1p
A hétközi meredek kiugrás után, a forint erőteljes korrekcióját követve több heti mélypontra, jóval 300 bázispont alá csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a londoni jegyzésben.
Erősödik a forint, délelőtt 290 forint körül kereskedtek az euróval. Részletek >>

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a hét utolsó kereskedési napján 285 bázispont környékén járt.

A magyar CDS-kontraktusok a héten különösen széles árfolyamsávot jártak be: kedden 330 bázispont feletti díjszabásokat is mértek a londoni piacon.

Kisebb kockázatot látnak

A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 285 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 50 ezer euróval olcsóbban, mint a hét elején.

A CMA számítási modellje - bár nincs egyenes korrelációban az aktuális CDS-árfolyammal - azt mutatja, hogy a piac jelenleg 17-18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza valamely törlesztésleállási esemény öt éven belüli bekövetkeztét Magyarország mint szuverén adós esetében.

Ez jelenleg jobb a Spanyolországra és Olaszországra számolt, egyaránt 19 százalék körüli távlati kumulatív törlesztéskockázattal, és számottevően jobb Portugáliáénál. A CMA modellje szerint a piac most 27 százaléknál magasabb halmozott eséllyel jósolja Portugália törlesztési hátralékba kerülését ötévi távlatban.

Amerika miatt idegeskednek

A magyar CDS-árfolyamok e héten tapasztalt széles kilengése jelzi azt az idegességet, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos várakozások szítanak a piacon. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát mozgatta az elmúlt időszakban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök kínálta hozamelőnyt.

A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Egyre többen látják feszültségforrásnak amerikai hozamokat

Az egyik vezető londoni pénzügyi szolgáltató csoport legújabb befektetői felmérése ki is mutatta, hogy az intézményi befektetők az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedését tartják a jelenlegi legnagyobb kockázatnak a felzárkózó piacok szempontjából.

A Barclays által 304 befektetési társaság bevonásával elvégzett idei második negyedévi globális felmérés során a cég intézményi klienseinek legnagyobb egyedi véleménycsoportja - 43 százaléka - nevezte meg az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedését a felzárkózó gazdaságok legfőbb piaci kockázati tényezőjeként.

Az így vélekedő intézményi befektetők aránya meredeken emelkedett is: az előző negyedévi hasonló felmérésben a válaszadók 27 százaléka tartotta ugyanezt a legnagyobb felzárkózó piaci kockázatnak.

Év végén sok minden eldől

A Barclays új vizsgálata szerint a megkérdezett intézményi befektetők zöme arra számít, hogy ha a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 2,5 százalék fölé emelkedik, az tartós portfólió-kiáramlást indíthat el a felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapokból.

A felmérésbe bevont intézményi befektetők nagy többsége szerint a hozamszint 2013 végére megközelíti, eléri, sőt esetleg meg is haladja a kritikusnak tekintett 2,5 százalékot. Arra a kérdésre, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve várhatóan mikor kezd hozzá mennyiségi enyhítési ciklusának kiigazításához, a Barclays befektetési ügyfeleinek 70 százaléka szeptemberi vagy decemberi időpontot valószínűsített.

Egyes londoni elemzői értékelések szerint ugyanakkor a piacra került jegybanki likviditástömeg gyakorlatilag árfolyambuborékokat fújt fel a felzárkózó térségben. Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára összeállított átfogó helyzetértékelésében kifejtette azt a véleményét, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem tükröző szintekre hajtotta fel a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG