfelelő, a tényleges kapacitásokat figyelembe vevő, egységes tervre van szüksége a menekültek befogadásához. A tervnek Európa határain kívülre is ki kell terjednie, hogy a menekülteket saját országuk közelében tartsa.

Soros György szerint Orbán Viktor nemrég publikált hat pontos terve alárendeli az emberi jogokat a határok biztonságának. Az EU-t létrehozó közös értékek megtagadásán keresztül az EU megosztásával és szétverésével fenyeget. Valamint megsérti a törvényeket, amelyek az irányítására szolgálnak.

Az Amerikában élő mágnás is hat pontban foglalta össze, milyen tervet tart szükségesnek.

1. Évi egymilliót tizenötmilliárdért

„Az előrelátható jövő érdekében” az EU-nak évi egymillió menekültet kéne befogadnia. A költségek igazságos elosztása nagyon fontos. Minden egyes menekült ellátása, egészségügyi ellátása és oktatása tartózkodásának első két évében 15 ezer euróba (mintegy 4,7 millió forintba) kerülne. Az értékpapír-piaci guru szerint ezt hosszú futamidejű kötvények kibocsátásából is lehetne fedezni, és ezek a kiadások alapos lökést adnának az európai gazdaságnak.

2. Törökország, Jordánia és Libanon

segítését, ahol a legtöbb menekült él, az EU-nak kéne vezetnie, megfelelő életkörülményeket teremtve a menekülteknek. Egy menekült ellátása Soros szerint évi 5000 eurót (közel 1,6 millió forintot) igényelne.

3. Azonnal közös bevándorlási

és esetleg határőrizeti hatóságot kéne felállítani az EU-ban Soros szerint.

4. Biztonságos útvonalakat

kell kialakítani a menekültek számára az Európába való eljutáshoz, kezdve azzal, hogy Olaszországból és Görögországból továbbjuttatjuk őket – mondja Soros. (Aki maga is bujkált a második világháború alatt, majd kivándorolt Magyarországról Amerikába. De migráns származású a német lakosság legalább negyede-harmada is, erről nemrég itt írtunk – a szerk.)

5. Az EU által kidolgozandó

menekültügyi szabályokat az egész világon érvényessé (globálissá) kell tenni.

6. Az évi egymillió fő befogadásához

Soros szerint mobilizálni kéne az állami szektoron kívül a magánszektort, a társadalmi (civil) szervezeteket, egyházakat is, mint „szponzorokat”.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A baloldal nyerhette a német választásokat az exit pollok szerint
Wéber Balázs | 2021. szeptember 26. 18:05
Hajszállal, de a szociáldemokraták nyerhették a német szövetségi választásokat a CDU-CSU-szövetség előtt mai előrejelzések szerint. Az eredmény nagyon szoros. Hivatalos eredmény hétfőn lesz. A harmadik helyet a Zöldek szerezhették meg.         
Makro / Külgazdaság Javulnak-e az amerikai-kínai kapcsolatok a Huawei-áttörés nyomán?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 26. 13:06
A kínai és az amerikai fél úgy tudott véget vetni a rendkívül kínos ügynek, hogy meg tudták őrizni hitelességüket.  Az viszont több mint kérdéses, hogy Meng szabadon bocsátása az USA és Kína közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetne. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A héten megtudjuk, mennyivel nőttek a fizetések
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 26. 10:49
Legalábbis a hivatalos adatok szerint. A foglalkoztatottsági és a munkanélküliségi mutatók mellett a többi közt a keresetekről is közöl új mutatókat a KSH. 
Makro / Külgazdaság Megkezdődött a német választás: ma kiderül, ki lehet Merkel utódja
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 09:31
Szoros befutóra lehet számítani a mai szövetségi parlamenti választásokon Németországban. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint az SPD néhány százalékponttal vezet a CDU-CSU-szövetség előtt.    
Makro / Külgazdaság Amerika határnyitás előtt
Szakonyi Péter | 2021. szeptember 26. 05:50
Nem várt ajándék várta az idei IPW résztvevőit Las Vegasban. Amerika legjelentősebb turisztikai vásárának első napján jelentették be ugyanis, hogy novembertől jórészt feloldják a beutazási korlátozásokat: az Európai Unióból és Kínából is érkezhetnek turisták az USA-ba, így az év utolsó két hónapja a kilábalásról szólhat.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám miatt nem kell számítani olyan lezárásokra, mint korábban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 12:30
Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 
Makro / Külgazdaság Hamarabb juthatnak be a műtőbe a betegek
MTI | 2021. szeptember 25. 09:22
Ennek érdekében bő 12 milliárd forintot különítenek el a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Mérsékelt kormányzati jelenlét a gazdaságban - ezért javított a besorolásunkon a Moody's
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 25. 08:59
A kulcsintézmények megbízhatóságával, a kormányzati intézkedések erőteljes kiszámíthatóságával indokolta a hitelminősítő Magyarország felminősítését.
Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos