5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elemzők szerint nem az a kérdés, hogy 3 százalék alá megy-e a jegybank, hanem hogy mennyivel.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak szakértőinek távlati előrejelzései gyakorlatilag csak abban különböznek, hogy a monetáris tanács mennyivel viszi 3,00 százalék alá az alapkamatot az enyhítési ciklus végére.

Akár 2,4 százalékot sem zárják ki

A legagresszívabb prognózist a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői tartják érvényben. A keddi kamatdöntésre adott előrejelzésükben megerősítették, hogy a keddivel együtt további öt, egyenként 0,20 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 2,40 százalékig süllyedő jegybanki alapkamatot várnak.

Az RBS szakértői szerint a magyar gazdaságban komoly deflációs kockázat mutatkozik, mivel a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció már most 1 százalék alatt jár, és hamarosan belép az újabb 11,1 százalékos közműdíjcsökkentés dezinflációs hatása.

Az EKB is segít az MNB-nek

A ház számításai szerint az újabb tarifacsökkentés hozzávetőleg 1 százalékpontot farag le a magyarországi inflációs ütemből. Mivel a közvetett adóhatásoktól megszűrt maginfláció is meglehetősen csekély, az alacsony infláció esetleg nem is lesz annyira átmeneti jelenség a magyar gazdaságban, ahogy azt a piac jó ideje feltételezi - fejtegették az RBS londoni elemzői.

A ház szakértői - akik már egy néhány nappal korábbi elemzésükben is 3,00 százalék alatti MNB-alapkamatot tartottak szükségesnek a deflációs kockázat elkerülésére - a keddi kamatdöntés előtti előrejelzésükben megerősítették azt a véleményüket, hogy még az általuk jósolt 2,40 százalékos MNB-kamatmélypont is "legalább néhány hónapig" igen magas pozitív reálhozamot jelentene a mostani inflációs környezetben.

Hozzátették: az eurójegybank (EKB) enyhítésre hajló alapállása az eddigieknél könnyebbé teszi az MNB számára - ahogy fogalmaztak - szuperlaza monetáris politika fenntartását.

Átírták az inflációs várakozásaikat

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szintén 0,20 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítő prognózisukban közölték: bár alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy az MNB a 3,00 százalékos alapkamat elérése után leállítja a kamatcsökkentéseket, az utóbbi hetekben azonban megítélésük szerint nőtt annak az esélye, hogy ezen a kamatszinten túl is folytatódik az enyhítési ciklus. Az infláció komoly meglepetést okozott, mivel jelentősen elmarad az MNB 3 százalékos céljától és a jegybanki stáb előrejelzésétől is, emellett a jelenlegi piaci kondíciók is változatlanul kedveznek a további kamatcsökkentéseknek.

Mindezek alapján a JP Morgan londoni elemzői nem tartják kizártnak, hogy az MNB alapkamata 2014 első negyedében 2,60-2,80 százalékig süllyed, feltéve, hogy a magyar jegybank egészen addig folytatja a kamatcsökkentéseket, amíg az inflációs folyamatokban fordulat nem következik be.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy az októberi inflációs meglepetés nyomán a jövő évi átlagos magyarországi inflációra adott előrejelzésüket az eddigi 2 százalékról 1,7 százalékra módosították. Várakozásuk szerint ugyanakkor a jövőre belépő bázishatások miatt 2014 végére meredeken, a cég által 2013 végére várt 0,3 százalékról 3 százalékra gyorsul vissza a tizenkét havi inflációs ütem.

Februárban megállhat az MNB

A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban ugyancsak 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére. Decemberben és januárban újabb hasonló csökkentésekkel, így 2014 elejére 2,80 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számolnak - tették hozzá.

A Barclays londoni szakelemzői ennek az előrejelzésnek az alátámasztására kimutatták, hogy az elmúlt 15 hónapban végrehajtott 360 bázispontnyi jegybanki kamatcsökkentést a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció 510 bázispontos csökkenése kísérte. A ház szerint a 3 százalékos céltól most már jelentősen elmaradó - jelenleg 0,9 százalékos - éves inflációs ütem bőséges teret enged az enyhítési ciklus folytatásához.

A Barclays elemzői közölték ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint az amerikai jegybenk szerepét betöltő Fed 2014 márciusában hozzákezd mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez. A cég ezért azzal számol, hogy februártól az MNB kamatcsökkentési szünetet tart.

A GDP sem fékezi a vágást

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a kondíciók most még inkább kedveznek a kamatcsökkentésnek, mint a múlt hónapban, mivel az infláció tovább csökkent, a forint és a hazai állampapír-piac "jól tartja magát", emellett a Federal Reserve és az EKB is változatlanul enyhítésre hajló alapállású.

A GS szerint így az inflációs és a piaci környezet most egyaránt a folytatódó kamatcsökkentéseknek kedvez, és ennek valószínűleg nem állja útját a vártnál erősebb harmadik negyedévi magyar GDP-növekedés sem.

A ház szerint mindez arra vall, hogy a monetáris tanács a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytathatja a kamatcsökkentéseket a pozitív reálkamat eróziójának - így a forint árfolyamának és a magyar befektetési eszközök keresletének - kockáztatása nélkül. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanakkor a monetáris tanács a piaci reakciókat figyelve később lassíthatja az enyhítés lépésenkénti ütemét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG